20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣπέτσες: Μια ανάσα από την Αθήνα

Σπέτσες: Μια ανάσα από την Αθήνα


Της Αγγελικής Κουτουφά,

Το στολίδι του Αργοσαρωνικού, δηλαδή οι Σπέτσες αποτελούν αναμφισβήτητα δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες, αφού συνδυάζουν άφθονες φυσικές ομορφιές, παραλίες και μια ιστορική πόλη-λιμάνι γεμάτη φινέτσα και γραφικότητα. Το υπέροχο αυτό νησί απέχει μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα και είναι σίγουρα ένα μέρος που μπορείς να επιλέξεις για μια μονοήμερη χαλάρωση ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο.

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας με προορισμό τις Σπέτσες και βλέπουμε το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας, το Παλιό Λιμάνι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δύσκολα φεύγουν από το νου σου αν τα αντικρίσεις έστω και μία φορά· όπως βοτσαλωτά πεζοδρόμια, νεοκλασικά σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια και αυλές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μπορούν να σε μαγέψουν, αν τα παρατηρήσεις και ταξιδέψεις στο χρόνο μαζί τους.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι πως απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, ταξί. Σήμα κατατεθέν είναι οι βόλτες με άμαξα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις και να κάνεις έτσι μια διαδρομή του νησιού χαζεύοντας το τοπίο. Ένα fun fact είναι πως ο κάθε οδηγός άμαξας έχει το δικό του στυλ και αν έχεις όρεξη και πιάσεις κουβεντούλα μαζί του όσο είσαι στην άμαξα, σίγουρα θα μάθεις κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία για το νησάκι και τους κατοίκους του. Μια βόλτα ξεκινάει από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 60, ανάλογα τη διαδρομή.

Λίγες είναι οι παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς, όπως η Αγία Παρασκευή στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού με φόντο το πλούσιο πευκόδασος. Η εν λόγω παραλία είναι οργανωμένη, διαθέτει θαλάσσια σπορ και συνδέεται και με καΐκι απ’ το λιμάνι της Ντάπιας. Η Αγία Μαρίνα, η οποία επίσης είναι οργανωμένη, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού· προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες, μπαρ και εστιατόρια. Ακόμα, άλλες δυο πολύ γνωστές οργανωμένες παραλίες είναι το Καϊκι και ο Βρέλλος. Για το Καϊκι μπορείς να κάνεις τη διαδρομή ακόμη και με τα πόδια, ενώ ο Βρέλλος είναι προσβάσιμος μόνο με τοπικό λεωφορείο.

Αφορμή για να επισκεφτείς τις Σπέτσες είναι και η λεγόμενη «Αρμάτα». Το δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ιστορικό γεγονός που εντυπωσιακά αναβιώνει εδώ είναι η περίφημη ναυμαχία των Σπετσών που έγινε την 8η Σεπτεμβρίου του 1822. Η γιορτή κορυφώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας της Αρμάτας, την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και την καύση πυροτεχνημάτων.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.