20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής Ο Biden πήρε και… το ποτάμι: Μεγάλη νίκη σε Μισισίπι και Μιζούρι

 Ο Biden πήρε και… το ποτάμι: Μεγάλη νίκη σε Μισισίπι και Μιζούρι


Του Μελέτη Ανανία,

Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden. Η πλειοψηφία των υποψηφίων που απέσυραν την υποψηφιότητά τους πρόσφατα, τον υποστηρίζουν και λαμβάνει μια πολύ ισχυρή στήριξη από τους Αφροαμερικάνους, οι οποίοι συνεχίζουν να δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον «θείο» Τζο. Η εβδομάδα αυτή από την άλλη, αποτέλεσε μία άσχημη εβδομάδα για τον γερουσιαστή Bernie Sanders, καθώς τα αποτελέσματα που έλαβε δεν ήταν αντιπροσωπευτικά της απήχησης που φαίνεται να είχε και παρά τη στήριξη της Λατινοαμερικανικής κοινότητας. Ενδεικτική είναι η συντριπτική του ήττα στις πολιτείες του Μισισίπι και του Μιζούρι.

Στο Μισισίπι, ο Joe Biden επικράτησε με 81,1% έναντι του Bernie Sanders, που κέρδισε το 14,8% της ψήφου των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών της πολιτείας. Ο πρώην αντιπρόεδρος κέρδισε και τους 32 εκπροσώπους στην Εθνική Συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος. Μεγάλο ρόλο στη νίκη του αυτή έπαιξε η προαναφερθείσα στήριξη της Αφροαμερικανικής κοινότητας, καθώς οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 70% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων της πολιτείας. Ο Biden κέρδισε το 96% της ψήφου των «μπλε» Αφροαμερικανών του Μισισίπι. Ακολούθησαν ο Michael Bloomberg και η Elizabeth Warren, δύο υποψήφιοι που δεν συμμετέχουν πια στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών με 2,4% και 0,5% της ψήφου αντίστοιχα.

Στην πολιτεία του Μιζούρι, ο Biden είχε παρόμοια τύχη, με άλλη μία σημαντική νίκη με 60,1% της ψήφου και 38 εκπροσώπους στην Εθνική Συνέλευση. Ο Sanders δεν υπέστη μία ανάλογα μεγάλη ήττα και σε αυτή την πολιτεία, καθώς συγκέντρωσε το 34,6% της ψήφου και 20 εκπροσώπους. Ο λόγος για αυτή τη μικρή άνοδο του Sanders στην πολιτεία μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη απήχηση των κοινωνικών του θέσεων. Παρόλα αυτά, ο Biden κέρδισε κάθε κομητεία του Μιζούρι. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα και η περίπτωση της Tulsi Gabbard, η οποία συγκέντρωσε το 0,7% της ψήφου στο Μιζούρι. Οι θέσεις της Gabbard είχαν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στον αμερικανικό πολιτικό χώρο, με ορισμένους να πιστεύουν πως θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή αντίπαλο των μεγαλύτερων εκστρατειών, όπως αυτές των προαναφερθέντων, όμως το αποτέλεσμα υπήρξε μακράν διαφορετικό.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Joe Biden στο Μιζούρι, την 7η Μαρτίου,

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο Joe Biden είναι χωρίς καμία αμφιβολία πρώτος στον αγώνα για το χρίσμα για μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι στον αιώνιο του αντίπαλο, Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 17 Μαρτίου σε τέσσερις κομβικές πολιτείες: την Αριζόνα, τη Φλόριντα, το Ιλινόις και το Οχάιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα αποφέρουν περισσότερους εκπροσώπους στον Joe Biden, καθώς τον θέλουν να κερδίζει και τις τέσσερις. Όμως, για τους υποστηρικτές του γερουσιαστή του Βερμόντ τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ειδικότερα μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε και επισήμαινε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το χρίσμα, παρά τα συνεχόμενα αποτυχημένα αποτελέσματα του Μαρτίου.


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.