20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜέτσοβο: Ο παραδοσιακός ορεινός παράδεισος της Ηπείρου

Μέτσοβο: Ο παραδοσιακός ορεινός παράδεισος της Ηπείρου


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, περίπου 55 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1160 μέτρα και είναι ορατό από την εθνική οδό σε αμφιθεατρική τοποθεσία με πολλά δέντρα. Είναι γεμάτο με παραδοσιακά κτίσματα, πετρόχτιστα και μια μεγάλη πλατεία. Οι κάτοικοι του είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής και ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ιστορικά, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και καθ’ όλη τη διάρκεια την οθωμανικής κυριαρχίας υπέφερε από επιδρομείς και κατά την επανάσταση του 1854 λεηλατήθηκε από οθωμανικά στρατεύματα. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, το Μέτσοβο κάηκε από συμμορίες. Ακόμα, κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε πρωτεύουσα ενός κράτους-μαριονέτας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι Ιταλοί.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι η γενέτειρα ή η πόλη καταγωγής πολλών διάσημων Ελλήνων και ευεργετών του έθνους, όπως ο Νικόλαος Στουρνάρας, η Ελένη Τοσίτσα, ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Γεώργιος Αβέρωφ. Οι παραπάνω συνέβαλλαν στη δημιουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο συνηθίζεται να αποκαλείται «Μετσόβιο» λόγω της καταγωγής των ιδρυτών του.

Σαν μέρος, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ορεινά «χωριά» της Ελλάδας, αλλά και ένα από τα πιο εξελιγμένα πολιτιστικά, αν κρίνει κανείς από το πόσα μουσεία φιλοξενεί σε σχέση με το μέγεθος του. Το μουσείο Ηπειρωτικής Τέχνης που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα παρουσιάζει εκθέματα υφαντουργικής και ξυλογλυπτικής τέχνης. Επίσης, η Πινακοθήκη Αβέρωφ εκθέτει κάποιες από τις πιο σπάνιες συλλογές πινάκων, γλυπτών και χαρακτικών του 19ου και 20ου αιώνα. Επιπλέον, κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγχρόνως σπάνιο είναι το Κατώγι Αβέρωφ ,το οποίο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να μάθει τα πάντα για το φημισμένο κρασί, αλλά και να το δοκιμάσει στον τόπο παραγωγής του.

Τα τελευταία χρόνια, συρρέει κόσμος στα χιονοδρομικά που βρίσκονται κοντά στο Μέτσοβο, καθώς διαθέτει τρία. Το πιο γνωστό είναι το Anilio Ski Resort, στην περιοχή Ανήλιο που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, με πίστες για όλα τα επίπεδα, διθέσιο αναβατήρα και δυο baby lifts. Ένα μικρότερο χιονοδρομικό είναι το Κρακιόλι στα 2 χιλιόμετρα απόσταση και στα 1340 μέτρα που διαθέτει μονοθέσιο αναβατήρα που εξυπηρετεί δυο πίστες. Το τρίτο χιονοδρομικό της περιοχής βρίσκεται στην περιοχή Πολιτσιές (Προφήτης Ηλίας) στα 4 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο με πέντε πίστες και πέντε αναβατήρες. Εκεί βρίσκονται σαλέ, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.

Σίγουρα, μετά από την περιήγηση στην πόλη και από την άθληση για όσους επιλέξουν τα χιονοδρομικά, έρχεται η στιγμή που το Μέτσοβο δείχνει με μεγάλη μαεστρία ποιος είναι ο τομέας για τον οποίο λάμπει και φημίζεται… η γαστρονομία! Εκτός από τα διάσημα ανά τον κόσμο τυροκομικά προϊόντα του, όπως για παράδειγμα το τυρί Μετσοβόνε, διαθέτει και κρεατικά τα οποία μαγειρεύονται και ψήνονται στις ταβέρνες της περιοχής για να κοσμήσουν το πιάτο των τουριστών με ντόπιες μετσοβίτικες συνταγές! Η παραδοσιακή διακόσμηση των ταβερνών της περιοχής που θυμίζει παραδοσιακό σπίτι και εκπέμπει ζεστασιά είναι από τα χαρακτηριστικά του Μετσόβου. Επίσης, οι σούβλες δεν θα σε αφήσουν να αντισταθείς…

Ακόμα, οι cult, ζεστές καφετέριες δημιουργούν την αίσθηση θαλπωρής στην οποία δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς, ιδίως τις κρύες φθινοπωρινές μέρες. Όμως, παρόλο τις καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να παραλειφθεί μια βόλτα στα μαγαζιά της πλατείας που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ. Γλυκά του κουταλιού με μεγάλη ποικιλία και σπάνιες γεύσεις, χειροποίητα ζυμαρικά και τραχανάς, τυριά, πήλινα, ξύλινες κατασκευές ακόμα και παραδοσιακές κουρελούδες είναι μόνο λίγα από τα όσα μπορεί να συναντήσει και να αγοράσει κανείς. Κοιτώντας γύρω σου θα βρεις εξαιρετικά περίτεχνες κατασκευές, πολλές από τις οποίες σίγουρα προσελκύουν και κερδίζουν το ενδιαφέρον, ώστε να έχει κανείς να θυμάται το Μέτσοβο και να θέλει να το επισκεφτεί ξανά και ξανά βλέποντας τες.

Τέλος, η εποχή του φθινοπώρου, αλλά και του χειμώνα είναι οι ιδανικές για να επισκεφθεί κανείς το Μέτσοβο και να γεμίσει από όμορφες εικόνες και κυρίως μυρωδιές με επικρατέστερη εκείνη των τζακιών της περιοχής, αλλά και να γευτεί τις νοστιμιές, για τις οποίες φημίζεται.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.