14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆραγε θα υπάρξει ποτέ ισότητα;

Άραγε θα υπάρξει ποτέ ισότητα;


Του Χάρη Πασχαλάκη,

Ζούμε σε μια εποχή που μέχρι και σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες έχουν λιγότερη συμμετοχή στις οικονομικές δραστηριότητες από αυτές των ανδρών, λιγότερη πρόσβαση στην βασική και τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια και λιγότερη πολιτική εκπροσώπηση. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η παροχή ευκαιριών για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους, είναι κρίσιμη όχι μόνο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, αλλά και για την επίτευξη ενός ευρέος φάσματος διεθνών αναπτυξιακών στόχων. Οι γεμάτες δυναμισμό γυναίκες και νεαρά κορίτσια, συμβάλλουν στην υγεία και παραγωγικότητα των οικογενειών τους, αλλά και των κοινοτήτων και των χωρών, δημιουργώντας έτσι ένα φαινόμενο κυματισμού, το οποίο ωφελεί τους πάντες.

Η λέξη φύλο περιγράφει τους κοινωνικά δομημένους ρόλους και ευθύνες που οι κοινωνίες θεωρούν κατάλληλες για τους άνδρες και τις γυναίκες. Η ισότητα των δύο φύλων προϋποθέτει ισοστάθμιση της δύναμης ανδρών και γυναικών για ίσες ευκαιρίες οικονομικής ανεξαρτησίας, εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης. Η χειραφέτηση των γυναικών είναι μια κρίσιμη πτυχή της επίτευξης για την ισότητα των δύο φύλων. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της αίσθησης της αυτοεκτίμησης μιας γυναίκας, την πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους, τη δύναμη της και τον έλεγχο της στη ζωή της εντός και εκτός του σπιτιού και την ικανότητα της να επηρεάζει την αλλαγή. Ωστόσο, τα θέματα φύλου δεν επικεντρώνονται μόνο στις γυναίκες, αλλά στη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κοινωνία. Οι ενέργειες και οι στάσεις των ανδρών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της ισότητας αυτής.

Η εκπαίδευση είναι ένας βασικός τομέας εστίασης. Αν και ο κόσμος σημειώνει πρόοδο στην επίτευξη ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, τα κορίτσια εξακολουθούν να αποτελούν υψηλότερο ποσοστό παιδιών εκτός σχολείου από τα αγόρια. Περίπου το ένα τέταρτο των κοριτσιών στον κόσμο δεν φοιτούν στο σχολείο. Συνήθως, οι οικογένειες με περιορισμένα μέσα που δεν μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά έξοδα όπως σχολικά είδη, στολές και προμήθειες για όλα τα παιδιά τους, θα δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση των γιών τους. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να βασίζονται στην εγκυμοσύνη των κοριτσιών για τις δουλειές του σπιτιού, την φροντίδα των παιδιών και πολλά ακόμα, αφήνοντας έτσι περιορισμένο χρόνο για το σχολείο. Ωστόσο, η προτεραιότητα της εκπαίδευσης των κοριτσιών παρέχει ίσως τη μοναδική υψηλή απόδοση επένδυσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ένα μορφωμένο κορίτσι είναι πιο πιθανό να αναβάλει το γάμο, να μεγαλώσει μια μικρότερη οικογένεια, να έχει πιο υγιή παιδιά και να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο. Έχει περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσει εισόδημα και να συμμετάσχει σε πολιτικές διαδικασίες και είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από τον ιό HIV.

Ένας τελικός τομέας εστίασης στην επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι η οικονομική και πολιτική χειραφέτηση των γυναικών. Αν και οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν μόνο το 1% του παγκόσμιου πλούτου. Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτελούν πολλές ώρες μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας. Σε ορισμένα μέρη, οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται δικαιώματα κατοχής γης ή να κληρονομήσουν περιουσία, να αποκτήσουν πρόσβαση σε πίστωση, να κερδίσουν εισόδημα ή να μετακινηθούν στο χώρο εργασίας τους, χωρίς διακρίσεις. Σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού και του δημόσιου χώρου, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ευρέως ως υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, ωστόσο η πολιτική συμμετοχή των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της πραγματικής δημοκρατίας.

Σε όλο τον κόσμο, εθελοντές συνεργάζονται με κοινότητες για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, με κύριο στόχο τους την ενσωμάτωση της γυναίκας στην ενεργή πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι άνδρες, πρέπει να γίνει κατανοητό, πως έχουν ίσα δικαιώματα με τις γυναίκες, ώστε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και πως μόνο έχοντας ως γνώμονα την παιδεία, την οικογένεια και το σχολείο, θα καταφέρει αυτό να επιτευχθεί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχαλάκης
Χάρης Πασχαλάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 όπου κατοικεί μόνιμα και είναι φοιτητής Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με μητρική γλώσσα την ελληνική και γνωρίζοντας άψογα την αγγλική, αυτόν τον καιρό διδάσκεται την γαλλική. Στον ελεύθερο χρόνο του αρέσει να βλέπει σειρές και ταινίες, να διαβάζει βιβλία και να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την αρθρογραφία και ευελπιστεί να τα καταφέρει.