18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαElon Musk: «Ένας CEO πρέπει να περνάει πολύ χρόνο στους εργοστασιακούς χώρους»

Elon Musk: «Ένας CEO πρέπει να περνάει πολύ χρόνο στους εργοστασιακούς χώρους»


Του Άρη Κατσίδη,

Ο ιδρυτής και CEO της Tesla, Elon Musk, έκανε αίσθηση με τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αμερική, σήμερα, είναι ότι υπάρχουν τόσο πολλοί απόφοιτοι οικονομικών σπουδών και business, με τον 49χρονο Αμερικανό να δηλώνει στο WSJ CEO Summit ότι: «Νομίζω ότι μάλλον υπάρχουν πολλοί με MBA σε εταιρείες σήμερα. Το “MBA-ization” της Αμερικής δεν είναι σπουδαίο, ειδικά όσον αφορά την παραγωγή των προϊόντων, αφού πολλοί CEOs συχνά παγιδεύονται στους αριθμούς και παραβλέπουν την αποστολή τους, που είναι η δημιουργία “φοβερών” προϊόντων ή υπηρεσιών. Θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στο προϊόν τους ή στην υπηρεσία τους και λιγότερο χρόνο σε meetings και στα χρηματοοικονομικά».

Σε αυτό το σημείο των δηλώσεων, με το ότι υπάρχουν πολλοί κάτοχοι MBA τίτλων, λανθάνει ο CEO της Tesla, γιατί το θέμα μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση είναι απόφαση του καθενός και γίνεται μέσω της ελευθερίας βούλησης και της προσωπικής προσπάθειας. Φυσικά, και ο Musk διέπεται από αυτές τις αρχές, αλλά εδώ θέλει να πει κάτι άλλο, απλώς έπρεπε αυτό να διευκρινιστεί προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Ο Musk συνεχίζει λέγοντας ότι: «Μια εταιρία δεν έχει καμία αξία από μόνη της, αλλά έχει μόνο αξία στον βαθμό που κατανέμονται αποτελεσματικά πόροι για τη δημιουργία επιχειρηματικών υπηρεσιών που έχουν μεγαλύτερη αξία από το κόστος των εισροών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κέρδος και ότι η παραγωγή έχει μεγαλύτερη σημασία, από ότι οι παρουσιάσεις».

Πιο χαρακτηριστικά, ο 49χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας ανέφερε ότι: «Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι ως ιδρυτής και CEO των Tesla και SpaceX ξόδεψα πάρα πολύ χρόνο σε Power Points και παρουσιάσεις, παρά στο εργοστάσιο». Αν απασχολείται με τις λεπτομέρειες των θεμάτων, διευκρινίζει ότι όλο αυτό αυξάνει το ηθικό του και η ομάδα του είναι πιο ενεργοποιημένη. Άλλωστε, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε κάθε ιδιοκτήτης επιχειρήσης να είναι, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά, μέρος της δραστηριότητας της ιδιοκτησίας του.

Ο Elon Musk τονίζει ότι οι CEOs πρέπει να πηγαίνουν στην γραμμή παραγωγής και να δείχνουν ότι νοιάζονται για το προϊόν τους, αφού δεν κάθονται μόνο σε κάποιο πολυτελές γραφείο, αλλά ενδιαφέρονται και για τα προϊόντα. Πολύ απλά, ο Musk, εννοεί ότι ένας CEO δεν πρέπει να κάθεται σε ένα γραφείο και να κάνει meetings και να συντάσσει οικονομικές αναφορές και παρουσιάσεις, συνεχώς, αλλά καθήκον του, εκτός των άλλων, είναι να πηγαίνει και στον τομέα της παραγωγής, δείχνοντας ενδιαφέρον για την ποιότητα και την αξιοπιστία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πουλάει η εταιρία του.

Μπορεί όλα αυτα να θεωρούνται από κάποιους ανούσια και ότι απλώς αποσκοπούν στην βελτίωση του image των CEOs στα μάτια του έξω κόσμου και των υφισταμένων του, όμως κάθε άλλο. Εκτός του ηθικού τομέα που αναμφίβολα είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό όταν η σχέση αφεντικού και εργαζόμενου παύει να είναι απρόσωπη, μόνο σύμφωνα με τις συμβουλές του Elon Musk μπορεί κάποιος να νίωσει την επιχείρηση κομμάτι του εαυτού του και να ταυτιστεί με τους στόχους της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.