16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαKearns, ένας trader ετών 20 που αυτοκτόνησε λόγω χρέους 700.000$

Kearns, ένας trader ετών 20 που αυτοκτόνησε λόγω χρέους 700.000$


Του Σταύρου Λουκά,

Όπως και πολλοί άλλοι, ο Kearns ξεκίνησε να επενδύει σε μετοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εγγράφηκε στην εταιρεία χρηματιστηριακών υπηρεσιών Robinhood, η οποία είναι πολύ αρεστή στους “Μillenials” και προσφέρει συναλλαγές χωρίς προμήθειες, μια διασκεδαστική και εύχρηστη εφαρμογή για κινητά, η οποία απονέμει στους νέους πελάτες ακόμη και δωρεάν μετοχές. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Robinhood πρόσθεσε ρεκόρ 3 εκατομμυρίων νέων λογαριασμών στην πλατφόρμα της. Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά την περίοδο του Covid-19 ταρακουνήθηκε άγρια, ο Kearns είχε αρχίσει να πειραματίζεται με διάφορες επιλογές διαπραγμάτευσης (options). Το τελευταίο του σημείωμα, γεμάτο θυμό απέναντι στην Robinhood, λέει ότι δεν είχε ιδέα για ό,τι έκανε.

Η ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς διαβάζοντας αυτή την είδηση είναι το πώς ένας 20χρονος χωρίς εισόδημα αποκτά πρόσβαση σε αυτό το είδος μόχλευσης-ανοίγματος; Είναι πραγματικά τρομακτικό το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να έχει μεγάλο πρόβλημα με τα προϊόντα μόχλευσης και το περιθώριο. Η χρηματιστηριακή αγορά, ιδίως στην τρέχουσα κατάστασή της, δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τους ερασιτέχνες. Ειδικά η διαπραγμάτευση με περιθώριο είναι αποκλειστικά και μόνο για επαγγελματίες και οποιαδήποτε σκέψη για “shorting on margin” από ανθρώπους χωρίς γνώσεις είναι «αυτοκτονία».

Η Robinhood, η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρία, αρνήθηκε να κοινοποιήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες του λογαριασμού διαπραγμάτευσης του αδικοχαμένου νέου και πώς συσσωρεύτηκαν σε αυτόν τέτοιες απώλειες, αλλά ανέφερε ότι η εταιρεία γνώριζε για την κατάσταση. Παρόλο που η Robinhood δεν θα κυκλοφορήσει τις λεπτομέρειες του λογαριασμού του, είναι πιθανό ο Kearns να διαπραγματευόταν αυτό που είναι γνωστό ως “bull put spread”. Τα puts options δίνουν στους αγοραστές το δικαίωμα να πουλήσουν τη μετοχή στην τιμή προειδοποίησης, ανά πάσα στιγμή μέχρι τη λήξη, ενώ οι πωλητές είναι έτοιμοι να αγοράσουν την υποκείμενη μετοχή στην τιμή προειδοποίησης, εάν τους ανατεθεί. Αυτό συμβαίνει αυτόματα κατά τη λήξη, εάν η τιμή της υποκείμενης μετοχής κλείσει εκείνη την ημέρα σε τιμή κάτω από την τιμή προειδοποίησης. Το δυσάρεστο συμβάν με το θάνατο του 20χρονου αποτέλεσε τον λόγο, ώστε η Robinhood να ανακοινώσει αλλαγές στην εφαρμογή της, καθώς και στην πρόσληψη ειδικού προσωπικού σχετικά με την εκπαίδευση στα δικαιώματα (options). O Forbes ανέφερε πρώτος ότι το υπόλοιπο που εμφανίστηκε στον 20χρονο πιθανώς να ήταν δυσλειτουργία της εφαρμογής, στην πραγματικότητα, ένα στιγμιότυπο οθόνης από το κινητό τηλέφωνο του Kearns αποκαλύπτει ότι ενώ ο λογαριασμός του είχε αρνητικό υπόλοιπο μετρητών 730.165 δολαρίων με κόκκινο χρώμα, μπορεί να μην είχε καθόλου ασυμβίβαστο χρέος, αλλά αυτό που είδε ήταν μάλλον το προσωρινό του υπόλοιπο.

Το μοναδικό θετικό είναι πως όλο αυτό υπενθύμισε στο κόσμο ότι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική ζωή. Οι άπειροι traders, πλέον, πολλαπλασιάζονται χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και τις πολλές διαθέσιμες εφαρμογές κινητών που προσφέρουν οι χρηματιστηριακές. Ακόμα, ένας μεγάλος λόγος είναι τα social media, όπου διάφοροι προσφέρουν “coaching” και συμβουλές με αμοιβή, υποσχόμενοι στους νέους εύκολα, γρήγορα και μεγάλα κέρδη μέσω χρηματιστηριακών. Εκεί πρέπει να αναλογιστεί κανείς γιατί όλοι αυτοί οι «ειδικοί», ενώ δηλώνουν πως έχουν κερδίσει τις αγορές, πουλάνε τις γνώσεις τους  μέσω του YouTube και δεν συνεχίζουν απλώς το trading, όπου θα μπορούσαν να βγάζουν αυτά τα υπέρογκα ποσά που υπόσχονται σε όσους τους ακολουθήσουν; Οι κίνδυνοι είναι φανεροί, αλλά δυστυχώς οι νέοι πάνω στον ενθουσιασμό τους παραβλέπουν. Οι νέοι, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουν πως όταν χρησιμοποιούμε δανεισμένα μετρητά για τη μόχλευση θέσεων σε χρηματιστήριο, όπου για παράδειγμα ο Dow Jones μπορεί να μειωθεί σχεδόν 2.000 πόντους σε μια συνεδρία και στη συνέχεια να ανακάμψει σχεδόν 500, μας δείχνει το πόσο δύσκολο είναι κανείς να κερδίσει τις αγορές και πως μπορεί να βρεθεί άμεσα εκτεθειμένος.

Όσο για τις διάφορες πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες χρηματιστηριακών συναλλαγών, θα ήταν καλό να βρεθεί η δίοδος, ώστε να εξετάζονται οι πιθανοί επενδυτές πριν δημιουργήσουν έναν λογαριασμό με στόχο την αποφυγή τραγικών συμβάντων όπως αυτό της αυτοκτονίας του Kearns. Ευχή όλων είναι να μην υπάρξει συνέχεια.


Σταύρος Λουκάς

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Εργάζεται από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας και είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.