16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΚαθήκον προς τη χώρα ή τον Πρόεδρο;

Καθήκον προς τη χώρα ή τον Πρόεδρο;


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτεία της Nevada δύο συγκεντρώσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, μετά από -σχεδόν- ένα τρίμηνο «αποχής» από οποιαδήποτε προεκλογικού τύπου εκδήλωση. Μία από αυτές έλαβε χώρα σε μια εγκατάσταση της Xtreme Manufacturing στην πόλη Henderson της Πολιτείας (κοντά στην περιοχή του Las Vegas), μία εγκατάσταση που αποτελεί κλειστό χώρο και στην οποία καταπατήθηκε η πλειοψηφία των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η Nevada είναι μια αρκετά επιβαρυμένη από την πανδημία Πολιτεία, με τον μέσο όρο νέων κρουσμάτων ημερησίως να φτάνει τα 324, ενώ συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 75.153 κρούσματα (μέτρηση μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου). Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Πολιτείας, σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων και μείωσης του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, έχει εκδώσει μια σειρά από οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους άνω των 50 ατόμων, ενώ, παραλλήλως, συνιστάται η χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Προφανώς, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει χάσει καμία ευκαιρία να υποβαθμίσει τόσο τη σημαντικότητα της πρόληψης και τις απόψεις των ειδικών, όσο και τη βαρύτητα των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δεν μερίμνησε για την τήρηση των προαναφερθέντων κανόνων από το κοινό του. Πάνω από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κλειστή εγκατάσταση της Xtreme Manufacturing, με την πλειοψηφία να μην φοράει μάσκες, ενώ τα καθίσματα εντός του χώρου ήταν τοποθετημένα κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις ασφαλείας.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η πόλη του Henderson έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμο 3.000 δολαρίων στην Xtreme Manufacturing για την παραβίαση των οδηγιών προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω του αριθμού των παρευρισκόμενων, της απουσίας καλυμμάτων προσώπου από την πλειοψηφία του κοινού, αλλά και της μη τήρησης των κανόνων αποστασιοποίησης. Η εκπρόσωπος Τύπου, Kathleen Richards, δήλωσε πως η Xtreme Manufacturing είχε ήδη ενημερωθεί από την Παρασκευή πως η εκδήλωση, που διοργάνωνε, θα παραβίαζε ορισμένες οδηγίες.

Εντύπωση προκάλεσε απεναντίας η αντιμετώπιση της κατάστασης από τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία επέλεξαν να μην στείλουν τα συνεργεία τους μέσα στον χώρο της εκδήλωσης. Όπως φαίνεται, οι διευθυντές των μεγάλων καναλιών κρατούν μια πιο συνειδητοποιημένη στάση, προσπαθώντας να προφυλάξουν το προσωπικό τους, βλέποντας πως το κοινό, ακολουθώντας το παράδειγμα του «αρχηγού», δεν τήρησε τα μέτρα προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός τοπικών καναλιών επέλεξε να καλύψει άμεσα το event, τοποθετώντας προσωπικό του μέσα στη λαοθάλασσα.

Αλήθεια, πόση περισσότερη λογική μπορεί να έχει ο διευθυντής ενός τηλεοπτικού σταθμού από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής; 

Πέρα από την ανάδειξη, λοιπόν, της πλήρους αδιαφορίας και αλαζονείας του 45ου Προέδρου για την πανδημία, που «θα εξαφανιζόταν», αλλά ακόμα μαστίζει τόσο τις Η.Π.Α. όσο και την υφήλιο ολόκληρη, οι εκδηλώσεις στη Nevada έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον Αμερικανό Πρόεδρο να «επιτεθεί» και να θίξει τον Δημοκρατικό του αντίπαλο, Joe Biden. Βέβαια, πέρα από τα συνήθη -πλέον- σχόλια για την πνευματική οξύνοια του «αργόστροφου» αντιπάλου του, ο Donald Trump προέβη και σε μια γενικότερη κατηγορία, πως το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να «στήσει τις εκλογές», αναφερόμενος και πιο συγκεκριμένα στον Κυβερνήτη της Nevada, Steve Sisolak.

Μετά τη συγκέντρωση στην Tulsa της Oklahoma, τον Ιούνιο, η συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στη Nevada ήρθε ως επιβεβαίωση για την αλαζονεία του Trump. Ας μη ξεχνάμε πως, δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση της Tulsa, τα κρούσματα αυξήθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως η ίδια μοίρα περιμένει και την πόλη του Henderson. Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος εξακολουθεί να αγνοεί τις συμβουλές των ειδικών -καταδικάζοντας καμιά φορά μάλιστα τα λεγόμενά τους. Άραγε, έχει παρατηρήσει το νούμερο 200.000, το οποίο έχει ξεπεράσει η ένδειξη καταμέτρησης των θανάτων στις Η.Π.Α.;

Το πιο ανησυχητικό, όμως, στοιχείο των παραπάνω, θεωρώ, πως έγκειται στο γεγονός, ότι οι Αμερικανοί δηλώνουν πίστη στον Πρόεδρο. Μια μεγάλη μερίδα Αμερικανών υποστηρίζουν το δικαίωμά τους να μη φορούν μάσκα, παίρνοντας «παράδειγμα» από τον Πρόεδρο Trump. Παρομοίως, ο ιδιοκτήτης της Xtreme Manufacturing, Don Ahern, όταν ρωτήθηκε για το πρόστιμο, δήλωσε πως «το καθήκον ως πατριώτης είναι να κάνεις αυτό που είναι σωστό για τη χώρα και αυτό που είναι σωστό είναι να υποστηρίζεις τον Πρόεδρο Donald J. Trump». Και στα δύο αυτά παραδείγματα, τα άτομα φαίνεται να αγνοούν πως οι πράξεις και οι επιλογές τους μπορεί να έχουν έναν πολύ σοβαρά αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία τους. Θα λέγαμε πως αγνοούν τον συμπολίτη και αποθεώνουν τον Πρόεδρο, τον ηγέτη.

Το ερώτημα, που τίθεται, λοιπόν, για σκέψη είναι: «Ο πατριωτισμός σημαίνει αγάπη και πίστη προς τη χώρα ή τον Πρόεδρο;»


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.