14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ οικογένεια που επιλέγουμε

Η οικογένεια που επιλέγουμε


Του Νικηφόρου Παγώνη, 

Η οικογένεια και τα μέλη της, ως επί το πλείστον, είναι ήδη καθορισμένα σε ένα βαθμό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι ακριβώς όπως οι γνωστοί ή οι συνάδελφοι ή τα άτομα που κάνουμε μαζί μια δραστηριότητα, τα οποία κατά βάση επιλέγουμε σύμφωνα με κοινά μας χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Είναι ένας δεσμός που συνδέεται με περισσότερα και βαθύτερα στοιχεία. Το παραπάνω γεγονός, ωστόσο, έρχονται να διαψεύσουν οι πρόσφατες εξελίξεις που μας έχουν αφήσει όλους σοκαρισμένους, καθώς μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι σε μια οικογένεια που συνδέεται με βιολογικά δεσμά δεν είναι δεδομένη η αγάπη, η θαλπωρή, η υποστήριξη ή και ακόμη βαθύτερα πράγματα που συνδέουν μια οικογένεια. Σε αυτό το σημείο όλοι αναρωτηθήκαμε αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν πρέπει να δημιουργήσουν οικογένεια, γιατί θα γίνουν καταστροφικοί ή γιατί κάποιοι άνθρωποι που θα ήταν οι ιδανικοί για να δημιουργήσουν μια οικογένεια δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, όπως επιθυμούν.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η έννοια της οικογένειας πλέον δεν αποδίδεται μόνο με μια σημασία. Μπορεί η οικογένεια για κάποιον να είναι οι πολύ στενοί του φίλοι ή τα άτομα με τα οποία έχει μοιραστεί προσωπικές στιγμές. Η οικογένεια, λοιπόν, μπορεί να δημιουργηθεί από άτομα χωρίς καμία συγγένεια, αλλά με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε» και πράγματι αυτό ισχύει σε μερικές περιπτώσεις. Όταν έχετε ζήσει τόσες όμορφες στιγμές μαζί και έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε όλες τις «μελανές» και όταν αποδεικνύετε εμπράκτως με πράξεις την αγάπη, την αφοσίωσή και τη συμπαράστασή σας σε οποιοδήποτε θέμα, αυτό μπορεί να είναι ισοδύναμο ή και ισχυρότερο σε μερικές περιπτώσεις της οικογένειας. Ένας τόσο ισχυρός δεσμός γεμάτος με όλα τα θετικά και όλη τη δύναμη για να ξεπεραστούν τα αρνητικά μπορεί να δημιουργήσει στον καθένα από εμάς το αίσθημα του ανήκειν κάπου, το αίσθημα, δηλαδή, που μας δημιουργεί και η οικογένεια με την «κλασική» έννοια.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό ή και αδύνατο, αλλά ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Άνθρωποι που έχουν χάσει τις οικογένειές τους, άνθρωποι που δεν τις έχουν βρει ποτέ, άνθρωποι που θέλουν να αναπληρώσουν όλα όσα δεν έζησαν με τις δικές τους και άνθρωποι που μεγαλώνοντας έμαθαν να μοιράζονται και να αγαπούν και είναι σε θέση να τα προσφέρουν και σε άλλους πέρα από τους γονείς και τα αδέρφια τους. Η δημιουργία μιας «οικογένειας» από άτομα, τα οποία έχουν μπει στη ζωή μας καθαρά από δική μας επιλογή, μπορεί να μας προσφέρει πολλά όμορφα συναισθήματα ή να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα συναισθήματά μας, ακόμη και να μας απελευθερώσει από οποιοδήποτε τραύμα του παρελθόντος ή όποιο αίσθημα μοναξιάς νιώθουμε.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στους ανθρώπους, αλλά και ο χρόνος και η προσπάθεια που δίνουμε στις σχέσεις μας με αυτούς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για εμάς. Με το να επενδύσουμε στην οικογένειά μας ή στις πολύ στενές μας σχέσεις, θα νιώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε. Θα μπορέσουμε να δούμε το θετικό, το ελπιδοφόρο και θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στον άνθρωπο και τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Εάν έχουμε την οικογένειά μας, είτε εκείνη που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας είτε εκείνη που έχουμε φτιάξει εμείς με αγαπημένους μας ανθρώπους και επενδύουμε, προσπαθώντας για το καλύτερο με όλα τα συναισθηματικά ή υλικά αγαθά που μπορούμε να διαθέσουμε, σίγουρα θα στραφούμε προς το φως και το θετικό και θα ξεφύγουμε εντελώς από οτιδήποτε σκοτεινό και ασύλληπτο για το νου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Oι Φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, briefingnews.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.