15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣε αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να είναι θύμα η ανθρωπιά μας…

Σε αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να είναι θύμα η ανθρωπιά μας…


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη,

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας, επιλέγει να επικοινωνεί συχνά με τον ελληνικό λαό με σκοπό την ενημέρωση του. Ενημέρωση με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊο, ενός ιού που έχει πλήξει τον πλανήτη. Μέσω του διαγγέλματος του έκανε ξεκάθαρο πως αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ελληνικού κράτους είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία.

Μίλησε το λόγο της αλήθειας μην αφήνοντας κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πως «Αυτό που βιώνουμε δεν είναι δεκαπέντε ημέρες διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μη τρέχει τίποτα». «Έχουμε να κάνουμε με έναν αόρατο εχθρό μεν αλλά όχι ανίκητο δε», είπε και σημείωσε πως γι’ αυτό και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αν και βρισκόμαστε εν καιρώ ειρήνης.

Το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων και όλες οι φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται. Πρακτικά, η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σώσει τις θέσεις εργασίες, ώστε οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Η κυβέρνηση άλλωστε δεν αποφασίζει και δρα μονάχη της. Έχει ως σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Συγκεκριμένα του λοιμωξιολόγου κ. Τσιόδρα, ο οποίος είναι ειδικός επιστήμονας στην αντιμετώπιση επιδημιών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που εκπέμπει τόση ψυχραιμία, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τον πανικό του ιού.  Η νίκη θα επέλθει μόνο αν όλοι μαζί ή ο καθένας μας ξεχωριστά δείξουμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο ζωής».

Παράλληλα, προέτρεψε τον ελληνικό λαό να μείνει στο σπίτι του και να βγαίνει μονάχα για τα απολύτως απαραίτητα. Αν πετύχουμε να περιορίσουμε την διασπορά της μετάδοσης τότε θα δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Ας μη ξεχνάμε την παράκληση των γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι λένε πως εκείνοι βγαίνουν από το σπίτι τους πηγαίνοντας στα νοσοκομεία για εμάς, οπότε εμείς να παραμείνουμε στα σπίτια μας για εκείνους. Το πιο σπουδαίο μήνυμα των ημερών που έτσι πρέπει και να λειτουργούμε είναι: μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας κάλεσε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες με αρωγούς την υπομονή και την υπευθυνότητα. Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί άμεσα, οργανωμένα και υπεύθυνα. Όταν κάποιοι χάνουν την ευθύνη και την ανθρωπιά τους δεν έχουν το δικαίωμα να αναρωτιούνται για το που βρίσκεται το κράτος. Ας μη λειτουργούμε ανεύθυνα, επιπόλαια ή εγωιστικά αλλά με σύνεση και ωριμότητα. Όλοι έχουμε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν θέλουμε να νοσήσουν. Σε αυτόν τον πόλεμο το θύμα δεν πρέπει να είναι η ανθρωπιά μας…


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».