15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής«Νοιαζόταν μόνο για την επιτυχία του»: Η πρώην σύμβουλος του Pence σπάει...

«Νοιαζόταν μόνο για την επιτυχία του»: Η πρώην σύμβουλος του Pence σπάει τη σιωπή της


Του Μελέτη Ανανία,

Από την εκλογή του, το 2016, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει δεχθεί πολλή κριτική, ως επί το πλείστον, βεβαίως, από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που οι ίδιοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν στραφεί ενάντια στον Πρόεδρο. Στη λίστα με τα ονόματα πολιτικών σαν των προαναφερθέντων έρχεται να προστεθεί η Olivia Troye, η πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του αντιπροέδρου Mike Pence και πρώην κύρια σύμβουλός του στην ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ένα σποτ, το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα “Republican Voters Against Trump”, η Troye εξηγεί πώς ο Πρόεδρος Trump αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού. «Προς τα μέσα του Φεβρουαρίου», εξηγεί η πρώην σύμβουλος, «δεν αναρωτιόμασταν σχετικά με το αν η κρίση του κορωνοϊού θα ήταν μεγάλη ή όχι. Αναρωτιόμασταν μόνο πότε θα συμβεί». Η Troye, μετά, συνέχισε, λέγοντας πως, ακόμα και όταν σχεδόν όλα τα στελέχη και ο ίδιος ο Πρόεδρος ήξεραν ότι η πανδημία θα ήταν μία δύσκολη υπόθεση, ο Donald Trump «ξόδεψε» τον χρόνο του σε πολλές συσκέψεις, μιλώντας για «μία παρουσιάστρια ειδήσεων, η οποία δεν του άρεσε» και παρακινώντας τους συνεργάτες του να επικοινωνήσουν με το κανάλι. Ισχυρίζεται πως, αν και οι υπόλοιποι ήξεραν πως υπάρχουν ζητήματα, όπως τα μέτρα ασφαλείας και η εκκένωση Αμερικανών πολιτών από κρουαζιερόπλοια, που έπρεπε να συζητηθούν αμέσως, ο Πρόεδρος επέλεγε να σπαταλά τον χρόνο της επιτροπής σε ανούσια ζητήματα.

«Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν πως (το 2020) ήταν χρονιά εκλογών και πως αυτό θα επηρεάσει την επιτυχία του», είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με την Troye, ο Trump δεν δίστασε να στραφεί ενάντια στους ίδιους του τους ψηφοφόρους. «Ίσως ο COVID να μην είναι τόσο κακό πράγμα. Δεν θα πρέπει να σφίγγω τα χέρια τόσων αηδιαστικών ανθρώπων». Και αυτοί οι «αηδιαστικοί άνθρωποι», σύμφωνα με την Troye, είναι οι ίδιοι που το 2016 τον βοήθησαν να ανέβει στην εξουσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Trump, ως απάντηση μετά τα σχόλια της Troye, ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει την πρώην σύμβουλο και πως οι αντίπαλοί του την έπεισαν να πει όλα αυτά τα ανακριβή, κατά άλλα στελέχη της κυβέρνησης, σχόλια.

Σε επικριτικά σχόλια εις βάρος της Olivia Troye, προέβησαν πάντως τόσο ο αντιπρόεδρος Mike Pence, όσο και ο υπολοχαγός Keith Kellogg. Ιδίως ο δεύτερος, σε ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε την Troye ως μία «γκρινιάρα εργαζομένη», υποστηρίζοντας, επιπλέον, πως δούλευαν σε στενή συνεργασία, καθ’ όλη τη συμμετοχή της στην ομάδα και πως ψεύδεται ασυστόλως, μιας και εκείνος δεν είχε παρατηρήσει τίποτα απ’ όσα ανέφερε εκείνη. Εν συνεχεία, σε συνέντευξη που έδωσε στο ABC News, η Troye απάντησε στις κατηγορίες του Pence και του Kellogg, μεταφέροντας στους τηλεθεατές τη λύπη της για τη στάση των ανωτέρων της, αλλά και την απογοήτευσή της, που ένας υπολοχαγός τέτοιας ηλικίας και με τρία παράσημα συμπεριφέρεται με ανηθικότητα και αγένεια στην ίδια, παρ’ ότι είχαν τόσο μακρά και (έως τώρα) καθημερινή επαφή και εποικοδομητική εργασιακή σχέση. Τέλος, η ίδια υποστήριξε πως στη δουλειά της ήταν, από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή, τύπος και υπογραμμός, πιστή στα καθήκοντά της και πάντοτε αποτελεσματική σε όσες εργασίες αναλάμβανε να διεκπεραιώσει, παρ’ ότι, μάλιστα, ειδικά κατά τη διαχείριση της πανδημίας, αισθανόταν, όπως και άλλοι εργαζόμενοι της ομάδας μέχρι σήμερα, σημαντική ψυχολογική πίεση, καθώς ένιωθαν πως το τμήμα προσέφερε στην αμερικανική κοινωνία πολύ λιγότερα απ’ ότι μπορούσε.

Ο υπολοχαγός Keith Kellogg το 2000

Πάντως, αυτή η τακτική κοντινών ανθρώπων του Trump, οι οποίοι δημοσίως προβαίνουν σε μειωτικές και κακεντρεχείς δηλώσεις κατά εργαζομένων, με τους οποίους ήρθαν σε ρήξη, είναι πλέον πάγια. Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς, που ο Trump αποκτά ολοένα και περισσότερους εχθρούς. Όπως, όμως, καταδεικνύουν η Olivia Troye και άλλοι σαν και εκείνη, η τακτική της επιθετικής και αβάσιμης κριτικής κατά ανθρώπων που δεν βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση που υπηρετούσαν, είναι, επίσης, ένας τρόπος να αποπροσανατολιστούν τα βλέμματα από τις ατασθαλίες των επικεφαλής, να σπρωχτεί κάτω από το χαλί η κάκιστη διαχείριση και να μη δοθεί σημασία σε κραυγαλέα λάθη, που έχουν οδηγήσει σε 200.000+ θανάτους, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος λέει πως η πανδημία «δεν έχει επηρεάσει ουσιαστικά κανέναν».

Με την Olivia Troye να υποστηρίζει, πλέον και επίσημα, τον Joe Biden, αυτό κάνει τον μη-Αμερικανό παρατηρητή να αναρωτιέται, σε πολύ απλοϊκούς όρους, «Τι είναι το τόσο κακό με τον Trump;». Μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχουν βγει πάμπολλα βιβλία, άρθρα, podcasts, videos, ρεπορτάζ και διακηρύξεις, που έχουν σκοπό να πείσουν τους ψηφοφόρους πως ο Trump σίγουρα δεν είναι κατάλληλος να κυβερνήσει. Ίσως ορισμένες από αυτές τις δηλώσεις να είναι πράγματι ανακριβείς και υπερβολικές. Όμως, μπορεί να κάνουν όλοι λάθος; Σίγουρα, οι υποστηρικτές του Trump, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αψηφούν την πανδημία, για να τον ακούσουν και έχουν εγκαταλείψει τα άλλα ΜΜΕ για χάρη του, αυτό πιστεύουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.