18.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική: Διέρρευσαν 20.000 τόνοι πετρελαίου στον ποταμό Αμπάρναγια

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική: Διέρρευσαν 20.000 τόνοι πετρελαίου στον ποταμό Αμπάρναγια


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναγκάστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, να κηρύξει την πόλη Νορίλσκ που βρίσκεται στην Αρκτική, μετά την διαρροή 20.000 τόνων ακατέργαστου πετρελαίου από τον τοπικό θερμοηλεκτρικό σταθμό σε ποταμό της περιοχής, κατηγορώντας τους τοπικούς αξιωματούχους για την αμέλεια που έδειξαν στην αντιμετώπιση του συμβάντος. Το Νορίλσκ είναι μια ρωσική βιομηχανική πόλη 180.000 κατοίκων, που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό κύκλο και μπορεί κανείς να καταλάβει τη γεωγραφική της θέση από τον κάτωθι χάρτη.

Πώς ξεκίνησε όμως η διαρροή αυτή;

Σύμφωνα με το CNN, «Η διαρροή οφείλεται σε ρήγμα που υπέστη στις 29 Μαΐου ο πυθμένας δεξαμενής της ενεργειακής εταιρείας της πόλης Νορίλσκ, που διαχειρίζεται τον θερμοηλεκτρικό Σταθμό-3 που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεϊρκάν, δυτικά του Νορίλσκ. Η ενεργειακή εταιρεία του Νορίλσκ ανήκει στον όμιλο Nornikel. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ασχολήθηκε με το συμβάν δύο ημέρες αφότου εμφανίσθηκαν οι πρώτες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η ενεργειακή εταιρεία, από την άλλη, ενημέρωσε αμέσως τις αρχές για την ανάφλεξη ενός οχήματος στον χώρο του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι πληροφορίες για τη ρήξη στη δεξαμενή έγιναν γνωστές την επόμενη ημέρα, 30 Μαΐου. Ωστόσο, λόγω της κακής συνεννόησης, ασκήθηκε ποινική δίωξη στους τοπικούς αξιωματούχους για ολιγωρία που σχετίζεται με την έλλειψη άμεσης ενημέρωσης για τη διαρροή, ενώ το δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα 30 ημερών ο επικεφαλής τού θερμοηλεκτρικού σταθμού.

Τι ενέργειες θα γίνουν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος;

Είναι σαφές πως είναι αδύνατον να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον εξ ολοκλήρου. Πάρα ταύτα, έγιναν ορισμένες ενέργειες για να καταστείλουν την περιβαλλοντική καταστροφή και να μετριάσουν τις επιπτώσεις. Ήδη, τα συνεργεία απορρύπανσης έχουν τοποθετήσει αρκετά πλωτά φράγματα, ωστόσο μερικά από αυτά παρασύρθηκαν από τους πάγους που λιώνουν και μετακινούνται ακολουθώντας τη ροή του ποταμού.

Η ρωσική Greenpeace κάνει λόγο για ζημιές της τάξεως των 87 εκατομμυρίων ευρώ και κατακρίνει τον επιχειρησιακό συντονισμό των αρχών, αναφέροντας «Με τα πλωτά φράγματα θα καταστεί δυνατόν να περισυλλεγούν ασήμαντες μόνο ποσότητες, και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλες οι ποσότητες του πετρελαίου ντίζελ θα παραμείνουν στο περιβάλλον». Εντούτοις, η οικολογική οργάνωση δεν προτείνει κάποιον τρόπο δράσης και παραμένει στην επικριτική της στάση.

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Από αυτό το ατύχημα, 15.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ κατέληξαν στον ποταμό, ενώ 5.000 τόνοι διαχύθηκαν στο έδαφος.

Τέτοιες τραγικές οικολογικές καταστροφές επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μετάβαση σε μία νέα εποχή, όπου θα ξεφύγουμε από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής ενέργειας και θα στραφούμε στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Αυτή η νέα εποχή δεν θα μας κάνει να ζούμε εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλά αρμονικά με αυτό.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.