17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤο τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο: μία ακόμη πρόκληση έντασης

Το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο: μία ακόμη πρόκληση έντασης


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Την Κυριακή 15 Μαρτίου του 2020, ελλιμενίστηκε το τρίτο γεωτρύπανο της Άγκυρας στο λιμάνι της Μερσίνης. Η Άγκυρα προανήγγειλε την αγορά του τρίτου γεωτρύπανου εδώ και μήνες με την αγορά να διεκπεραιώνεται στις 31 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τη μορφή δημοπρασίας. Η κατασκευή του Νότιο-κορεατικού γεωτρύπανου κόστισε στην κατασκευάστρια εταιρία Samsung περίπου 600 εκατ. δολάρια. Η συνολική δαπάνη για την Άγκυρα ωστόσο, ανήλθε στην τάξη των 37,5 εκατ. δολαρίων παρόλο που η αγοραία αξία του εκτιμάται στα 120 εκατ. δολάρια. Κατά το Sigmalive, το γεωτρύπανο χρησιμοποιούταν μέχρι το 2015 από μια βραζιλιάνικη εταιρεία, την Petrobas.

Πιο συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο, με μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και βύθιση 12 μέτρων, έχει τη δυνατότητα να διεξάγει γεώτρηση 3,000 μέτρων και να φτάσει σε βάθος 11,400 μέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το γεωτρύπανο μετονομάστηκε από «Sertao» σε «Kanuni», σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας, Fatih Dönmez και μεταφράζεται ως «Νομοθέτης». Το όνομα είναι αναφορά στον σουλτάνο «Suleiman the Magnificent» (Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής), τον πιο διακεκριμένο από τους Σουλτάνους.

Το «Kanuni» μετά από ταξίδι 18 ημερών έφτασε στη Μερσίνα και το πλήρωμά του, που αποτελείται από 35 μέλη, θα παραμείνει στο σκάφος αφού, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, τίθεται προληπτικά σε καραντίνα. Μετά την λήξη της 14-ήμερης καραντίνας, το σκάφος θα επισκευαστεί και θα αναβαθμιστεί. Ο Fatih Dönmez δήλωσε πως το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μόλις είναι έτοιμο. Το «Kanuni», μαζί με τα άλλα δυο γεωτρύπανα της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), που βρίσκονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, το «Fatih» και «Yavuz», θα διεξάγουν έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται και τα ερευνητικά σκάφη «Oruc Reis» και «Barbaros Hayrettin Pasa».

Η αγορά του τρίτου γεωτρύπανου είναι ακόμη μια προσπάθεια της Τουρκίας για διεκδίκηση ηγετικού ρόλου και επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνει ξανά στο φως τις προθέσεις του Ερντογάν για τη δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επίσης, θέλει να δείξει την αυτονομία της όσον αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα. Μετά από συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, το Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε νέα σχέδια για μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που θεωρεί ότι υπάγονται κάτω από δική της θαλάσσια δικαιοδοσία. Σύμφωνα με το Ετήσιο Προεδρικό Πρόγραμμα της Τουρκίας για το 2020 καθορίζονται πέντε γεωτρήσεις μέσα σε αυτό τον χρόνο. Σε μια περίοδο που οι χώρες παλεύουν με έναν αόρατο εχθρό, δηλαδή τον ιό, ακόμη ένα πρόβλημα θα βρει τις χώρες που πιθανότατα να επηρεαστούν από τις γεωτρήσεις. Όταν είναι έτοιμο το «Kanuni», η Τουρκία θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ένας «ταραξίας» στην Ανατολική Μεσογείο με απώτερο σκοπό την συνεχιζόμενη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στην περιοχή.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