15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΟ χρόνος δεν γυρίζει πίσω!

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω!


Της Παρής Στεφανή,

«Μια αστραπή η ζωή μας…μα προλαβαίνουμε». Η φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη είναι διαχρονική. Τι είναι άραγε η ζωή; Κυλά τόσο γρήγορα, σαν ποταμός γεμάτος εμπειρίες, χαρές, λύπες, χρώματα κι αρώματα… Μια αστραπή! Κάτι δυνατό, αιφνίδιο, και… χωρίς να ξέρεις πόσο θα διαρκέσει! Το σίγουρο είναι, όμως, πως για κανέναν δεν είναι αρκετό. Όλοι, αν ήταν στο χέρι τους, θα ήθελαν «λίγο παραπάνω»!

Μα προλαβαίνουμε! Ο χρόνος είναι δώρο, και η σωστή διαχείρισή του είναι το παν. «Τα πάντα ρεῖ», όπως άλλωστε έχει πει και ο Ηράκλειτος. Όλα κυλούν, τίποτε δεν μένει στάσιμο. Και ο χρόνος είναι πολύτιμος, ακριβώς επειδή δεν είναι απεριόριστος. Τίποτε δεν μπορούμε να προβλέψουμε και τίποτε δεν είναι δεδομένο. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αξιοποιούμε, χωρίς να τον αγνοούμε και να τον παραγκωνίζουμε.

Πηγή εικόνας: poiostigiati.gr

«Αύριο λες, και μέσα σε αυτή τη μικρή αναβολή παραμονεύει ολόκληρο το πελώριο “ποτέ”», έχει γράψει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Και έχει απόλυτο δίκιο, καθώς όλοι μας, έστω και μία φορά στη ζωή μας, έχουμε αναβάλει σχέδια και στόχους «για την επόμενη μέρα». Ορισμένες φορές όμως, θα δείξουμε οκνηρία ακόμη κι όταν έρθει αυτή η «επόμενη μέρα», με αποτέλεσμα να μην επιτύχουμε εν τέλει όλα όσα θέλουμε, ή τουλάχιστον, δε θα έχουμε καν προσπαθήσει για αυτά…

Η αλήθεια είναι όμως πως για κάποιους η ζωή δε διαρκεί ούτε όσο μια αστραπή, μα πολύ λιγότερο. Και δεν προλαβαίνουν… Να χαρούν, να ταξιδέψουν, να ερωτευτούν, να αδράξουν κάθε πολύτιμη στιγμή και να την κρατήσουν φυλαχτό στη σκέψη τους… Γιατί έφυγαν νωρίς. Όμως είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αιωνιότητα. Δεν εξαφανίστηκαν στο χώμα, μα τους υποδέχθηκε ο ουρανός.

Πηγή εικόνας: Pinterest

“Seize the day!” είχε πει ο Robin Williams ως John Keating στην ταινία Dead Poets Society. «Άδραξε τη μέρα!», πάλεψε, και μην αφήνεις τίποτε για «μετά». Μάθε να «αναβάλλεις την αναβολή» και να δρας επί τόπου! Τίποτε δεν έχεις να χάσεις, παρά μόνο να κερδίσεις. Γιατί ο χρόνος δε γυρνά, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον σεβόμαστε, όπως και κάθε δώρο που μας προσφέρεται απλόχερα. Η βούληση, η επιμονή και η μαχητικότητά μας είναι τα τρία στοιχεία που θα μας ωθήσουν προκειμένου να είμαστε συνεπείς και ακριβείς ως προς τα σχέδια και τους στόχους μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να είμαστε επιπόλαιοι ως προς τις κινήσεις και τις αποφάσεις μας. Για τα πάντα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Και απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό της χρονικής εκείνης στιγμής που είναι η κατάλληλη για οτιδήποτε έχουμε στο μυαλό μας, αποτελεί η πνευματική ωριμότητα και η ψυχραιμία.

Πρέπει εμείς να κυνηγήσουμε ό,τι επιθυμούμε να επιτύχουμε, να πιστέψουμε στις δυνατότητες και τις ικανότητές μας. Γιατί τίποτε δεν μας περιμένει. Όλα κυλούν. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει και ο Βιργίλιος: “Fugit inreparabile tempus”(Ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.