17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ και Παλαιστίνη: Η προοπτική του ενός κράτους

Ισραήλ και Παλαιστίνη: Η προοπτική του ενός κράτους


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Ο Πίτερ Μπάιναρτ είναι διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, ένας εκ των βασικών συντακτών του ”Jewish Currents”, συντάκτης στο ”The Atlantic” και σχολιαστής στο CNN. Για αρκετά χρόνια τασσόταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, του Ισραήλ και ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και ήταν κατά της πρακτικής του εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, επέμεινε πάντα στον ιστορικό στόχο του σιωνιστικού κινήματος, τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ένα πρόσφατο άρθρο του στους ”New York Times”, βασισμένο σε δημοσίευμα του ”Jewish Currents”, το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πλέον τάσσεται υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων των Εβραίων και των Παλαιστινίων. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «είναι καιρός να οραματιστούμε μια εβραϊκή πατρίδα που δεν είναι ένα εβραϊκό κράτος». Ο Μπάιναρτ τοποθετείται εντός του σιωνιστικού ρεύματος και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που κάνει την τοποθέτησή του να διαφέρει από άλλες παρόμοιες, όπως αυτή του Έντουαρντ Σαΐντ που εκφράζει την παλαιστινιακή Αριστερά ή αυτές των ισραηλινών ιστορικών Σλόμο Ζαντ και Ιλάν Παπέ, οι οποίοι υποστήριξαν πως έγινε επινόηση ενός ισραηλινού έθνους και πως ο σιωνισμός εμπεριέχει ορισμένα στοιχεία εποικιστικής αποικιοκρατίας, αντιστοίχως.

Ο Μπάιναρτ, όπως υποστηρίζει εντός του άρθρου, δεν εγκαταλείπει το στόχο μιας εβραϊκής πατρίδας στη γη του Ισραήλ, «που θα προσφέρει καταφύγιο στους Εβραίους και θα εμπλουτίζει όλον τον Εβραϊκό κόσμο». Πλέον πιστεύει ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ένα εβραϊκό κράτος, αντίθετα, προτάσσει την ιδέα του ενός κράτους που ταυτοχρόνως θα είναι πατρίδα και των δύο. Απόρροια της ίδιας της τοποθέτησης είναι η σχεδόν απίθανη προοπτική της ύπαρξης δύο κρατών. Δεν είναι εύκολη η δημιουργία μιας κοινής δημοκρατικής οντότητας που ισότιμα θα εκπροσωπεί και τις δυο εθνικές ταυτότητες.

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τράμπ από τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», χωρίς να διευκρινίζει, εντούτοις, την έκτασή τους. Τελειώνοντας, κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. «Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», δήλωσε, κάνοντας αναφορά στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ. Το σχέδιό του δε φάνηκε να έχει τις επιθυμητές αντιδράσεις. «Η ανακοίνωση του Τράμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους… Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», πρόσθεσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι στο Reuters. «Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δε θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, για τις δηλώσεις του Τράμπ.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ είναι εμπόδιο στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι «η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει αναβληθεί, αλλά το Ισραήλ δεν έχει αποποιηθεί αυτήν την πιθανότητα».

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Σαμάρειας -μίας εκ των δύο επίμαχων περιοχών, από τις οποίες η δεύτερη είναι η Ιουδαία- να κάνει λόγο για «απάτη του αιώνα». Επίσης, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Χαμάς δήλωσε για τη συμφωνία πως «εξυπηρετεί το αφήγημα των Σιωνιστών». Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έσπευσαν να υπερασπιστούν τη συμφωνία, απαντώντας ότι είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, καθώς και η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δε φαίνονται να οδηγούν στο επιθυμητό για τις ΗΠΑ αποτέλεσμα, τη δημιουργία, δηλαδή, δύο κρατών. Εν αντιθέσει, η λύση του ενός κράτους φαίνεται να επανέρχεται στο τραπέζι.


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.