16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈνα βήμα μπροστά και δέκα πίσω: Πώς ενισχύουν τα ΜΜΕ την ανισότητα...

Ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω: Πώς ενισχύουν τα ΜΜΕ την ανισότητα και τον σεξισμό εις βάρος του γυναικείου φύλου στα μάτια μας


Της Δήμητρας Χαρέλη,

Έχουν σημειωθεί σημαντικοί αγώνες υπέρ των γυναικών και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους, οι οποίοι έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα στην ιστορία με την υπογραφή σημαντικών προσωπικοτήτων. Ίσως να έχουν διασφαλιστεί αρκετές ελευθερίες για τη γυναίκα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όμως υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλος δρόμος προκειμένου να υπάρξει η πλήρης αναγνώριση της ισοτιμίας μεταξύ των δύο φύλων. Τα σύγχρονα ΜΜΕ, κουβαλώντας μη αμφισβητήσιμη δύναμη επιρροής σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, φαίνεται να στέκονται ως ένα μεγάλο εμπόδιο σε αυτό το έργο.

Τηλεόραση, η αρχή του κακού…

Μπορεί η ελληνική πραγματικότητα να μην καθρεφτίζεται με την αυθεντική της μορφή στην ελληνική τηλεόραση, και παρά την εισβολή του διαδικτύου, η τελευταία συνεχίζει να διατηρεί αμείωτη την δύναμή της. Σήμερα, μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού εξακολουθεί να τοποθετεί συνειδητά την τηλεόραση στην κορυφή των επιλογών του τόσο για την καθημερινή του ενημέρωση όσο και για την ψυχαγωγία. Επομένως, τη θέση της σε κάθε ελληνικό σπίτι μπορούν όλοι ακόμα να τη διακρίνουν, όπως εξάλλου και τον τεράστιο αντίκτυπο στην σκέψη και τα πιστεύω την τηλεθεατών της. Ο κόσμος των ΜΜΕ είναι κατασκευασμένος πάνω στην κοσμοθεωρία της διαφήμισης και την προώθηση συγκεκριμένων προτύπων και πολιτικής. Από εκεί ακριβώς έχει ξεκινήσει μια εντελώς διαστρεβλωμένη πτυχή του γυναικείου φύλου η οποία διαδίδεται ασταμάτητα, εκπέμποντας λανθασμένα μηνύματα στο υποσυνείδητο του καθενός. Μπορούμε να αναζητήσουμε τις ευθύνες για τη λανθασμένη αντίληψη πάνω στο γυναικείο φύλο σε όλα αυτά τα  τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονται ασταμάτητα και είναι φορτισμένα με λάθος πρότυπα.

Το πιο εύχρηστο γυναικείο πρότυπο που δεν έχει σταματήσει να «παίζει» εδώ και δεκαετίες μπροστά στην οθόνη λίγο πολύ είναι σε όλους γνωστό. Ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, διαφημίσεις και τηλεπαιχνίδια στηρίζονται στη γυναικεία φιγούρα κατασκευάζοντας υποσυνείδητα μιας λανθασμένης αντίληψης για τη γυναίκα και την πραγματική της αξία. Η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας, η εξωτερική εικόνα για την ακρίβεια, είναι το θεμέλιο να χτιστεί στους νέους ένας λανθασμένος ρόλος της γυναίκας. Σε αυτά τα προγράμματα γυναίκες με μόρφωση, άποψη και προσωπικότητα δεν χωρούν πουθενά. Κυρίαρχος αυτού του τηλεοπτικού παιχνιδιού είναι ένα ανδρικό πρότυπο γεμάτο δυναμισμό.

Η καταστροφική συνδρομή του διαδικτύου απογείωσε τον γυναικείο σεξισμό

Την καταστροφική αυτή παράδοση εναντίον της γυναικείας φυσιογνωμίας συνέχισε η ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι σήμερα γεμάτοι αγωνία θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από αυτό, να μάθουν και να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Η πρόσβαση είναι απολύτως ελεύθερη χωρίς ιδιαίτερους φραγμούς. Η πρώτη επαφή του διαδικτύου με τα νέα παιδιά γίνεται σε πολύ μικρές ηλικίες. Εντός αυτού συναντούν εικόνες, διαφημιστικές καμπάνιες και σκηνές που υποβαθμίζουν αυτό που μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια γυναίκα σήμερα. Ενισχύονται στερεότυπα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το χάος ανάμεσα στα δύο φύλα. Η επιλογή συγκεκριμένου λεξιλογίου που θα αντικρίσει κανείς με την είσοδό του στο διαδίκτυο προσπαθεί να αναδείξει την ηγεμονία του αρσενικού μοντέλου. Σεξιστικά σχόλια και στερεοτυπικές συμπεριφορές είναι πλέον πολύ συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται πάνω σε απόψεις και γνώμες σημαντικών γυναικείων προσωπικοτήτων. Βάζοντας φρένο στη φωνή τους, σβήνουν το δικαίωμα έκφρασης και ελευθερίας του λόγου.

Μέσα από την προβολή τέτοιων εικόνων γκρεμίζεται αδιάκοπα η δυναμικότητα της σημερινής γυναίκας, η οποία έχει αναδυθεί μέσα από τεράστιους αγώνες. Καταργείται η ανθρώπινη υπόσταση και μέσα από μισόγυμνες εικόνες προωθείται η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος. Αυτό που λείπει από την τηλεόραση είναι τα πραγματικά γυναικεία πρότυπα. Ποια είναι αυτά; Η γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της μια οικογένεια, η γυναίκα που ξεχώρισε στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στην πολιτική. Εικόνες που απουσιάζουν από τη συνείδηση και την οθόνη όλων μας. Μπορεί να μην προσφέρουν θέαμα, αλλά ίσως κρύβουν τη συνταγή που θα κάνει αυτό τον κόσμο λίγο πιο δίκαιο.


Δήμητρα Χαρέλη

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Χαρέλη
Δήμητρα Χαρέλη
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.