16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRuth Bader Ginsburg: Το είδωλο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ruth Bader Ginsburg: Το είδωλο του Ανώτατου Δικαστηρίου


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στα 87 της χρόνια, η Ruth Bader Ginsburg, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. για σχεδόν 30 έτη, λόγω καρκίνου στο πάγκρεας. Η Ruth Bader Ginsburg αποτελούσε το παλαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου και τα τελευταία χρόνια ήταν το ανώτερο μέλος της φιλελεύθερης πλευράς του Δικαστηρίου. Διορισμένη το 1993 από τον Πρόεδρο Bill Clinton, η RBG ήταν η δεύτερη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., αλλά και πρωτοπόρος στη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από το 1970, η δικαστής Ginsburg ασχολήθηκε ενεργά με θέματα ισότητας των φύλων. Το 1972, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος για τα Δικαιώματα των Γυναικών της ACLU και συνέταξε ένα εγχειρίδιο για τις διακρίσεις λόγω φύλου. Την ίδια χρονιά, έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στη Νομική Σχολή της Columbia. Έγραψε δεκάδες άρθρα αναθεώρησης νόμων και συνέβαλε σε πολλές ενημερώσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, σχετικά με το θέμα των διακρίσεων λόγω φύλου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας, διαφώνησε έξι φορές ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, κερδίζοντας πέντε από αυτές τις υποθέσεις. Το 1980, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, Jimmy Carter, διόρισε τη Ruth Bader Ginsburg στο Εφετείο των Η.Π.Α. για την Περιφέρεια της Κολούμπια και στις 14 Ιουνίου 1993, διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να αντικαταστήσει τον συνταξιούχο δικαστή, Byron White. Τότε, ορισμένοι φιλελεύθεροι φοβήθηκαν ότι θα αποδειχθεί μετριοπαθής. Για παράδειγμα, είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το σκεπτικό του δικαστηρίου στην υπόθεση Roe v. Wade, λέγοντας ότι είχε προχωρήσει πολύ γρήγορα για την καθιέρωση ενός εθνικού δικαιώματος στην άμβλωση. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί ήταν εσφαλμένοι. Κατά τα χρόνια που παρέμεινε στο δικαστήριο, παρουσίασε πληθώρα ρηξικέλευθων ιδεών.

Πηγή: Ruth Bader Ginsburg in 1972, when she became the first tenured female professor at Columbia Law School. (Librado Romero/The New York Times)

Ο Lee Epstein, καθηγητής νομικής και πολιτικός επιστήμονας, δήλωσε ότι η δικαστής Ginsburg «έδωσε πιο φιλελεύθερες ψήφους από οποιαδήποτε άλλον δικαστή στις σημαντικότερες και δυσκολότερες υποθέσεις του δικαστηρίου. Ο φιλελευθερισμός της επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς του νόμου: στα πολιτικά δικαιώματα, φυσικά, αλλά και την ποινική διαδικασία, τις πολιτικές ελευθερίες και ακόμη και στις οικονομικές διαφορές».

Παράλληλα, το 2006, όταν η δικαστής Sandra Day O’Connor αποσύρθηκε, η Ginsburg παρέμεινε, για ένα διάστημα, η μόνη γυναίκα δικαστής. Αναπολώντας εκείνες τις ημέρες, σε συνέντευξή της, το 2014, είχε δηλώσει ότι ήταν οι χειρότερες στιγμές, καθώς η εικόνα για το κοινό στην αίθουσα ήταν οχτώ άνδρες κάποιου συγκεκριμένου αναστήματος και η αυτή η γυναίκα στο πλάι και η εικόνα αυτή ήταν αρνητική για το κοινό. Τελικά, δύο ακόμη γυναίκες προστέθηκαν και οι δύο διορισμένες από τον Barack Obama, η Sonia Sotomayor, το 2009 και η Elena Kagan, το 2010. Μετά τη συνταξιοδότηση του δικαστή John Paul Stevens, το 2010, η δικαστής Ginsburg έγινε το ανώτερο μέλος και de facto ηγέτης ενός φιλελεύθερου μπλοκ, αποτελούμενο από τις τρείς γυναίκες δικαστές και τον δικαστή Stephen G. Breyer.

Καθώς η Ruth Bader Ginsburg πέρασε τα 80 της χρόνια, αλλά και την 20ή επέτειο ως δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Barack Obama, απέρριψε εκκλήσεις για την απόσυρσή της από πολλούς, προκειμένου να δώσει σε έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο την ευκαιρία να ορίσει τον αντικαταστάτη της. Η ίδια υποστήριζε: «Θα μείνω για όσο καιρό μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Θα υπάρξει Πρόεδρος μετά από αυτόν εδώ κι ελπίζω ότι θα είναι ένας καλός Πρόεδρος». Ο χαμός της, όμως, -λιγότερο από επτά εβδομάδες πριν τις εκλογές- ξεκινά μια πολιτική μάχη για την αντικατάστασή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. Ωστόσο, η Ginsburg δήλωσε στην εγγονή της ότι ήθελε να διοριστεί η αντικατάστασή της από τον επόμενο πρόεδρο, ανέφερε η NPR.

Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για τη Ruth Bader Ginsburg. Μαθαίνοντας για τον χαμό της, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε: «Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Τι άλλο μπορείς να πεις; Ήταν μια καταπληκτική γυναίκα, είτε συμφωνείτε είτε όχι, ήταν μια καταπληκτική γυναίκα, που έζησε μια καταπληκτική ζωή». Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία, Joe Biden, επαίνεσε την δικαστή ως «γίγαντα στο νομικό επάγγελμα» και «αγαπημένη φιγούρα», λέγοντας, επίσης, με σύντομες παρατηρήσεις, ότι οι άνθρωποι «πρέπει να επικεντρωθούν στην απώλειά της και την ανάγκη να διατηρηθεί η κληρονομιά της».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.