20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ Florida αψήφησε τον κορωνοϊό - Ο Biden ένα βήμα πριν το...

Η Florida αψήφησε τον κορωνοϊό – Ο Biden ένα βήμα πριν το «χρίσμα»


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Στη σκιά του κορωνοϊού διεξήχθησαν οι προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για άλλη μια Τρίτη. Στη νοτιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, σε μια από τις “swing-states” κατά τις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου στη Florida, ο Joe Biden πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη κερδίζοντας 144 εκπροσώπους από τους 219 διαθέσιμους.

Ο Biden σημείωσε μια πάρα πολύ σημαντική και μεγάλη νίκη έναντι του μοναδικού αντίπαλου του Bernie Sanders κερδίζοντας 61.9%, ενώ ο Sanders ήρθε δεύτερος με 22.8% και 49 εκπροσώπους.

Αν και υπήρχε φόβος για τη συμμετοχή στις προκριματικές λόγω του κορωνοϊού, η συμμετοχή αυξήθηκε αρκετά από το 2016 φτάνοντας τους 2.25 εκατομμύρια ψηφοφόρους, γιατί δόθηκε η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τέσσερα χρόνια πριν η συμμετοχή ήταν 1.7 εκατομμύρια.

Γιατί η Florida, όμως, θεωρείται σημαντική πολιτεία όχι μόνο για τους Δημοκρατικούς αλλά και για τους Ρεπουμπλικανούς; Και γιατί η συντριπτική νίκη του Biden «τελειώνει» τις προκριματικές των Δημοκρατικών αρκετά πριν από το συνέδριο του κόμματος;

Αρχικά, γιατί είναι μια “swing-state” που σημαίνει ότι το αποτέλεσμά της στις Προεδρικές Εκλογές είναι αμφίρροπο και η πολιτεία μπορεί να κερδηθεί είτε από τους Ρεπουμπλικανούς είτε από τους Δημοκρατικούς. Η Clinton το 2016 είχε χάσει τη Florida για λιγότερο από 2%. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει τη Florida τις 12 από τις 17 τελευταίες φορές (δηλαδή από το 1952).

Οι Ρεπουμπλικανοί ανέκαθεν τα πηγαίνουν αρκετά καλά στις περιοχές με λευκό πληθυσμό και στην κουβανο-αμερικανική κοινότητα του Miami ενώ οι Δημοκρατικοί στις κοινότητες με μειονότητες (αφροαμερικανούς, πορτορικανούς). Ο Biden στη Florida κατάφερε να κρατήσει την “Obama Coalition”, όπως την αποκαλεί, δηλαδή τους ψηφοφόρους από το κεντρώο φάσμα μέχρι και τους φιλελεύθερους αλλά και τις μειονότητες (ειδικά τους αφροαμερικανούς) και τις θρησκευτικές μειονότητες. Κέρδισε την ψήφο των Κουβανο-αμερικανών αλλά και των πορτορικανών με άνω του 60% της ψήφου. Αυτό που τον προβληματίζει παρ’ όλα αυτά είναι οι νεότεροι ψηφοφόροι οι οποίοι ψηφίζουν Sanders και οι δημοσκόποι, οι πολιτικοί αναλυτές και οι campaign managers δε γνωρίζουν αν αυτή η μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που ακολουθεί τυφλά τον Sanders, θα ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου τον Biden.

Ήδη ο Biden μίλησε με θερμά λόγια για τον Sanders και την καμπάνια του. Συγκεκριμένα είπε ότι η καμπάνια του και οι υποστηρικτές του «έχουν αλλάξει θεμελιωδώς την πολιτική συζήτηση στη χώρα αυτήν. Είμαι εδώ και σας ακούω!», ήταν το μήνυμά του για τους ψηφοφόρους του Sanders.

Η νίκη του Biden με 45% της ψήφου σε κεντρώους και συντηρητικούς του δίνει άλλη μία ανάσα για να αντιμετωπίσει τον Donald Trump. Ο γρίφος που έχει να λύσει τώρα (καθώς ο ένας γρίφος για τον Αντιπρόεδρο έχει σχεδόν λυθεί· γνωρίζουμε ότι θα είναι γυναίκα, απλώς δε γνωρίζουμε ποια) είναι πώς θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Bernie Sanders.

Ο Sanders, από την άλλη, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα θα συσκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες με τους υποστηρικτές του και οι συζητήσεις για την απόσυρσή του από την κούρσα φουντώνουν. Ο Biden, όπως ανάφερε από την πατρίδα του το Delaware, έχει έναν σκοπό: «Να ενώσει το κόμμα και μετά να ενώσει τη χώρα». Η Florida ίσως να του «άνοιξε» ακόμα πιο πολύ τον δρόμο για την τελική μάχη του Νοεμβρίου.


Πηγές


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.