15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνεργειακή κρίση και ανατιμήσεις

Ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις


Της Διονυσίας Σούρμπη,

Αυτήν την περίοδο, όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα έλαια και το κρέας. Η αύξησή τους είναι κατά μέσο όρο 12%. Αυτό κυρίως οφείλεται στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σύνολο της οικονομίας. Πώς, όμως, συνδέεται η οικονομία με την ενέργεια;

Στις εποχές που διανύουμε, όλες οι εργασίες που πραγματευόμαστε έχουν ως πυρήνα τους την ενέργεια. Δηλαδή, όποια κίνηση και αν κάνουμε ως άνθρωποι, είμαστε «έρμαια» της ενέργειας, είτε είναι για την εργασία μας, είτε για την διασκέδασή μας, είτε απλά για την επιβίωσή μας. Η ενέργεια υπάρχει στις μεταφορές (καύσιμα κυρίως), αλλά και στο σπίτι και τη δουλειά μας (ρεύμα, αέριο). Η ενέργεια, λοιπόν, έχει φέρει μια θετική εξέλιξη στη ζωή του ανθρώπου και είναι αναγκαία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Πηγή εικόνας: slpress.gr

Φυσικά, όμως η ενέργεια δεν παρέχεται δωρεάν, και για όλα τα παραπάνω υπάρχει και το κόστος ενέργειας. Για παράδειγμα, έχουμε μία εταιρεία που διατηρεί μια αποθήκη για το stock της χρειάζεται την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ενέργεια για τη μεταφορά των προϊόντων από την αποθήκη στα σημεία πώλησης. Όταν αυτό μεταφράζεται σε χρήμα, τότε έχουμε το κόστος της επιχείρησης. Και ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, έρχεται και η αύξηση σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η ενέργεια στις διάφορες μορφές της είναι παρούσα, καθορίζοντας παραγωγικά και επηρεάζοντας οικονομικά τα νοικοκυριά, τις ένοπλες δυνάμεις σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, την παραγωγή όλων των προϊόντων, των αγαθών και των υπηρεσιών, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη λειτουργία όλων των κοινωνικών δομών και λειτουργιών (σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, μαζικά μέσα ενημέρωσης, αυτοδιοίκηση, κοινωνικές δομές κλπ), τις δραστηριότητες του εμπορίου, τις μεταφορές όλων των μορφών, την ενημέρωση, και ιδιαίτερα τα σχέδια ανάπτυξης και τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, η αύξηση που έχει επέλθει είναι τεράστια και μη βιώσιμη για την ελληνική πραγματικότητα. Χιλιάδες καταναλωτές έχουν δει τους φουσκωμένους τους λογαριασμούς στους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επιδοτήσεις που δίνει το κράτος αντικειμενικά δεν βοηθούν τον μέσο καταναλωτή, ο οποίος έχει βασική κατανάλωση χωρίς να προχωρά σε σπατάλες. Παρόλα αυτά, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να είναι υπέρογκοι, με τα περισσότερα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Το ίδιο μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη. Μάλιστα, στη γειτονική μας Ιταλία, επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και αιώνες αναγκάζονται να κλείσουν, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς των δαπανών της επιχείρησής τους. Οι τεχνίτες, για παράδειγμα, που φτιάχνουν το διεθνούς φήμης γυαλί του Μουράνο, αναγκάζονται να διακόψουν —μετά από αιώνες— την παραγωγή.

Πηγή εικόνας: Carlo Hermann/AFP στο Getty Images

Ακόμα, ιδιοκτήτες φούρνων βλέπουν, αντί για 40.000 ευρώ το δίμηνο στον λογαριασμό του παρόχου, λογαριασμούς που αναγράφουν ποσά έως 160.000 ευρώ. Μια πραγματική λαίλαπα αυξήσεων. Μάλιστα, ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολόνι, επισήμανε πως είναι πιθανό το 2022 το συνολικό κόστος των ανατιμήσεων δύναται να ξεπεράσει και τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μια νέα κρίση η οποία δημιουργεί οικονομική ασφυξία και στον τομέα του τουρισμού. Στην πασίγνωστη οδό Via Veneto, στην Ρώμη, μέσα σε ένα μήνα έκλεισαν δυο πολυτελή ξενοδοχεία, εξαιτίας της μειωμένης επισκεψιμότητας που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά και της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα πλέον πάγια έξοδα.

Είναι γεγονός πως η ενεργειακή κρίση έχει καταφέρει να «γονατίσει» αρκετά νοικοκυριά και αρκετές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ευχή όλων να έρθει η αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να πάρει ανάσα η αγορά γρήγορα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Ιταλία: Το κόστος ενέργειας βάζει λουκέτο σε επιχειρήσεις αιώνων, kathimerini.gr. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Σούρμπη
Διονυσία Σούρμπη
Γεννήθηκε το 1999. Κατάγεται από την Ζάκυνθο όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λατρεύει τα ταξίδια και την τζαζ μουσική. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο της παίζει σαξόφωνο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρει η Λογοτεχνία.