17.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός30 χρόνια από την πρώτη προβολή του "Home Alone": Όσα δεν γνωρίζατε...

30 χρόνια από την πρώτη προβολή του “Home Alone”: Όσα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα


Της Άννας Βαρβαρέζου,

Αυτή η ταινία φαινόμενο αγαπήθηκε από παιδιά ανήλικα και ενήλικα και αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες του είδους της. Δεν υπήρξε απλώς μια ακόμη χριστουγεννιάτικη ταινία που μεταξύ άλλων θα ξεχνιόταν στο πέρασμα του χρόνου, στην αλλαγή των καιρών -ακόμη και στην εναλλαγή των γενεών-, όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί. Δικαίως της ανήκει ο τίτλος του θρύλου, καθώς καταφέρνει ακόμη και σήμερα, έπειτα από τόσες προβολές, να αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές τα βράδια των Χριστουγέννων μας.

Ο μικρός Kevin Mc Callister μένει μόνος στο σπίτι, καθώς η οικογένειά του ξεχνά να τον πάρει μαζί στις διακοπές στο Παρίσι. Για κακή τύχη των δυο επίδοξων ληστών ο Kevin αποτελεί όχι απλώς ένα εμπόδιο για την υλοποίηση των σχεδίων τους αλλά έναν εφιάλτη που μετατρέπει τη ζωή τους σε μια πραγματική κόλαση. Το “Home Alone” έθεσε νέα μέτρα και ανέβασε τον πήχη πολύ υψηλά ως προς τις κινηματογραφικές παραγωγές αυτού του είδους ταινιών. Φυσικά η επιτυχία δεν θα μπορούσε να είναι αμφίβολη, καθώς η συνεργασία μεταξύ του Chris Columbus και του John Hughes δεν άφηνε περιθώρια για μέτρια αποτελέσματα. Είναι σαφές μάλιστα πως η ταινία αποτέλεσε ορόσημο για την επαγγελματική πορεία των παραγωγών της και φυσικά έδωσε ένα χρυσό εισιτήριο στον νεαρό τότε Macaulay Culkin για τη μετέπειτα πορεία του στον χώρο του θεάματος.

Είναι πολλά όμως που ακόμη και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά από εκείνη την πρώτη προβολή της 16ης Νοεμβρίου του 1990, εξακολουθούμε να μην τα γνωρίζουμε. Πιο συγκεκριμένα, το “Home Alone” κατόρθωσε να βρίσκεται για 27 ολόκληρα χρόνια στη λίστα των ρεκόρ Γκίνες ως η πιο εμπορικά επιτυχημένη κωμωδία. Η πρεμιέρα της είχε συνολικά κέρδη ύψους 17.000.000 περίπου δολαρίων και προβλήθηκε σε 1202 κινηματογράφους ανά τον κόσμο. Σε συνέχεια του αντίκτυπού της αποτέλεσε παγκόσμιο franchise, καθώς ακολούθησαν βιντεοπαιχνίδια, επιτραπέζια και διάφορα είδη παιχνιδιών εμπνευσμένα όλα από την ταινία. Το σενάριο μάλιστα αυτό που «έσπασε τα ταμεία» γράφτηκε σε μόλις 9 ημέρες από τον John Hughes. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Times το 1990, αφορμή για τη σκέψη του αποτέλεσε ένα οικογενειακό ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ευρώπη, κατά το οποίο εξαιτίας του άγχους του κατέγραψε σε μια λίστα όσα δεν θα ήθελε να έχει ξεχάσει. Σκέφτηκε, «το καλό που μου θέλω να μην ξεχάσω τα παιδιά μου. Και τότε αναρωτήθηκα, τι θα γινόταν αν άφηνα τον 10χρονο γιο μου στο σπίτι;» και τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά σε όλους μας!

Σε ό,τι αφορά τους δύο ληστές, τον Harry και τον Marv, είναι παραδεδεγμένο, σύμφωνα με τον γιατρό Ryan St. Clair, πως, εάν τα πάνδεινα που τους προξένησε ο Kevin συνέβαιναν στην πραγματικότητα, τότε τα πράγματα δεν θα ήταν και πολύ ευοίωνα για αυτούς. Συγκεκριμένα, ο γιατρός αυτός απέδωσε με ιατρικούς όρους τις επιπλοκές τέτοιων τραυματισμών και κατέληξε πως θα κινδύνευαν από σοβαρά κατάγματα ακόμα και από πιθανές παραμορφώσεις σε πραγματικές συνθήκες. Βέβαια, από την ταινία δεν έλειψαν και σκηνές που θα μπορούσαν εύκολα να προξενήσουν σε πολλούς μια διόλου ασήμαντη ταραχή. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε τη σκηνή με την ταραντούλα στο πρόσωπο του Marv. Με συναίνεση του ηθοποιού αποφασίστηκε η ταραντούλα να είναι αληθινή υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωνόταν η σκηνή με μια μονάχα λήψη. Πράγματι έτσι έγινε και μάλιστα οι κραυγές του ηθοποιού προστέθηκαν αργότερα, καθώς εκείνη την ώρα δεν ήθελαν να τρομάξουν την αράχνη.

Τέλος, για τον Hughes ο ρόλος του Kevin ήταν εξαρχής προορισμένος για τον 10χρονο Macaulay Culkin. Ο σεναριογράφος ήταν σίγουρος πως αυτό το παιδί ήταν το πλέον κατάλληλο για τον ρόλο που είχε στο μυαλό του, καθώς γνώριζε το ταλέντο του και από παλαιότερη συνεργασία τους. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης Columbus επέμενε πως έπρεπε να τηρηθεί σωστά η διαδικασία και έτσι πέρασε από οντισιόν 200 παιδιά. Τελικά όμως, βλέποντας το casting του Culkin, διαπίστωσε και ο ίδιος πως αυτός ήταν πράγματι η καλύτερη επιλογή. Μέχρι σήμερα η ιστορία εξακολουθεί να τον επιβεβαιώνει!


Πηγές 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βαρβαρέζου
Άννα Βαρβαρέζου
Γεννήθηκε το 1998 και είναι φοιτήτρια του τμήματος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες που άπτονται του αντικειμένου της και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με το θέατρο και τον κινηματογράφο.