20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΥπό μερική διάλυση οι Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις

Υπό μερική διάλυση οι Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις


Του Κωνσταντίνου Λίκα,

Οι Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις συνιστούν την αιχμή του δόρατος της Bundeswehr, ήτοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας. Κύρια δύναμη κρούσης συνιστά η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του γερμανικού στρατού (Heer), Kommando Spezialkräfte, γνωστή ως KSK, μία επίλεκτη μονάδα κρούσης χιλίων τετρακοσίων ατόμων με άρτιο εξοπλισμό και ικανότητα επιχειρήσεων σε κάθε πεδίο μάχης του πλανήτη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε περίοδο πολέμου, θα είναι οι πρώτοι Γερμανοί που θα πολεμήσουν. 

Παρά την επίλεκτη φύση τους, ωστόσο, καταδυναστεύονται από σωρεία σκανδάλων.

  • Το 2017, έλαβαν ατύπως χώρα στη μονάδα «ρωμαιόμεσαιωνικοί αγώνες» με κεφάλια γουρουνιών, όπου σημειώθηκαν χιτλερικοί χαιρετισμοί.
  • Σύμφωνα με τη Welt, το 2019 εντοπίστηκαν 19 εξτρεμιστές στη μονάδα. Ήτοι, 8 ακροδεξιοί, 4 τζιχαντιστές, και 2 “Reichsbürger”, ήτοι ακροδεξιοί που αρνούνται την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά του Γερμανικού Ράιχ. Το 2018 εντοπίστηκαν 7 εξτρεμιστές, ήτοι 4 ακροδεξιοί και 3 τζιχαντιστές.
  • Σε άρθρο της Deutsche Welle στις 2 Ιουλίου 2020, αναφέρεται ότι η μονάδα έχει απολέσει 85.000 φυσίγγια και 62 κιλά εκρηκτικών από τις αποθήκες οπλισμού της.
  • Στις 17 Ιουνίου 2020 ένα στέλεχος της μονάδας απολύθηκε λόγω ισλαμιστικών φονταμενταλιστικών πεποιθήσεων. Είχε κατηγοριοποιήσει τους συνάδελφούς του ως «πιστούς» και «άπιστους» και εντοπίστηκε από την MAD (Militärischer Abschirmsdienst). 
  • Ο Μάιος 2020 αποτέλεσε ορόσημο για τη μονάδα για τους λάθος λόγους. Τότε εντοπίστηκαν ναζιστικά σύμβολα στους στρατώνες της μονάδας. Τον ίδιο μήνα, ένας λοχαγός της μονάδας έστειλε προσωπική επιστολή έκκλησης βοηθείας στην Υπουργό Kramp-Karrenbauer λόγω του προβλήματος εξτρεμισμού στην μονάδα. Αναφέρει ότι οι εξτρεμιστές στην μονάδα ή αγνοούνται ή γίνονται ανεκτοί από το υπόλοιπο στράτευμα, με αποτέλεσμα ο εξτρεμισμός να διαιωνίζεται στην μονάδα. Αναφέρει επίσης και συμβάν ενός εκπαιδευτή που χρησιμοποιούσε κωδικούς για τον χιτλερικό χαιρετισμό και τις απειλές βίας που υπάρχουν σε περίπτωση αναφοράς.
  • Στις 26 Μαΐου 2020, ένας αρχιλοχίας της μονάδας εντοπίστηκε και συνελήφθη μαζεύοντας χιλιάδες φυσίγγια και «μερικές δεκάδες» εκρηκτικών ουσιών στον κήπο του, στη Σαξονία. Εντοπίστηκαν και σωρεία πυροβόλων και αεροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτόματου τυφεκίου, όπως και ναζιστικά σύμβολα.

Το δε τελευταίο συμβάν οδήγησε την Υπουργό Αμύνης της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), σε μαζικές έρευνες κατά εξτρεμιστικών τάσεων (κυρίως ακροδεξιών τάσεων) στις ειδικές δυνάμεις. Η KSK βρέθηκε στο στόχαστρο της πολιτικής οργής και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (MAD) και ξεκίνησαν μαζικές ανακρίσεις στελεχών. Ο διοικητής της KSK, Ταξίαρχος Markus Kreitmayr, ανακοίνωσε πολιτική μηδενικής ανοχής για εξτρεμισμό στο στράτευμά του και απευθύνθηκε στα στελέχη του σχετικά με αυτό. Για το FDP και την AfD, η όλη επιχείρηση φάνηκε ως «μαζική υποψία». Για τα αριστερά κόμματα, άργησε και πολύ. Σε κάθε περίπτωση οι ανακριτές ήρθαν αντιμέτωποι με έναν «τοίχο σιγής» – τα στελέχη δεν ήθελαν να καταδώσουν τους ακροδεξιούς της μονάδας τους. 

Ο τοίχος σιγής, ωστόσο, δεν ήταν αρκετός να αποτρέψει την πολιτική οργή. Στις 30 Ιουνίου 2020 ανακοινώνει η Υπουργός Άμυνας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Πρωτίστως δε, διαλύεται μόνιμα ο δεύτερος λόχος, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα ακροδεξιών πεποιθήσεων. Όσα στελέχη δεν τίθενται υπό παρακολούθηση θα μεταβιβαστούν σε άλλους λόχους. Οι υπόλοιποι θα απολυθούν, εάν κριθούν ότι τρέφουν ακροδεξιές πεποιθήσεις. Επίσης η μονάδα θα χάσει και μέρος της επιχειρησιακής της αυτονομίας σε μόνιμη βάση.

