22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζουλιάνα της Ολλανδίας

Fe-Memorance: Τζουλιάνα της Ολλανδίας


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

H Τζουλιάνα του Οίκου του Μεκλεμβούργου γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1909 στη Χάγη και ήταν μοναχοκόρη της Βασίλισσας Βιλελμίνης και του Πρίγκιπα Χέντρικ. Στέφθηκε βασίλισσα σε νεαρή ηλικία, έπειτα από παραχώρηση του στέμματος από τη μητέρα της για λόγους υγείας. Σε ηλικία μόλις 32 χρονών, βρέθηκε να βασιλεύει μια χώρα, που είχε υποστεί τρομερές συνέπειες από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1927, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και το 1931 βοήθησε στη διαμόρφωση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων για την προώθηση μέτρων για την ανακούφιση της οικονομικής ύφεσης. Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Μπερνάρντ της Λίππε-Μπήστερφελντ το 1937 και γέννησε τέσσερις κόρες, με πρωτότοκη την τέως Βασίλισσα Βεατρίκη και ύστερα τις πριγκίπισσες Ειρήνη, Μαργαρίτα και Χριστίνα. Εγγονός της είναι ο σημερινός Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τζουλιάνα κατέφυγε στον Καναδά, ενώ ο σύζυγός της παρέμεινε στην κυβέρνηση της Βασίλισσας Βιλελμίνης, η οποία είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο. Αφού επέστρεψε στις Κάτω Χώρες, το 1945, η Τζουλιάνα ενήργησε ως αντιβασιλέας από το 1947 έως το 1948, κατά τη διάρκεια της ασθένειας της  Βιλελμίνης. Η Τζουλιάνα στέφθηκε βασίλισσα στις 6 Σεπτεμβρίου 1948, μετά την παραίτηση της μητέρας της, δύο ημέρες νωρίτερα. Το 1949, η Τζουλιάνα επέβλεψε τη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Ινδονησία.

Στις 30 Απριλίου 1980, η Τζουλιάνα, με δική της επιθυμία, παραιτήθηκε υπέρ της πρωτότοκης κόρης της, Βεατρίκης. Συνέχισε, ωστόσο, να διατηρεί μια ενεργή δημόσια ζωή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η υγεία της επιδεινώθηκε. Υπέφερε από Αλτσχάιμερ, αλλά το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη βασιλική οικογένεια, ενώ τότε σταμάτησε και τις δημόσιες εμφανίσεις της. Αργότερα, όμως, το 2001, επιβεβαιώθηκε τελικά από τον Πρίγκιπα Βερνάρδο, πως η Τζουλιάνα δεν αναγνώριζε πλέον ούτε τους οικείους της. Απεβίωσε στον ύπνο της, στις 20 Μαρτίου 2004, σε ηλικία 94 ετών. Ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Βερνάρδος, απεβίωσε οκτώ μήνες μετά, την 1 Δεκεμβρίου 2004, σε ηλικία 93 ετών.

Στη διάρκεια της βασιλείας έκανε ενέργειες για να βοηθήσει τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήταν εξαιρετικά αγαπητή στο κοινό, επειδή συνήθιζε να παρακάμπτει το πρωτόκολλο. Στο χωριό, κοντά στο παλάτι, πολλοί τη θυμούνται σαν μια απλή γυναίκα, που πήγαινε η ίδια στα μαγαζιά, για να παραγγείλει γλυκά ή βιβλία για την οικογένειά της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.