15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟυγγαρία: Φοιτητές εναντίον Orbán 

Ουγγαρία: Φοιτητές εναντίον Orbán 


Του Μελέτη Ανανία,

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orbán στην Ουγγαρία έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς της ως απολυταρχική. Η αναφορά “Freedom in the World” του οργανισμού Freedom House για το 2020, δίνει στη χώρα ένα «σκορ ελευθερίας» 70/100. Με τη βαθμολογία αυτή, στην Ουγγαρία δίνεται ο χαρακτηρισμός της «Μερικώς Ελεύθερης Χώρας». Στα 10 χρόνια της διακυβέρνησης του κόμματος Fidesz, έχουν υπάρξει αναφορές πως η κυβέρνηση Orbán στοχοποιεί ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, ακόμα και ολόκληρες οργανώσεις, επικαλούμενη την ύπαρξη «πρακτόρων του Soros», μία αναφορά στον Ούγγρο επιχειρηματία George Soros και την ανάμειξη του σε διάφορα ιδρύματα. Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση Orban ξαναβρίσκει τον ίδιο της το λαό αντιμέτωπο, και συγκεκριμένα τους φοιτητές και τους καθηγητές του SZFE, δηλαδή του Πανεπιστημίου Θεάτρου και Τεχνών Κινηματογράφου στη Βουδαπέστη.

Οι πρόεδροι των τμημάτων της υπεραιωνόβιας σχολής παραιτήθηκαν πρόσφατα, μετά από μία απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την ιδιοκτησία του πανεπιστημίου από το κράτος σε ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία συνδέονται με τον Orbán. Η κυβέρνηση έφτιαξε μόνη της μία ομάδα από πέντε έμπιστους στους οποίους ανέθεσε τη διεύθυνση του πανεπιστημίου, αφότου απέρριψε τα μέλη που πρότεινε το ίδιο το ίδρυμα. Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για αυτή την αλλαγή, λένε πως είναι άλλη μία κίνηση για περαιτέρω έλεγχο των τεχνών. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι υποστηρικτές του Fidesz και του Orbán, λένε από καιρό πως οι τέχνες είναι «αριστεροκρατούμενες» και πως πρέπει να υπάρξει μία στροφή της κουλτούρας σε πιο συντηρητικές αξίες. Η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε σωρεία διαδηλώσεων στην Ουγγρική πρωτεύουσα και μία κατάληψη του κτιρίου. Στις εγκαταστάσεις επίσης, αναρτήθηκαν πανό με συνθήματα, όπως “Free SZFE” και «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί!», ενώ η είσοδος ήταν κλεισμένη με κόκκινη ταινία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές, επίσης, έφτιαξαν μία ανθρώπινη αλυσίδα από την Ουγγρική Βουλή ως το Πανεπιστήμιο. Υπολογίστηκε πως στη δράση αυτή συμμετείχαν γύρω στους 8000 ανθρώπους. Οι φοιτητές, τέλος, έφτιαξαν μία λίστα δεκατριών αιτημάτων τα οποία περιμένουν να εκπληρωθούν πριν αφήσουν το ίδρυμα να λειτουργήσει ξανά. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν πλήρη ακαδημαϊκή αυτονομία, την παραίτηση των «έμπιστων» της κυβέρνησης, και το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Η ουγγρική κυβέρνηση όμως αρνείται πως στερεί την αυτονομία από τα πανεπιστήμια, και ισχυρίζεται πως η μεταφορά της διαχείρισης τους σε ιδιωτικούς φορείς απλά θα κάνει τα ιδρύματα πιο ανταγωνιστικά. Ο διευθυντής του συμβουλίου που θα διευθύνει τη σχολή, Attila Vidnyanszky, που αυτή τη στιγμή είναι και ο διευθυντής του Ουγγρικού Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε πως είναι ανοιχτός σε διάλογο. Πρόσθεσε, επίσης, πως τα υπάρχοντα μαθήματα θα συνεχίσουν, με κάποια έμφαση στον πατριωτισμό και το Χριστιανισμό. Έτσι, λοιπόν, όπως και για άλλα ιδρύματα στην Ουγγαρία, για το SZFE, το ίδιο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν προσωπικότητες σαν το σκηνοθέτη István Szabó που τιμήθηκε με Oscar, ξεκινά μία νέα εποχή. Μία εποχή στην οποία η κουλτούρα θα προσπαθεί να εντάξει μέσα της τον πατριωτισμό. Μία εποχή στην οποία φαίνεται πως οι μεγάλες αλλαγές της κυβέρνησης θα έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.