15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛευκή Βίβλος #19: Γιατί είναι θέμα υγείας!

Λευκή Βίβλος #19: Γιατί είναι θέμα υγείας!


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η Ελλάδα, μπαίνει για δεύτερη φορά σε καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και πλέον τα περιθώρια, οικονομικά αλλά και κοινωνικά, αρχίζουν να στενεύουν. Εύλογα λοιπόν, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, γιατί πάμε τότε σε lockdown, από τη στιγμή που αυτό θα επιφέρει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, θα παραλύσει στην ουσία την αγορά και θα κλονίσει  σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική υγεία πολλών συμπολιτών μας;

Η απάντηση κρύβεται στην σοβαρότητα των καταστάσεων που περιγράφει το ερώτημα. Για να γίνω συγκεκριμένος, όταν μία κυβέρνηση, αποφασίζει συνειδητά να προβεί σε μία σειρά κινήσεων, οι οποίες επί της ουσίας παραλύουν τη χώρα, τότε σημαίνει ότι κάτι σημαντικό διακυβεύεται. Και αυτό είναι η υγεία. Γιατί, η φράση «η υγεία πάνω απ΄όλα», ισχύει και με το παραπάνω στη περίπτωσή μας.

Με όλα τα προηγούμενα και σαφώς ηπιότερα μέτρα να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα και ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 2000, αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων με βαριά συμπτώματα και αυξημένο αριθμό θανάτων, γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση, βασισμένη πάντα στις επιταγές της επιστημονικής κοινότητας, όφειλε να προχωρήσει στην επιβολή καθολικού περιορισμού μετακινήσεων ή κοινώς lockdown.

Γιατί επιλέγεται η λύση του lockdown;

Άρα λοιπόν, ο βασικός λόγος που οδηγηθήκαμε στο μέτρο αυτό, είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία δημιουργούσε μια δυσανάλογη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το 2ο να δοκιμάζει εκ νέου τα όριά του. Στόχος λοιπόν αποτελεί η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προκειμένου το Ε.Σ.Υ. να μην καταρρεύσει.

Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια, ότι αποτελούσε χρέος της Κυβέρνησης, η ουσιαστική στήριξη του Ε.Σ.Υ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν και η εξάπλωση του ιού είχε περιοριστεί σημαντικά δίνοντας της τον χρόνο να προετοιμαστεί για το 2ο κύμα της Πανδημίας, το οποίο ήταν και αναμενόμενο, με βάση πάντα τις αναφορές της επιστημονικής κοινότητας. Αλλά δεν είμαστε σήμερα εδώ για να σχολιάσουμε το παρελθόν καθώς δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Και εν μέσω κρίσεων όπως κι αυτή ό,τι δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυσή της δεν είναι και χρήσιμο.

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές εξαγγελίες, το Ε.Σ.Υ. θα ενισχυθεί άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν προσλήψεις 300 μόνιμων γιατρών σε ΜΕΘ, θα δοθεί 6μηνη παράταση σε ιατρούς που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, θα απασχοληθούν ιδιώτες γιατροί, με μπλοκάκι, ενώ αν χρειαστεί το κράτος θα προβεί και σε προσωρινή επίταξη ιδιωτικών χώρων νοσηλείας.

Γιατί επιλέγεται αυτή τη χρονική στιγμή;

Καλώς ή κακώς η χρονική στιγμή παίζει ρόλο. Τώρα λοιπόν ήταν η σωστή στιγμή για την επιβολή του lockdown. Πρώτον γιατί ήδη τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατακόρυφα και συνεπώς έπρεπε να λάβουμε δραστικές αποφάσεις, και δεύτερον, ας μην ξεχνάμε πως πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων. Μια σπουδαία περίοδος από θρησκευτική σκοπιά (συνυπολογίζοντας μάλιστα σε αυτό ότι λόγω της πανδημίας ήδη το Πάσχα και η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπεντάυγουστο, δεν εορτάστηκαν με τις ανάλογες τιμές) αλλά και μία εξαιρετική περίπτωση εμπορικής κινητικότητας. Φέτος δε, η περίοδος των Χριστουγέννων θα μπορούσε να αποτελέσει και μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο ευρύτερα, που επλήγησαν βαθύτατα ήδη με το πρώτο lockdown, πόσο μάλλον και με το δεύτερο. Ζητούμενο λοιπόν είναι η εξάπλωση να έχει περιοριστεί, η Ελλάδα να γιορτάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα Χριστούγεννα, ο κόσμος να μπορεί, έστω και υπό περιορισμούς να κυκλοφορήσει. Ζητούμενο είναι η αγορά να κινηθεί, η οικονομία να κάνει τον κύκλο της και οι πληγές να ξεκινήσουν να επουλώνονται όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα με μία ανακρίβεια που ελπίζω όσοι να διαβάσατε μέχρι το τέλος να την εντοπίσατε. Τα χειρότερα σενάρια δεν έχουν επιβεβαιωθεί, γιατί τα χειρότερα σενάρια, είναι εικόνες που μας έρχονταν από την Ιταλία τον περασμένο Μάϊο, ή την Ισπανία την ίδια περίοδο. Τα χειρότερα σενάρια γράφτηκαν πάνω σε καθυστερημένες αποφάσεις, κυβερνητικές ολιγωρίες και ατομική ανευθυνότητα. Η λύση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν αυτά. Μπορεί κάποιοι να το συνειδητοποιούμε ήδη, μπορεί κάποιοι άλλοι να το πράξουν αργότερα. Μέχρι τότε, ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και ας προστατεύσουμε και τους γύρω μας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.