16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜπορούν οι άντρες να αυτοπροσδιοριστούν ως «φεμινιστές»;

Μπορούν οι άντρες να αυτοπροσδιοριστούν ως «φεμινιστές»;


Της Αρετής Μούστου,

Μπορεί κάποιος που δεν έχει ζήσει ως γυναίκα να αυτοπροσδιοριστεί ως φεμινιστής; Όταν οι άντρες λένε ότι είναι φεμινιστές, αυτό σημαίνει απλώς ότι ανακοινώνουν τη συμμαχία τους ή ότι παίρνουν τις θέσεις στο τραπέζι που θα έπρεπε να προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με ζωντανή εμπειρία; Σύμφωνα με ένα άρθρο της Aaminah Khan και της Melissa A. Fabello σχετικά με τα είδη των ανδρών φεμινιστών, αναφέρεται πως: «Ποτέ ένας άνδρας δεν είναι τόσο δυνητικά επικίνδυνος για μία γυναίκα όσο όταν ισχυρίζεται πως είναι φεμινιστής». Μια φράση που μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει αντιδράσεις.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να σημειωθεί πως πάρα πολλοί άνδρες έχουν δουλέψει και υποστηρίξει ενεργά την ισότητα ανάμεσα στα φύλα και έχουν υπάρξει σημαντικοί σύμμαχοι του κινήματος. Ωστόσο, πάντοτε ως «σύμμαχοι» διότι και οι ίδιοι θα αρνηθούν τον χαρακτηρισμό «φεμινιστής», όχι επειδή τον θεωρούν έντονα αρνητικά φορτισμένο, όπως πολλοί σήμερα, αλλά επειδή ως άνδρες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για την γυναικεία εμπειρία (συμπεριλαμβανομένων των βιολογικά γεννημένων γυναικών και των μη).

Πηγή εικόνας: thedailybeast.com

Ο βαθύτερος λόγος είναι ο «φόβος», τόσο για τις φεμινίστριες όσο και για τους συμμάχους του φεμινισμού, της έντασης του γνωστού πλέον “mansplaining”. Κανείς δεν γνωρίζει την γυναικεία εμπειρία καλύτερα από τις ίδιες τις γυναίκες και ίσως να πρέπει να βρεθεί  ένας εναλλακτικός όρος για τους άνδρες υποστηρικτές του φεμινισμού, ώστε να μην δίνεται η αίσθηση ότι έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να μιλήσουν εκ μέρους των γυναικών για τα βιώματα και τις εμπειρίες τους.

Το κίνημα #metoo έχει αυξήσει τον αριθμό των ανδρών που έρχονται προς τα εμπρός και αυτοπροσδιορίζονται ως φεμινιστές. Όμως, άραγε αυτό το κάνουν για να αποφύγουν να επικριθούν και να ταυτιστούν με τους «κακούς» άνδρες ή για να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν τις γυναίκες γύρω τους; Φαίνεται ότι τουλάχιστον μερικοί άνδρες εκφράζουν δυνατά τις απόψεις τους υπέρ της ισότητας, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν υποψίες ή κριτικές και να μείνουν εκτός προβολής.

Εκτός του παραπάνω, πολλοί χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «φεμινιστής», αποβλέποντας στην γυναικεία σεξουαλική επιβράβευση. Έχουν ταυτίσει τον όρο με την γυναικεία αποδοχή και κατ’ επέκταση με το σεξ, σαν οι γυναίκες να τους χρωστάνε το σώμα τους επειδή ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν την ισότητα και πως «δεν είναι σαν τους άλλους».

Πηγή εικόνας: Kathmandupost.com

Ο φεμινισμός αφορά σε τεράστιο βαθμό τη γυναικεία ενδυνάμωση και οποιοσδήποτε άντρας δεν μπορεί να μάθει για τον φεμινισμό μέσα από γυναικεία οπτική, πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά τις αξίες και τις αρχές του επί του θέματος.

Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε φόβος, ούτε μίσος απέναντι στους άνδρες. Αυτό δεν είναι φεμινισμός. Το να είσαι φεμινίστρια ή υποστηρικτής του φεμινισμού σημαίνει να στηρίζεις τις γυναίκες και να εκπαιδεύεις τους άνδρες, ώστε να μπορούν επίσης να υποστηρίξουν άλλες γυναίκες. Ο φεμινισμός μπορεί από τη μία να αφορά κυρίως τα γυναικεία δικαιώματα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, από την άλλη, όμως, μέσω της προβολής και της συζήτησης, ανοίγει τον δρόμο και για την ανδρική χειραφέτηση από τα πατριαρχικά πρότυπα. Το να είσαι φεμινίστρια σημαίνει να βλέπεις τα ελαττώματα της πατριαρχικής κοινωνίας και να γνωρίζεις ότι μπορούν να αλλάξουν, ειδικά όταν σε ενθαρρύνουν και οι άνδρες σύμμαχοί σου. Αυτό, όμως, συμβαίνει μόνο όταν η ενέργειά τους κατευθύνεται προς το να δώσει στις γυναίκες μια φωνή και ένα χώρο για να ακουστούν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Beware These 10 Types of Feminist Men, thebodyisnotanapology.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αρετή Μούστου
Αρετή Μούστου
Γεννήθηκε το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Μένει στον Πειραιά, διανύει το 4ο των σπουδών της στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πα.Πει. και μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Της αρέσει να είναι παρούσα εκεί όπου χρειάζεται και γι' αυτό το λόγο αγαπά και κυνηγά τις εθελοντικές δράσεις. Λατρεύει ιδιαίτερα τα ταξίδια και τις τέχνες, ξεχωρίζοντας με άνεση τη ζωγραφική καθώς ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία.