14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Trump vs Biden: Κλιματική αλλαγή


Του Πάνου Μπόβαλη

Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει χώρα στις Η.Π.Α. μια τεράστια οικολογική καταστροφή, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Η δυτική ακτή και κυρίως η Καλιφόρνια είχε το πιο έντονο κύμα θερμότητας στη σύγχρονη ιστορία της. Τα επακόλουθα αυτού του γεγονότος είναι τεράστιες πυρκαγιές οι οποίες έχουν κάψει πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα μέχρι στιγμής, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί και οι πληγέντες από αυτήν την περιβαλλοντική τραγωδία.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί συνεχώς για τα δεινά που μπορεί να φέρει η κλιματική αλλαγή και πως η Αμερική πρέπει άμεσα να αλλάξει κατεύθυνση. Λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικάνικες εκλογές, Donald Trump και Joe Biden εκφράζουν αντίθετες απόψεις και σχέδια για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. επισκέφτηκε καθυστερημένα την πληγείσα Καλιφόρνια και υποστήριξε ότι η σωστή διαχείριση των δασικών εκτάσεων είναι το κλειδί για τον περιορισμό και τον έλεγχο των πυρκαγιών της πολιτείας. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση και όχι η κλιματική αλλαγή. Για μια ακόμη φορά οι απόψεις του για το περιβάλλον προκάλεσαν αίσθηση, δείχνοντας ότι δεν έχει επίγνωση για την κρισιμότητα της κατάστασης. Μια από τις συναντήσεις του στην Καλιφόρνια ήταν εκείνη με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του California’s Natural Resources Agency, Wade Crowfoot. Ο Trump απέρριψε την έκκληση του Crowfoot για συνεργασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ο εξής:

Crowfoot: «Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αναγνωρίσουμε πραγματικά το μεταβαλλόμενο κλίμα και τι σημαίνει αυτό για τα δάση μας και να συνεργαστούμε με την επιστήμη. Η επιστήμη είναι το κλειδί.»

Trump: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αντιστραφεί, το κλίμα θα αρχίσει να γίνεται πιο δροσερό, θα το δείτε.»

Crowfoot: «Μακάρι να συμφωνήσει η επιστήμη μαζί σας.»

Trump: «Η επιστήμη δε γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει.»

Ο παραπάνω διάλογος αντικατοπτρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο Trump καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Μια πολιτική που είναι δύσπιστη απέναντι στην επιστήμη, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως «φάρσα», έχει ακυρώσει πολιτικές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έθεσε την Αμερική εκτός της περιβαλλοντικής συμφωνίας του Παρισιού, μιας σημαντικής συμφωνίας για τη μείωση των ρύπων, καθώς θεώρησε ότι κάποιες χώρες επωφελούνται αρκετά από αυτή τη συμφωνία.

Από την άλλη μεριά, το αντίπαλο δέος του Trump, Joe Biden, φαίνεται να διαθέτει ένα σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο site της καμπάνιας του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον και την υγεία μας αλλά και τις κοινότητές μας, την εθνική μας ασφάλεια και την οικογενειακή μας ευημερία. O Biden είναι υποστηρικτής του σχεδίου Green New Deal που θέτει στόχο για 100% οικονομία καθαρής ενέργειας και μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του έξω από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Delaware στο Wilmington, o Biden είπε: «Οι πυρκαγιές καίνε τα προάστια στη Δύση, οι πλημμύρες καταστρέφουν τις γειτονιές στα δυτικά, οι τυφώνες καταστρέφουν τη ζωή των προαστίων κατά μήκος των ακτών μας. Αν έχουμε για 4 χρόνια επιπλέον την άρνηση του Trump για την κλιματική αλλαγή, πόσα σπίτια θα καούν ακόμα σε πυρκαγιές, πόσες γειτονιές θα πλημμυρίσουν και πόσες θα καταστραφούν σε τρομερές καταιγίδες;» και συνέχισε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να σέβεται την επιστήμη και να καταλαβαίνει την ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ο Trump αποτελεί κίνδυνο για τις Η.Π.Α.»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικής επί προεδρίας Ομπάμα πρότεινε επίσης να δαπανήσει τα επόμενα χρόνια 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως η παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα έως το 2035, ενώ σίγουρη θεωρεί την επανένταξη των Η.Π.Α. στη συμφωνία του Παρισίου.

Δεν είναι τυχαίο πως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της Αμερικής στηρίζει την εκλογή του Biden, ενώ το περιοδικό Scientific American για πρώτη φορά στα 175 χρόνια ιστορίας του πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών, δηλώνοντας ότι ο Donald Trump έχει βλάψει τις Η.Π.Α. και τους ανθρώπους της, επειδή απορρίπτει τα στοιχεία και την επιστήμη, ενώ οι προτάσεις του Biden μπορούν να επαναφέρουν την χώρα σε ένα ασφαλέστερο και πιο δίκαιο μέλλον, με ποιοτικότερη ενημέρωση.

Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, η Αμερική περνάει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της, με τέσσερις ιστορικές κρίσεις να μαίνονται. Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει πάνω από 200.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής στις Η.Π.Α., ενώ ταυτόχρονα η χώρα περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, γεγονός που της έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ταυτοχρόνως, η αύξηση των φυλετικών διακρίσεων έχει διχάσει σε μεγάλο βαθμό την αμερικάνικη κοινωνία, ενώ σαν «κερασάκι στην τούρτα» έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των προβλημάτων και οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Donald Trump δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις κρίσεις αυτές, ούτε φαίνεται να έχει κάποια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Αντιθέτως απλώς συνεχίζει με ευφυολογήματα και λαϊκισμούς να αποτινάζει από πάνω του τις κατηγορίες.

Η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα ένα θέμα που βασανίζει τις ηγεσίες όλων των χωρών. Βήματα προόδου και συμφωνίες, όπως εκείνη του Παρισίου, θα πρέπει να θεωρούνται προάγγελος των επομένων σημαντικών αποφάσεων και συμφωνιών που θα παρθούν. Με διάθεση συνεργασίας τόσο μεταξύ των χωρών και της επιστημονικής κοινότητας όσο και μεταξύ των ηγεσιών και των πολιτών της κάθε χώρας πρέπει να εκπονηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πλανήτη πιο πράσινο, πιο φιλικό και πιο δίκαιο απ’ ό,τι είναι τώρα.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τα λόγια του Joe Biden, που είναι τα εξής:

«Η κρίση που περνάμε απαιτεί δράση και όχι άρνηση, απαιτεί ηγεσία και όχι κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο και χρειάζεται ένας Πρόεδρος που να ασκεί το καθήκον του, δηλαδή να φροντίζει για όλους»

Οι πολίτες της Αμερικής είναι εκείνοι που θα κρίνουν με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές το μέλλον της χώρας τους – μπορεί και ολόκληρου του πλανήτη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Μπόβαλης
Πάνος Μπόβαλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.