18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ Κυβέρνηση Trump για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Κυβέρνηση Trump για τα δικαιώματα των γυναικών


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ο Donald Trump έχει εκφραστεί με απαράδεκτες προσβολές εναντίον γυναικών, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τακτικά απηχεί τις απόψεις του για την εμφάνιση, τη φύση ή τις επιλογές των γυναικών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όμως, διαμαρτύρεται για την εικόνα που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον ίδιο και αντιτίθεται σθεναρά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έχω τεράστιο σεβασμό για τις γυναίκες και για τους πολλούς ρόλους που υπηρετούν, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας». Ωστόσο, οι πολιτικές που εφαρμόζει αποδεικνύουν το αντίθετο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η επέκταση της απαγόρευσης της χρηματοδότησης σε ομάδες του εξωτερικού που διεξάγουν ασφαλείς αμβλώσεις ή υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Η απαγόρευση αυτή είναι γνωστή ως “Global Gag Rule”. Πιο συγκεκριμένα, ο κανόνας αυτός απαιτεί από τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και τις κλινικές να πιστοποιούν, ότι δεν θα πραγματοποιήσουν ή θα προωθήσουν τις αμβλώσεις οπουδήποτε στον κόσμο ως προϋπόθεση για τη λήψη της χρηματοδότησης. Το σχέδιο αυτό, έχει εφαρμοστεί από το 1985, αλλά ο Donald Trump υιοθέτησε μια πιο σκληρή εφαρμογή του, σύμφωνα με την οποία οι ΜΚΟ που αρνούνται να υπογράψουν, θα στερούνται κάθε υγειονομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, διατροφής, ελονοσίας και HIV.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι στις περιοχές όπου η απαγόρευση αυτή έχει βρει αυστηρή εφαρμογή, ο αριθμός των αμβλώσεων αυξήθηκε, καθώς μειώθηκε η πρόσβαση σε προγράμματα οικογενειακής στήριξης. Ως επακόλουθο, αυξήθηκαν οι θάνατοι μητέρων και μωρών, λόγω της χρήσης αμφιλεγόμενων μεθόδων άμβλωσης. Αυτή η απαγόρευση σημαίνει, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που βασίζονται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να μην πληροφορηθούν για επιλογές που ίσως τους σώσουν τη ζωή. Ο κανόνας έχει κυρίως αντίκτυπο σε φτωχές γυναίκες, οι οποίες εξαρτώνται από διεθνείς κλινικές και εγκαταστάσεις υγείας. Οι συνέπειες του κανονισμού αυτού δεν είναι θεωρητικές, καθώς αυτή η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών έχει καταστροφικές επιπτώσεις.

Πηγή: https://act.weareultraviolet.org/sign/trump_global_gag/

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες δέχονται ακόμη διακρίσεις σε πολιτικό, οικονομικό και επαγγελματικό πεδίο. Το Κογκρέσο απαρτίζεται από 535 άτομα, από τα οποία τα 127 είναι γυναίκες. Στην Βουλή των Αντιπροσώπων 101 γυναίκες, ενώ στην Γερουσία μόνο 26. Από το 2018, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 51η θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων από 149 χώρες. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανίδες κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες. Τα μεγαλύτερα κενά στις αμοιβές βρίσκονται στις διοικητικές θέσεις, όπου οι άνδρες κέρδισαν 88.000 δολάρια κατά μέσο όρο το 2017, σε σύγκριση με μόλις 55.000 δολάρια για τις γυναίκες. Το μικρότερο χάσμα εμφανίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 9% των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο. Επιπρόσθετα, η αμειβόμενη άδεια μητρότητας προσφέρεται μόνο από περίπου 16% των εργοδοτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την ανάληψη της θητείας του, ο Donald Trump, ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των γυναικών στο οικονομικό πεδίο. Ο στόχος ήταν να προσεγγιστούν 50 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, από την αρχή της διοίκησης του Trump το 2017 έως το 2025. Η πρωτοβουλία αυτή έχει 3 πυλώνες: την βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε ποιοτική εκπαίδευση για την ένταξη τους στο εργατικό δυναμικό, την χρηματοδότηση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των γυναικών και την εργασία για την μείωση των εμποδίων και προώθηση βελτιωμένων πρακτικών.

Η επίτευξη της ισότητα των φύλων κρίνεται επιτακτική ανάγκη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, καθώς οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών διαχέονται και επηρεάζουν πολιτικές σε πολλά μέρη του πλανήτη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.