15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟ Trump δίστασε να καταδικάσει τους Proud Boys

Ο Trump δίστασε να καταδικάσει τους Proud Boys


Της Αθηνάς Φατσέα,

Τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις άφησε η πρώτη μονομαχία των υποψηφίων για την προεδρία των Η.Π.Α. Ένα από τα μελανά σημεία αυτής της μονομαχίας ήταν και η απόκριση του Donald Trump στην ερώτηση, που του έγινε, αναφορικά με τη βία και τους Proud Boys. Η ερμηνεία της είναι διφορούμενη και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Πολλοί αμφισβητούν τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο και υποστηρίζουν πως με την απάντησή του δεν καταδίκασε τις ενέργειες των Proud Boys, αλλά τους προέτρεψε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

U.S. President Donald Trump speaks during the first 2020 presidential campaign debate with Democratic presidential nominee Joe Biden, held on the campus of the Cleveland Clinic at Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio, U.S., September 29, 2020. REUTERS/Brian Snyder

Αρχικά, οι Proud Boys συνιστούν ένα ακροδεξιό και νεοφασιστικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο άνδρες και το οποίο υποστηρίζει ότι οι λευκοί άνδρες και ο δυτικός πολιτισμός απειλούνται. Το κίνημα αυτοπροσδιορίζεται ως μία «δυτική σοβινιστική» οργάνωση, που τάσσεται «κατά της πολιτικής ορθότητας». Η ομάδα αυτή συμμετέχει σε περιστατικά πολιτικής βίας, μαζί με άλλες αντίστοιχης ιδεολογίας, έχοντας συγκρουστεί πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια, με αντιφασιστικές ομάδες. Οι πιο βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν στο Oregon, την Washington και τη Νέα Υόρκη και πιο πρόσφατα διενέξεις έλαβαν χώρα στο Portland. Επιπλέον, το 2018, το FBI κατέταξε τους Proud Boys στο εξτρεμιστικό τόξο και τους συσχέτισε με τον φυλετικό εθνικισμό, ενώ τα πια γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τούς έχουν αποκλείσει την πρόσβαση.

Επ’ αυτού, στο πρώτο τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, τέθηκε ερώτηση στον Αμερικανό Πρόεδρο για το αν καταδικάζει τη βία που προέρχεται από τους οπαδούς της «λευκής ανωτερότητας». Ο τελευταίος βρέθηκε εξαπίνης και απάντησε κάπως διστακτικά απευθυνόμενος στους Proud Boys: «Μείνετε πίσω, να είστε σε αναμονή». Βέβαια, ως συνηθίζει, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ρίχνοντας αλλού τις ευθύνες. Έτσι, δήλωσε πως η βία στις Η.Π.Α. δεν είναι πρόβλημα της Δεξιάς, αλλά της Αριστεράς, και ιδίως των antifa, που προσπαθεί επί μακρόν να συνδέσει με τον Biden. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν πως καταδικάζει τη βία από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Ταυτόχρονα, και στους κόλπους των Proud Boys, η απάντησή του έγινε δεκτή ως προτρεπτική προς αυτούς. Οι θιασώτες του κινήματος ανάρτησαν τη δήλωση του Trump στο διαδίκτυο, με επευφημίες και ενθουσιασμό. Ακόμα, η αναφορά του σε αυτούς, λόγω της απήχησης που έχει ο λόγος του, γνωστοποίησε την ομάδα τους στο ευρύ κοινό και ενδέχεται, με αυτόν τον τρόπο, να  προσέλκυσε και άλλους ομοϊδεάτες τους να ενταχθούν σε αυτή.

Φυσικά, έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στον πολιτικό κόσμο. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., Nancy Pelosi, σχολίασε πως ο Trump αρνήθηκε να καταδικάσει τους Proud Boys και αντιθέτως τους έδωσε μία προσταγή. Όμως, και οι Δημοκρατικοί άσκησαν δριμεία κριτική στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με τον Biden να λέει: «Αυτή είναι η Αμερική του Donald Trump», και τη γνωστή πολιτικό και ακτιβίστρια, Alexandria Ocasio-Cortez, να υποστηρίζει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι οπαδός της «λευκής ανωτερότητας».

Σε δηλώσεις του, τις επόμενες ημέρες, ο Trump έσπευσε να κάνει ξεκάθαρο πως δεν υποστηρίζει τους Proud Boys. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα του debate, δήλωσε πως δεν ήξερε καν ποιοι είναι. Ωστόσο, η αντίδρασή του, μόλις του έγινε η ερώτηση, μάλλον έδειξε το αντίθετο. Με λίγες ημέρες να απομένουν για τις προεδρικές εκλογές και με τη ψαλίδα, που τον χωρίζει από τον Joe Biden, να ανοίγει και να βρίσκεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες, ο Donald Trump πρέπει να ζυγίζει λίγο περισσότερο τις δηλώσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως η βία και ο εθνικισμός.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.