20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Minnesota, τι θα ψηφίσεις;


Της Έφης Βούζιου,

Η Minnesota, πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγινε η 32η Πολιτεία της Ένωσης στις 11 Μαΐου 1858. Αποτέλεσε λιθόστρωτη γη, η οποία ήταν μέρος των αρχικών Ηνωμένων Πολιτειών, γη που αποκτήθηκε από την αγορά της Louisiana και αργότερα από τη Μεγάλη Βρετανία, το 1818, ώσπου προσχώρησε στην Ένωση. Μια μικρή επέκταση του βόρειου ορίου καθιστά τη Minnesota τη βορειότερη από τις 48 πολιτείες των Η.Π.Α. Αυτή η ιδιότυπη προεξοχή είναι το αποτέλεσμα μιας συνοριακής συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία, μετά από ενδελεχή έρευνα της περιοχής.

Η Minnesota είναι μία από τις βορειοκεντρικές πολιτείες. Οριοθετείται από τις καναδικές επαρχίες Manitoba και Ontario στα βόρεια, από τη λίμνη Superior και την πολιτεία Wisconsin στα ανατολικά και από τις πολιτείες της Iowa στα νότια και τη South Dakota και τη North Dakota στα δυτικά. Έλαβε το όνομά της από τη λέξη Dakota (Sioux) για τον κύριο παραπόταμο του Mississippi στην πολιτεία, τον ποταμό Minnesota, που σημαίνει “Sky-Tinted Water”. Αποτελείται από εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, εύφορα λιβάδια και πολυάριθμες λίμνες (περίπου 12.000), γι’ αυτό και ένα από τα ψευδώνυμα της πολιτείας είναι «Γη 10.000 λιμνών».

Ο St. Paul είναι η πρωτεύουσα της Πολιτείας και η περιοχή των Δίδυμων Πόλεων (Minneapolis–St. Paul) είναι ο μεγαλύτερος διοικητικός, οικονομικός και πολιτιστικός κόμβος της Minnesota. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 5.639.632 και περίπου ένας στους τέσσερις κάτοικους της Minnesota είναι τουλάχιστον εν μέρει Σκανδιναβικής καταγωγής. Βέβαια, οι κάτοικοι με Γερμανική καταγωγή αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην Πολιτεία. Υπάρχουν τρεις πόλεις στη Minnesota με πληθυσμό άνω των 100.000. Η Minneapolis είναι μακράν η μεγαλύτερη, με 410.939 κατοίκους. Ακολουθούν οι Saint Paul (300,851) και Rochester (112,225). Περίπου το 60% του πληθυσμού της Minnesota ζει στη μητροπολιτική περιοχή, Minneapolis-St. Paul, ενώ το 40% απλώνεται σε όλη την υπόλοιπη πολιτεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετατόπισης των θέσεων εργασίας από τη γεωργία και την εξόρυξη σε υπηρεσίες και γραφεία, που συγκεντρώνονται στις πόλεις. Οι πιο πυκνοκατοικημένες κομητείες στη Minnesota είναι οι κομητείες Hennepin και Ramsey. Η Hennepin έχει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η Ramsey φιλοξενεί πάνω από 500.000 κατοίκους.

Είναι γεγονός πως Καναδοί, Άγγλοι, Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Minnesota στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι περισσότεροι ήταν επιχειρηματίες και βοήθησαν στη δημιουργία θεσμών και πολλών παραδόσεων, που παραμένουν σημαντικές μέχρι και σήμερα. Οι πρώτες μεγάλες ομάδες μεταναστών, στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα, ήταν Γερμανοί, Σουηδοί και Νορβηγοί. Έχτισαν σιδηροδρόμους, καλλιέργησαν τη γη και το εμπόριο και αναπτύχθηκαν. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, Ισπανόφωνοι, Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες φτάνουν στα αστικά και περιφερειακά κέντρα της πολιτείας. Ο ισπανικός πληθυσμός στη Minnesota τριπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως περίπου το 2004 και τώρα αποτελεί περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού. Τέλος, πρόσφυγες από το Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη και το Χονγκ Κονγκ μετανάστευσαν στην περιοχή των Δίδυμων Πόλεων, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, τον πληθυσμό της Minnesota αποτελούν 83,33% λευκοί, 6,19% μαύροι ή Αφροαμερικάνοι, 4,75% Ασιάτες ενώ οι γηγενείς Αμερικάνοι είναι μόλις 1,07% του συνολικού πληθυσμού.

