15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςThe Vitals: Το νέο τεύχος της Marvel Comics μετατρέπει τους νοσηλευτές σε...

The Vitals: Το νέο τεύχος της Marvel Comics μετατρέπει τους νοσηλευτές σε υπερήρωες


Της Διαλεχτής Άνθη,

Μέσω του “The Vitals: True Nurse Stories” η αμερικανική εκδοτική εταιρεία κόμικς Marvel τιμά τους νοσηλευτές, παρουσιάζοντας αληθινές ιστορίες τους από το 2020 σε ένα ολοκαίνουριο τεύχος.

Μια χρονιά σαν και αυτή που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού αναμφίβολα αναδείχθηκαν προστάτες και «υπερήρωες» του κόσμου, άνθρωποι που προέρχονται από την καθημερινότητα του σήμερα και ζουν ανάμεσά μας. Οι άνθρωποι αυτοί, που μπορεί να λέγονται νοσηλευτές, γιατροί, υπάλληλοι, ασθενείς, δίνουν σε συνεχή βάση τη μάχη τους για να βοηθήσουν στη λειτουργία της κοινωνίας μας και ειδικά σε απρόσμενες καταστάσεις, όπως οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε. Μικρές ή μεγάλες κινήσεις βοήθειας μεταμορφώνονται σε μαγικές υπερδυνάμεις χωρίς να πηγάζουν από κάποιο υπερφυσικό χάρισμα. Έτσι, ο Spiderman, o Iron man και ο Captain America εξισώνονται σε αυτό το τεύχος με τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες των δομών υγείας σε όλον τον κόσμο.

Η Marvel Comics σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Allegheny Health Network (AHN) πραγματοποίησαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα προς τιμήν των μάχιμων και γενναίων νοσηλευτών. Η ιδέα προτάθηκε πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια μίας επίσημης συνδιάσκεψης του διευθυντικού προσωπικού. Σταδιακά, η υπεύθυνη στρατηγικού μάρκετινγκ έκανε τις πρώτες επαφές με τον εκδοτικό οίκο “Marvel” που δέχθηκε με χαρά την πρόταση αυτή και ξεκίνησε αμέσως τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή της.

Η συγγραφή του κόμικς ανατέθηκε στον γνωστό συγγραφέα Sean Ryan, ο οποίος στάλθηκε στα νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ για να συγκεντρώσει ιστορίες από τα νοσοκομεία της AHN εκεί. Μιλώντας με εργαζόμενους, ασθενείς και προϊσταμένους, κατάφερε να συλλέξει το υλικό που χρειαζόταν για να βασιστεί και να συνθέσει τις τρείς ιστορίες που περιλαμβάνει το τεύχος. Η τελική επιλογή έγινε ανάμεσα σε 8 διαφορετικές ιστορίες νοσηλευτών και από τα 13 νοσοκομεία της Δυτικής Πενσυλβάνια.

Η πρώτη ιστορία είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που νοσηλεύεται με κορωνοϊό και ταλαιπωρείται με έντονη δύσπνοια, όπου παρουσιάζεται με παραστατικό τρόπο η προσπάθεια της νοσηλευτικής ομάδας να αποτρέψει μια πιθανή φραγή της αναπνευστικής οδού του ασθενή. Μια επόμενη ιστορία περιγράφει έναν ασθενή που βιώνει την απομόνωση και τη μοναξιά από την οικογένειά του λόγω της νοσηλείας του και πως μια νοσηλεύτρια που δίνει ένα I-Pad για να μπορέσει να επικοινωνήσει μέσω αυτού με τους αγαπημένους του. Η τρίτη ιστορία εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Marvel, Dan Becklay, «τα κόμικς της Marvel, καθημερινά κυκλοφορούν και παρουσιάζουν νέες ιστορίες των υπερηρώων που παλεύουν να σώσουν τον κόσμο από διάφορες υπερφυσικές δυνάμεις που απειλούν να τον καταστρέψουν. Αλλά αυτή τη φορά η ιστορία είναι ιδιαίτερη, αφού μιλά για καθημερινούς ήρωες, χωρίς φανταχτερούς μανδύες και πολύχρωμες καλοραμμένες στολές, να προσπαθούν καθημερινά να διατηρήσουν στη ζωή χιλιάδες ανθρώπους».

Το τεύχος κυκλοφόρησε και επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου και προσφέρεται δωρεάν για όποιον ενδιαφέρεται στην σελίδα της Marvel αλλά και του AHN. Οι νοσηλευτές πρωταγωνιστές του περιοδικού, έκπληκτοι, βλέποντας τους εαυτούς με τη μορφή κόμικς, εξέφρασαν αμέσως τη συγκίνησή τους, όταν τους μοιράστηκε το περιοδικό. Άλλωστε, στο πρόσωπό τους στις σελίδες μπορεί να ταυτιστεί κάθε άνθρωπος κάθε ειδικότητας που δίνει τη δική του μάχη για ζωή.


Πηγές

Για το τεύχος και περισσότερες λεπτομέρειες: Marvel and AHN Team Up to Celebrate Nurses | Marvel

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλεχτή Άνθη
Διαλεχτή Άνθη
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την Αρχαιολογία. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και έλκει την καταγωγή της από την Κέρκυρα. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά ενώ ασχολείται με την φωτογραφία, τα ψηφιακά μέσα και τον εθελοντισμό. Φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την Μουσειολογία και τη διαχείριση πολιτισμού.