Ποιες είναι οι Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις;

Η κοινότητα SOF (Special Operations Forces) της Bundeswehr απαρτίζεται από πέντε μονάδες στο σύνολο των τριών κλάδων της:

  • Ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει την Kommando Spezialkräfte (KSK – «Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων»), που αναλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις (συγκεκριμένα επιχειρήσεις direct action, ανορθόδοξο πόλεμο, αναγνωρίσεις και διάσωση ομήρων) σε ξηρά, αέρα και εν μέρει στη θάλασσα, εντός και εκτός Γερμανίας, τη Spezialisierte Kräfte des Heeres mit Erweiterter Grundbefähigung für Spezielle Operationen, γνωστή ως EGB («Ειδικευμένη Δύναμη Στρατού με Διευρυμένη Ικανότητα για Ειδικές Επιχειρήσεις»), που αποτελούν την ελίτ των Γερμανών αλεξιπτωτιστών (Fallschrimjäger), και τους Fernspäher, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του σώματος αναγνωρίσεων (Aufklärungstruppe), που αναλαμβάνει αποστολές LRRP (Long Range Reconnaissance Patrols, ήτοι Περίπολοι Αναγνωρίσεως Μακρινής Αποστάσεως). 
  • Το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει την Kommando Spezialkräfte Marine (KSM – «Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού»), γνωστοί ως Kampfschwimmer, που αναλαμβάνουν τις ίδιες αποστολές με την δικιά μας ΜΥΚ. 
  • Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ειδικές μονάδες διάσωσης, γνωστές ως Kampfretter.

Την μερίδα του λέοντος της κριτικής και των σκανδάλων έχει η KSK. Επομένως, πάσα αναφορά στο παρόν άρθρο θα ληφθεί για την ίδια τη μονάδα και μόνο. 

Η KSK, με έδρα την πόλη Calw, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό στελεχών μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Γερμανίας, με 1.400 στελέχη. Εν γένει έχει – ή μάλλον, είχε – την εξής δομή: το Επιτελείο KSK, έναν Λόχο Διοικήσεως, τέσσερις λόχους κρούσεων, έναν ειδικό λόχο κρούσης, έναν ειδικό λόχο αναγνώρισης, έναν λόχο διαβιβάσεων, έναν λόχο υποστηρίξεως, έναν λόχο υγειονομικού, ένα κλιμάκιο εκπαίδευσης και ένα κλιμάκιο ανάπτυξης.

Κάθε μάχιμος λόχος αποτελείται από μία διμοιρία διοικήσεως και πέντε διμοιρίες κρούσης. Η πρώτη διμοιρία αφορά στελέχη που ειδικεύονται με επιχειρήσεις χερσαίων οχημάτων, η δεύτερη με αλεξίπτωτα, η τρίτη με αμφίβιες επιχειρήσεις, η τέταρτη σε ειδικευμένες επιχειρήσεις σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές, όπως ζούγκλες, ερήμους και αρκτικά περιβάλλοντα, και η πέμπτη αφορά αναγνωρίσεις, επιχειρήσεις πληροφοριών και ελεύθερους σκοπευτές. 

Πολλά αλλάζουν με τις νέες ρυθμίσεις. Ο δεύτερος λόχος διαλύεται μόνιμα. Επίσης υπό έρευνα βρίσκονται από την MAD 20 στελέχη, με περίπου 30 να κατηγορούνται για «ελλιπή πίστη στο Σύνταγμα». Όσοι κριθούν ένοχοι, θα απολυθούν από το στρατό. Η μονάδα επίσης χάνει την αυτονομία στην εκπαίδευσή της. Η Σχολή Ειδικών Δυνάμεων θα μεταφερθεί στη Σχολή Πεζικού στο Hammelburg. Επίσης δίνεται προθεσμία στη μονάδα να ολοκληρώσει τις έρευνές της μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί ακόμα.

Συμπερασματικά, η KSK, παρόλο απαραίτητη, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Γερμανικής Κυβέρνησης. Η μόνιμη διάλυση του δεύτερου λόχου κρούσης, η απώλεια της υπηρεσιακής της αυτονομίας και η πτώση στο ηθικό που θα έχει η όλη απόφαση σαφώς και θα πλήξει το αξιόμαχο των Γερμανικών Ειδικών Δυνάμεων στο βραχυπρόθεσμο. Οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, είναι απαραίτητες και επιβεβλημένες. Απαραίτητες διότι τα περιστατικά έλλειψης πειθαρχίας και ακροδεξιών πεποιθήσεων ήταν υπερβολικά πολλά, όπως και η απώλεια 85.000 φυσιγγίων και 62 κιλών εκρηκτικών ήταν απαράδεκτη. Συγχρόνως όμως, πλήττεται η φήμη των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινή γνώμη και δη της KSK με τέτοια συμβάντα. 

Η απόφαση της Annegret Kramp-Karrenbauer ήταν επιβεβλημένη, βέβαια, από καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι και η τελευταία ευκαιρία της μονάδας – στην εσχάτη, θα διαλυθεί και θα συσταθεί μία μονάδα ειδικών δυνάμεων εκ νέου.


Κωνσταντίνος Λίκας

Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Master of Finance της Frankfurt School of Finance and Management. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά, αλβανικά, ιαπωνικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της DAAD. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά, αλβανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Λίκας
Κωνσταντίνος Λίκας
Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.