Το πρώτο κρατικό σύνταγμα της Minnesota υιοθετήθηκε το 1857 και επικυρώθηκε από το Κογκρέσο με την ένταξή της στην Ένωση, το 1858. Το 1974 αναθεωρήθηκε και έχει τροποποιηθεί έκτοτε αρκετές φορές. Το σύνταγμα προβλέπει έναν εκτελεστικό κλάδο που περιλαμβάνει έναν κυβερνήτη, έναν υπολοχαγό κυβερνήτη, έναν υφυπουργό, έναν ελεγκτή, έναν ταμία και έναν γενικό εισαγγελέα. Αυτοί οι έξι κρατικοί αξιωματούχοι εκλέγονται όλοι με ψηφοφορία σε επίπεδο πολιτείας για τετραετή θητεία. Υπάρχουν περισσότερες από 100 διοικητικές υπηρεσίες και ανεξάρτητοι οργανισμοί, συμβούλια, επιτροπές και άλλα όργανα.

Το διμερές νομοθετικό σώμα της πολιτείας αποτελείται από μια Γερουσία 67 μελών και μια Βουλή των Αντιπροσώπων με 134 μέλη, που συνέρχονται σε τακτική σύνοδο σε περιττό αριθμό ετών. Οι Γερουσιαστές εκλέγονται για τετραετή θητεία και οι εκπρόσωποι υπηρετούν διετή θητεία. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και τρία επίπεδα δικαστηρίων, τα οποία αποτελούν το δικαστικό σύστημα της Minnesota: περιφερειακά δικαστήρια, το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πολιτική της Minnesota χαρακτηρίστηκε από επαναλαμβανόμενα κύματα διαμαρτυρίας και μεταρρύθμισης, μέσα από τα οποία γεννήθηκαν εθνικές ομάδες, όπως τα κινήματα Granger και Greenback, τα Αντιμονοπωλιακά, η Αγροτική Συμμαχία, τα Λαϊκιστικά και Απαγορευτικά κόμματα και το Nonpartisan League. Καθένα από αυτά τα κινήματα επέφερε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και επηρέασε τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Το πολιτικό περιβάλλον διαμορφώθηκε από τις παραδόσεις των αρχικών New Englanders, οι οποίοι έφεραν τη μορφή διακυβέρνησης της πόλης τους σε αυτό το νέο σύνορο. Αυτό το σύστημα ενισχύθηκε από τους Σκανδιναβούς και τους Γερμανούς μετανάστες, με τη φιλοδοξία και τον υψηλό σεβασμό τους προς την εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, επιπρόσθετα, ήταν πάντοτε ευρέως αποδεκτή ως το νόμιμο μέσο για τη λήψη δημόσιων αποφάσεων στη Minnesota και η επιχείρηση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ισχυρός συμμετέχων στις δημόσιες αποφάσεις. Η Minnesota υπήρξε ηγέτης στα εθνικά κινήματα, όπως εκείνα που επιδιώκουν να εγγυηθούν τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και των Αμερικανών ιθαγενών.

Η πολιτική παράδοση της Minnesota έχει δημιουργήσει διαφορετικές τάσεις ψηφοφορίας. Σε κυβερνητικό επίπεδο, κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά, σε προεδρικό επίπεδο, η Minnesota υποστήριξε, ως επί το πλείστον, τους Δημοκρατικούς υποψηφίους. Πράγματι, από το 1932 έως το 2008, το κράτος ψήφισε τρεις προεδρικούς υποψηφίους για τους Ρεπουμπλικάνους (1952, 1956, 1972). Παρόλα αυτά, παρά τις δημοκρατικές τάσεις του στις προεδρικές εκλογές, το κράτος θεωρείται συχνά πεδίο μάχης.

