14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠρομηνύεται δύσκολος χειμώνας

Προμηνύεται δύσκολος χειμώνας


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Όπως ήταν αναμενόμενο τα μέτρα που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, θα έδειχναν τον έντονο διαχωρισμό της κοινωνίας μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο μόνος τρόπος για να βιώσουμε έναν ήρεμο χειμώνα είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας, ώστε να υπάρξει ανοσία αλλά και να μην ξανά ζήσουμε ακόμη μια περίοδο στα σπίτια μας κάτω από περιοριστικούς κανόνες.

Η ουσία, όμως, του πράγματος δεν έγκειται στο αναμενόμενο γεγονός των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, αλλά στο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει αυτήν την μερίδα των πολιτών, οι οποίοι κρατούν μια αρνητική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ακόμη, υπάρχει και μερίδα πολιτών που διατηρεί τις επιφυλάξεις της και περίμενε ή περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, για να κάνει το εμβόλιο. Αυτή την ομάδα των πολιτών αλλά και όλους τους πολίτες οφείλει να πείσει το κράτος και οι λοιμωξιολόγοι για την εγκυρότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Επίσης, η ανεπάρκεια του κράτους φάνηκε και στο γεγονός ότι έπεισε μεγάλο μέρος των πολιτών να εμβολιαστεί με την βία, δηλαδή με την αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς χώρους κτλ. Δυστυχώς, ως κράτος αλλά και η ίδια η κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται δεν κατέστησε σαφές την σημαντικότητα του εμβολίου στη ζωή μας και τους γύρω μας. Με περιορισμούς και απειλές προσπάθησε και προσπαθεί να οδηγήσει τον κόσμο στον εμβολιασμό, δίχως όμως να αναρωτιέται ή να νοιάζεται με ποιον τρόπο θα προφυλάξει τους ανεμβολίαστους, πώς θα τους επαναφέρει στην καθημερινότητά τους μέσα στον χειμώνα και ξεχνώντας πως ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος, όπου κάθε πολίτης έχει ίσα δικαιώματα με τον άλλον είτε έχει λάβει το εμβόλιο του κορωνοϊού είτε όχι.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε πως η 1η Σεπτέμβρη θα είναι διαφορετική για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και για όποιον επιλέγει να μην κάνει το εμβόλιο πιθανόν θα δυσχεραίνει την θέση του σε οποιοδήποτε επίπεδο. Χρέος του κυβερνώντος κόμματος είναι να πείσει τον κόσμο που αμφιταλαντεύεται και τον κόσμο που επιμένει να παραμένει ανεμβολίαστος, να απαντήσει σε ενδεχόμενα αναπάντητα ερωτήματα και να λάβει άμεσα μέτρα για το βαρύ ιικό φορτίο που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δεχθούν οι μεγάλες πόλεις από την επιστροφή των εκδρομέων.

Πηγή εικόνας: ertnews.gr

Δεν μπορεί να αντέξει η χώρα ακόμη ένα lockdown τον χειμώνα, όπως φημολογείται, από πολλές απόψεις, οικονομικές, ψυχολογικές και άλλες. Ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις προ-Covid εποχές, η οικονομία να πάρει ξανά ανάσα και οι επιχειρήσεις, ιδίως της εστίασης, να μπορέσουν να δουλέψουν δίχως περιορισμούς που θα μειώσουν το κέρδος τους και θα δημιουργήσουν προβλήματα βιωσιμότητας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.