14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΟ Έρωτας και η Ψυχή: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης

Ο Έρωτας και η Ψυχή: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης


Της Έλενας Καππέ,

Ο Έρωτας και η Ψυχή. Ένας θρύλος της μυθολογίας, που, όμως, για τους αρχαίους Έλληνες, είχε σημασία και είναι φανερό, μιας και μέχρι σήμερα, είναι η ιδανική ερωτική ιστορία στο μυαλό όλων μας. Ποιοι ήταν, όμως, ο Έρωτας και η Ψυχή;

Η Ψυχή ήταν κόρη ενός βασιλιά, με απαράμιλλη ομορφιά, κάτι που, όμως, την εμπόδιζε από το να βρει έναν σύντροφο, καθώς οι νέοι δεν πίστευαν πως ήταν άξιοι για έναν τέτοιο γάμο. Μάλιστα, πολλοί από τους ανθρώπους την παρομοίαζαν με τη θεά των αρχαίων Ελλήνων, την Αφροδίτη.

Ο Έρωτας ήταν θεός και γιος της Αφροδίτης. Επειδή η μητέρα του ζήλευε την ομορφιά της Ψυχής, ζήτησε από τον Έρωτα να την κάνει να ερωτευτεί τον πιο άσχημο άντρα, που υπήρχε στον κόσμο, για να την ταπεινώσει. Όταν, όμως, ο Έρωτας συνάντησε την Ψυχή, την μαγεύτηκε και αυτός, με αποτέλεσμα να παραβεί τις εντολές της μητέρας του και έτσι προσέφερε στο πατέρα της κοπέλας έναν χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο, η Ψυχή έπρεπε να ετοιμαστεί για γάμο και την ίδια ημέρα να οδηγηθεί στη κορυφή ενός ψηλού βουνού. Εκεί, όμως, δεν θα τη περίμενε ο άντρας, που θα παντρευόταν, αλλά ένα τέρας, που θα την κατασπάραζε. Η Ψυχή οδηγήθηκε στο βουνό, εφόσον ο πατέρας της δεν είχε άλλη επιλογή και δεν μπορούσε να μην υπακούσει τον χρησμό, ωστόσο την πήρε ο Ζέφυρος και όχι κάποιο τέρας. Την μετέφερε σε ένα υπέρλαμπρο παλάτι, όπου αόρατοι υπηρέτες έκαναν πραγματικότητα κάθε της επιθυμία. Ο Έρωτας, μη μπορώντας να ξεχάσει την όμορφη νέα και κινούμενος από πόθο, την κυρίευσε, για πρώτη φορά, το βράδυ, με την Ψυχή να μην μπορούσε να τον δει.

Η Ψυχή, όμως, επιθυμούσε να συναντήσει ξανά την οικογένειά της και ζήτησε από τον Έρωτα να πάει να τους δει. Ο θεός (που δεν είχε αποκαλύψει, ακόμα, το πρόσωπό του) τής έδωσε την άδεια με δύο όρους: δεν θα έλεγε σε κανέναν για την κατάσταση που ζούσε και δεν θα προσπαθούσε ποτέ να δει το πρόσωπό του.

Η συνάντησή της με τις αδελφές της προκάλεσε τον φθόνο τους, καθώς την είδαν τόσο ευτυχισμένη και έτσι την πίεσαν υπερβολικά, να αποκαλύψει το μυστικό της. Τελικά, υπέκυψε στις πιέσεις και αποκάλυψε την ιστορία. Στο άκουσμα αυτών των γεγονότων, οι αδελφές της θεώρησαν πως ο αόρατος εραστής δεν ήταν παρά ένα τέρας, που την έτρεφε, για να τη φάει, όταν έρθει η ώρα και έτσι έπεισαν και την ίδια. Την συμβούλευσαν να προστατέψει τον εαυτό της και να τον σκοτώσει, για να σωθεί.

Όταν ήρθε η ώρα της επιστροφής της Ψυχής στο παλάτι, της δημιουργήθηκε το εξής δίλημμα: είτε να παραβεί την υπόσχεση, που είχε δώσει στον αόρατο εραστή, είτε να αψηφήσει τα λόγια των αδελφών της. Τελικά, επικράτησε η πρώτη της σκέψη. Έτσι, αποφάσισε να κρυφτεί μέσα στο δωμάτιο, όπου ήταν αυτή η αόρατη δύναμη, που την κυρίευε, πιστεύοντας πως, με αυτόν τον τρόπο, θα αποκάλυπτε το τέρας. Μόλις ξεπρόβαλε από το μέρος, που είχε κρυφτεί, δεν πίστευε στα μάτια της, βλέποντας όχι ένα θηρίο, αλλά έναν πανέμορφο έφηβο (τον Έρωτα) να κοιμάται. Πλησίασε το πρόσωπό του, για να τον δει καλύτερα. Συγκλονίστηκε, όμως, τόσο από την ομορφιά του θεού, με αποτέλεσμα να πέσει μια σταγόνα από το λυχνάρι, που είχε στα χέρια της και έτσι ξύπνησε.

Εξοργισμένος ο Έρωτας με την ανυπακοή της Ψυχής, φεύγει από το παλάτι, με τη νέα να μένει πίσω και να θρηνεί για τον χαμό του. Το κλάμα της έφτασε στα αυτιά του Πάνα, που τη λυπήθηκε και την προέτρεψε να βγει και να τον αναζητήσει. Η Ψυχή άκουσε την συμβουλή του και τον γύρευε σε βουνά και κάμπους, όμως ο Έρωτας βρισκόταν πληγωμένος στο σπίτι της μητέρας του, της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη παίρνει από τον Έρωτα το τόξο και τα βέλη του. Έργο του Αλεσάντρο Αλόρι.

Ο φθόνος της Αφροδίτης για την αγάπη των δυο εραστών ήταν τέτοιος, που καταδίωκε την Ψυχή, μέχρι να παραδοθεί. Έτσι, η θεά τής έθετε διάφορες δοκιμασίες, προκειμένου να κερδίσει πίσω τον γιο της και η Ψυχή τα κατάφερνε, έχοντας βοήθεια από τα ζώα. Μετά από πολλούς αγώνες και μη μπορώντας άλλο να βλέπει την κοπέλα να υποφέρει, ο Έρωτας πείστηκε για την αγάπη της και έβαλε τέλος στις δοκιμασίες της. Έτσι, παρουσιάστηκε μπροστά στον Δία, για να του επιτρέψει να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Τελικά, ο Έρωτας και η Ψυχή έγιναν γονείς ενός πανέμορφου κοριτσιού, της Ηδονής.


Βιβλιογραφία


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καππέ
Ελένη Καππέ
Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.