18.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚρόκος Κοζάνης: Το αρχέγονο φυτό με τις μοναδικές ιδιότητες και την πλούσια...

Κρόκος Κοζάνης: Το αρχέγονο φυτό με τις μοναδικές ιδιότητες και την πλούσια γεύση!


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό, το οποίο υφίσταται από τα αρχαία χρόνια και ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το χρώμα του, το άρωμά του καθώς και ο τρόπος καλλιέργειάς του, το καθιστούν ένα από τα πιο «ενδιαφέροντα» μπαχαρικά.

Η καλλιέργεια του κρόκου πραγματοποιείται συνήθως τα καλοκαίρια με σκοπό την άνθησή του το φθινόπωρο. Εκείνη την εποχή, λοιπόν, και αφού έχει αναπτυχθεί σωστά το φυτό, με γυμνό χέρι και με πολύ προσεκτικές κινήσεις αφαιρούν και αποξηραίνουν τα λεγόμενα «στίγματα» του φυτού. Αξίζει να αναφέρουμε πως για την παρασκευή 200 μόνο γραμμαρίων κόκκινου κρόκου χρειάζονται περίπου 100.000 στίγματα. Αυτό το νούμερο φανερώνει τη σπανιότητα αλλά και τη δύσκολη διαδικασία ωρίμανσης και αποξήρανσης του κρόκου. Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο ο κρόκος Κοζάνης συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο ποιοτικά σαφράν στον κόσμο. Υπάρχουν δύο μορφές στις οποίες συναντάται ο κρόκος Κοζάνης. Ο πρώτος είναι με τη μορφή μιας ελαστικής – υγρής μάζας που αποτελείται από ολόκληρα νήματα παρμένα από τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού. Ο δεύτερος είναι με τη μορφή σκόνης, έπειτα από την αποξήρανση και την άλεση των νημάτων.

Πηγή εικόνας: Istockphoto.com / Δικαιώματα χρήσης: Igor Dudchak

Η προσθήκη του κρόκου Κοζάνης στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά, έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να καταπολεμήσει σε σημαντικό βαθμό το καθημερινό στρες, αλλά και τις παθήσεις που συνοδεύουν την αρτηριακή πίεση. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, βοηθά και στην καταπολέμηση ψυχικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Επίσης, δύναται να «οξύνει» την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και να ενδυναμώσει τη μνήμη. Αυτό γίνεται εφικτό λόγω του αντιοξειδωτικού “safranal”, το οποίο συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία του ανθρώπου. 

Βέβαια, το ζήτημα είναι σε τι είδους συνταγές μπορούμε να εντάξουμε τον κρόκο Κοζάνης στη διατροφή μας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε αγαπημένο μας πιάτο και να απογειώσει τη γεύση του πολύ εύκολα! Ιδιαίτερα τώρα που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε περίοδο νηστείας, μπορούν να εμπλουτίσουν τις συνταγές τους με το συγκεκριμένο μπαχαρικό. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές νηστίσιμες συνταγές στις οποίες ο κρόκος Κοζάνης ταιριάζει απόλυτα!

Ριζότο με καλαμάρι, γαρίδες και κρόκο Κοζάνης

Αρχικά ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κελύφη. Έπειτα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Έπειτα, τρίβουμε τον κρόκο Κοζάνης στον ζωμό και το αφήνουμε να βράσει. Αφού ξεπλύνουμε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια, τα σοτάρουμε στο τηγάνι για ένα με 2 λεπτά, έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας και τέλος το ρύζι. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν και σβήνουμε με λευκό κρασί. Τέλος, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Σε 20 λεπτά το ριζότο μας θα είναι έτοιμο για απόλαυση!

Κρεμμυδόσουπα με κρόκο

Μπορεί ο καιρός να είναι ζεστός το φετινό Πάσχα, παρόλα αυτά οι σούπες δεν είναι ποτέ “off season”! Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται να αφήσουμε τον κρόκο σε ζεστό νερό για 30 με 40 λεπτά. Βάζουμε τα κρεμμύδια να σιγοβράζουν μέχρι να γίνουν διάφανα και έπειτα προσθέτουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, περνάμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες μαζί με το ζουμί τους στο μπλέντερ προσθέτοντας κρέμα γάλακτος και τον κρόκο με το νερό του. Και η σούπα μας είναι έτοιμη!

Πηγή εικόνας: Istockphoto.com / Δικαιώματα χρήσης: nzphotonz

Πατάτες στον φούρνο με κρόκο και σκόρδο

Όπως και στην προηγούμενη συνταγή, μουλιάζουμε λίγο κρόκο Κοζάνης σε ζεστό νερό μαζί με έναν κύβο λαχανικών. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες ραντίζοντας με λάδι και προσθέτοντας σκόρδο και δεντρολίβανο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και τέλος προσθέτουμε τον ζωμό με τον κρόκο. Ψήνουμε για 1 – 1,5 ώρα, προσθέτοντας συνεχώς ζωμό για να απορροφηθεί, και οι πατάτες μας είναι έτοιμες!

Όπως είδαμε, ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό το οποίο αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς μπορεί να προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής και μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Είναι ένα μπαχαρικό ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο ξεχωρίζει και θα συνεχίσει να ξεχωρίζει για τις ιδιότητες του και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • KROKOS KOZANIS, safran.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.