16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ τελευταία ευκαιρία!

Η τελευταία ευκαιρία!


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Το Κίνημα Αλλαγής από τις αρχές του 2021 μπήκε στην περίοδο των εκλογών δεδομένου ότι το καταστατικό του κόμματος ορίζει τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2021. Ο νέος αρχηγός του κόμματος θα πρέπει να δώσει την ελπίδα που ψάχνει αυτήν τη στιγμή η βάση του Κινήματος που στήριξε το κόμμα στις στιγμές κινδύνου και επιβίωσης. Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ελπίδα του Προοδευτικού χώρου να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα, μετά την χαμένη ευκαιρία που είχε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ηγεσία του κόμματος χαρακτήρισε τις εκλογές του 2019 πλήρως επιτυχημένες, διότι αυξήθηκαν τα ποσοστά, δίχως να αυξηθούν όμως οι ψηφοφόροι του κόμματος.

Πηγή εικόνας: Eurokinissi/ cnn.gr

Στις 16 Ιουνίου ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για την Πράσινη Επανάσταση και την επιστροφή των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του, καθιστώντας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους τον εαυτό του ως υποψήφιο για την διεκδίκηση της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, ως Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έχουμε καταλάβει τι πραγματικά χρειάζεται ο χώρος; Χρειάζεται μόνο την επιστροφή στα σύμβολα και το «Κάρμινα Μπουράνα» ή έχει ανάγκη από έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό εκ βάθρων; Η απάντηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τη προκειμένη στιγμή χρειάζεται έναν αρχηγό βγαλμένο από την νέα γενιά που θα την εμπνεύσει και θα εμπνευστεί, έχοντας αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες και τις ελλείψεις του ελληνικού λαού, διεκδικώντας την ψήφο του πάνω σε σαφείς προγραμματικές θέσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να το καταφέρει αυτό έως τώρα είτε γιατί δεν μπορούσε να πείσει είτε γιατί οι θέσεις του δεν είχαν πραγματικά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή εικόνας: in.gr

Πράγματι, ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στα σύμβολα του, τον Πράσινο Ήλιο, δίχως όμως να αρκεστεί μόνο σ’ αυτό. Πρέπει εκ νέου να συνάψει μια νέα σχέση με τον ελληνικό λαό. Πρέπει να πάρει σοβαρή θέση για τα προβλήματα του χώρου και όχι να βρίσκεται στη μέση του δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές. Το οφείλει σ’ αυτούς τους ψηφοφόρους που ακόμη και σήμερα μάχονται ο καθένας από το δικό του «μετερίζι» για τον χώρο. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά ένα δημοκρατικό κόμμα, να ανοίξει τις δημοκρατικές διαδικασίες του στη βάση του και να πείσει τους 211.000 ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών του 2017 να ξαναψηφίσουν την παράταξη και να εκλέξουν τον αρχηγό που πραγματικά έχει όραμα για την παράταξη και όχι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ή άλλοι παράγοντες», όπως πολύ σωστά επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Συνεπώς, ο χώρος δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια, γιατί χόρτασε από αυτά. Χρειάζεται το πρόσωπο που θα λάβει και θα εκφράσει το μήνυμα της κοινωνίας που κάποτε μόνο η Προοδευτική Παράταξη μπορούσε να εκφράσει. Άρα, ο νέος αρχηγός θα πρέπει να ανανεώσει την παράταξη ιδεολογικά, να ανοίξει το κόμμα στους νέους και να ανακτήσει την χαμένη του πολιτική ταυτότητα και όχι να απαντά στα ερωτήματα περί συνεργασίας με την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή την Συμπολίτευση.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.