14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςH ψήφος εμπιστοσύνης του Sanders στον Biden και η συνεργασία τους ενόψει...

H ψήφος εμπιστοσύνης του Sanders στον Biden και η συνεργασία τους ενόψει εκλογών


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Η αποχώρηση του Bernie Sanders από τον αγώνα διεκδίκησης του δημοκρατικού χρίσματος την περασμένη Τετάρτη δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Με τον Joe Biden να κατέχει ένα αρκετά μεγάλο προβάδισμα στον αριθμό των εκλεκτόρων, αλλά και την κρίση της πανδημίας να έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό την εκλογική διαδικασία, με την μετατόπιση πολλών πολιτειακών εκλογικών αναμετρήσεων για τον Ιούνιο, αλλά και την αδυναμία πραγματοποίησης συγκεντρώσεων, η παραίτηση του Sanders ήταν εμφανώς η λογική επιλογή. Ωστόσο, η έκπληξη ήρθε λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα εχθές το απόγευμα, Δευτέρα 13 Απριλίου, με τον Γερουσιαστή του Vermont να συμμετέχει στο live του Joe Biden στο Facebook, εκφράζοντας δημοσίως την επιδοκιμασία του για την υποψηφιότητα του πρώην Αντιπροέδρου στην κούρσα των Προεδρικών εκλογών του 2020.

O Joe Biden ξεκίνησε τη ζωντανή αναμετάδοση στο Facebook, αναφερόμενος στα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας και θίγοντας τα λάθη της παρούσας κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο κορωνοϊός δεν είναι σφάλμα του Donald Trump. Αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είναι δική του ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αποφασιστικές πράξεις και συνεργασία με το Κογκρέσο για την επίλυση της κατάστασης, με παράδειγμα την έγκριση παροχής ενισχυτικού «κεφαλαίου» στα άτομα του πληθυσμού που πραγματικά το έχουν ανάγκη άμεσα. Απαρίθμησε τα προβλήματα της ασφάλειας του αμερικανικού συστήματος, τα οποία συνέβαλαν στην τωρινή κρίση, με κυριότερα το σύστημα υγείας και το πρόγραμμα ανεργίας, και τόνισε την ανάγκη κατασκευής ενός δικτύου ασφαλείας σε δεδομένα του 21ου αιώνα που θα καλύπτει όλους τους πολίτες, όλες τις περιόδους – με κρίσεις ή χωρίς.

Με τις παραπάνω νύξεις για την αναγκαιότητα μιας «δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς και πιο ανθεκτικής Αμερικής», υποδέχτηκε τον Bernie Sanders, έναν ηγέτη όπως τον αποκάλεσε, με τις ίδιες αξίες και ένθερμο υποστηρικτή αυτού του οράματος για την Αμερική. Ο Γερουσιαστής Sanders, αφού ευχαρίστησε τον Biden για την πρόσκληση και μοιράστηκε τις ανησυχίες του για την κατάσταση, δε δίστασε να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο του πρώην Αντιπροέδρου, ως υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, ζητώντας από όλους τους Δημοκρατικούς, τους Ανεξάρτητους, αλλά και πολλούς Ρεπουμπλικανούς να ακολουθήσουν κι αυτοί το παράδειγμά του ώστε να νικηθεί ο –κατά την άποψή του– πιο επικίνδυνος πρόεδρος της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Η κίνηση αυτή του Sanders ήρθε προ εκπλήξεως για πολλούς, δεδομένης της επιλογής του το 2016 να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα του, δηλώνοντας την υποστήριξή του στη Hillary Clinton τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς! O Biden, με τη σειρά του, εξέφρασε όχι μόνο την ευγνωμοσύνη του για αυτήν την υποστήριξη αλλά και την ανάγκη της βοήθειάς του.

Illustration by João Fazenda, The New Yorker

Σε αυτό το κλίμα, ανακοίνωσαν και τη συνεργασία τους σε επίπεδο δημιουργίας κάποιων ομάδων εργασίας, συσπειρωμένων στη βάση πολιτικών μείζονος σημασίας για τον αμερικανικό λαό˙την οικονομία, την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή, την απονομή ποινικής δικαιοσύνης, το μεταναστευτικό και τέλος την πιο καίρια διαφορά τους, το σύστημα υγείας, πολιτικές που στοχεύουν στην κάλυψη και εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των πολιτών. Αποδεχόμενοι τις συγκλίσεις τους σε ένα πλήθος πολιτικών, αλλά και τις διαφορές τους σε κάποιες άλλες, τις οποίες θα έχουν διατηρώντας πάντα τον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό, προχώρησαν σε μια συζήτηση που αφορούσε τις προαναφερθείσες ομάδες εργασίας και τις πολιτικές που καλύπτουν. Από το κόστος της ανώτερης εκπαίδευσης στην ανάγκη για επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία, αλλά και την πρόταση κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, κατέστησαν σαφή την επιθυμία τους για συνεργασία ενόψει ενός κοινού εχθρού. Φυσικά, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις νύξεις τους και για τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης Donald Trump, στα πλαίσια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνοψίζοντας, φανερό έγινε το πρόσφορο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων, με κοινό γνώμονα το αίσθημα αναγκαιότητας της ήττας του Donald Trump στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Για τον Biden αυτό πρακτικά σημαίνει μια στροφή στην πολιτική του γραμμή, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων από το δημοκρατικό φάσμα, και κυρίως της νεότερης γενιάς, καθώς η μάχη του Νοεμβρίου αναμένεται δύσκολη. Για τον Sanders, από την άλλη, είναι μια ευκαιρία να εντάξει τις πολιτικές του ιδέες στο πρόγραμμα του Biden και να αυξήσει τις πιθανότητες να υλοποιήσει την «επανάστασή» του. Φυσικά, δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο, με τον Sanders να υπερτονίζει την επιθυμία του ο Biden να βρεθεί στον Λευκό Οίκο, αλλά και τον Biden να αναδεικνύει την προσωπικότητα του Γερουσιαστή του Vermont, ως ενός πολιτικού του οποίου το έργο και ο αγώνας δεν αναγνωρίζονται αρκετά. Ακόμα, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση μιας «διαδικτυακής» παρτίδας σκάκι μεταξύ των δύο πολιτικών. Βέβαια και οι δύο αναγνωρίζουν πως η σημαντικότερη παρτίδα σκάκι είναι ενάντια στον κοινό τους εχθρό Donald Trump, και ξεκινάει τώρα, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι τον Νοέμβριο…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.