Η Minnesota, από το 1860, με την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, ψήφιζε αποκλειστικά Ρεπουμπλικάνους, εκτός από το 1912, όταν τάχθηκε υπέρ του Προοδευτικού υποψηφίου (και πρώην Ρεπουμπλικάνου), Theodore Roosevelt. Από το 1932 και μετά, το κράτος ψήφιζε, κατά κύριο λόγο, υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, με την τελευταία ψήφο υπέρ των Ρεπουμπλικάνων να είναι τη χρονιά της νίκης του Nixon, το 1972. Το 1984, οι ψηφοφόροι της Minnesota έδωσαν στον γερουσιαστή Mondale τη μοναδική του πολιτεία με τη μονόπλευρη απώλεια του Ronald Reagan. Ενώ η νίκη των Δημοκρατικών αυξήθηκε σε 11 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2016, η Hillary Clinton νίκησε τον Donald Trump μόνο κατά 1,5% ποσοστό. Ένας εκλέκτορας, εκείνη τη χρονιά, προσπάθησε να ψηφίσει τον John Kasich, αλλά, καθώς αυτό δεν ήταν επιτρεπτό, αντικαταστάθηκε.

Η Minnesota είχε 10 εκλογικές ψήφους από το 1964. Ωστόσο, οι πληθυσμιακές προβλέψεις, στα τέλη του 2016, όρισαν να χάσει μία από αυτές τις εκλογικές ψήφους, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Κυβερνήτης της Minnesota είναι ο Tim Walz, έχοντας στο πλευρό του την Peggy Flanagan ως Lieutenant Governor. Τον τίτλο της πρώτης κυρίας κατέχει η Gwen Walz, γέννημα θρέμμα της Minnesota, η οποία εμμέσως εκπροσωπεί όλους τους κατοίκους της πολιτείας και οφείλει και αυτή, όπως και ο άντρας της, να δρα προς όφελός τους. Διαθέτει, ακόμα, δύο γερουσιαστές στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και οκτώ εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως Senior Senator έχει οριστεί, από το 2007, η Amy Klobuchar ενώ, παράλληλα, τη θέση της Junior Senator κατέχει η Tina Smith, από το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίζονται σε 435 περιοχές του Κογκρέσου, η καθεμία με πληθυσμό περίπου 710.000 άτομα. Κάθε περιφέρεια εκλέγει έναν αντιπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με διετή θητεία. Οι εκπρόσωποι της πολιτείας της Minnesota είναι οι εξής: ο Jim Hagedorn (Ρεπουμπλικάνος), η Angie Craig (Δημοκρατική), ο Dean Phillips (Δημοκρατικός), η Betty McCollum (Δημοκρατική), η Ilhan Omar (Δημοκρατική), ο Tom Emmer (Ρεπουμπλικάνος), ο Collin Peterson (Δημοκρατικός) και ο Pete Stauber (Ρεπουμπλικάνος).

Ολοκληρώνοντας θα μπορούσαμε να διακρίνουμε πως στην πολιτεία της Minnesota η νίκη των Δημοκρατικών είναι σχεδόν πάντα, τα τελευταία χρόνια, σίγουρη. Αυτό που εντοπίζεται, όμως, είναι ότι και στις εκλογές του 2020, όπως και σε αυτές του 2016, η αναμέτρηση θα κριθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Biden θα κληθεί να «βάλει τα δυνατά του» ακόμα και σε πολιτείες που θεωρούν οι Δημοκρατικοί δεδομένες, καθώς απέναντί του έχει, όπως φαίνεται, έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση, που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ωφελήσει ή θολώσει την κρίση πολλών εις βάρος του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Βούζιου
Έφη Βούζιου
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.