15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ οικοδόμηση ενός Κράτους Δικαίου

Η οικοδόμηση ενός Κράτους Δικαίου


Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας, μια σημαντική έξαρση του εγκλήματος και η ταυτόχρονη μεταλλαγή της φύσεως αυτού σε εγκλήματα πιο οργανωμένα και ειδεχθή. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε, να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα χωρίς ωστόσο, να επικεντρώνονται στα βαθύτερα αίτια αυτών των παραβατικών συμπεριφορών. Αντιμετωπίζουν το έγκλημα στην επιφάνειά του, μη γιγνώσκοντες ότι αυτό είχε εντρυφήσει στις αντιλήψεις ορισμένων ανθρώπων και είχε προσλάβει ισχυρά ερείσματα.

Σε αυτή την παγιωμένη κατάσταση ανομίας και παραβατικότητας επιχείρησε να απαντήσει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον έμπειρο πολιτικό κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Έναν πολιτικό με πολυετή καριέρα στο χώρο της αστυνόμευσης και της πάταξης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Όπως ο ίδιος δήλωσε, παρέλαβε “καμμένη γη” από τους προκατόχους του, οι οποίοι αδιαφόρησαν για την ασφάλεια και καλλιέργησαν περαιτέρω την ανομία και την αντίληψη ενός κατακερματισμένου κράτους. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ανασφάλειας ευδοκίμησαν πολλές παρακρατικές οργανώσεις, αλλά ισχυροποιήθηκαν και οι ήδη υπάρχουσες εστίες εγκληματικότητας σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Κατά συνέπεια, η πάταξη του εγκλήματος και της παραβατικότητας αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα της σημερινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ.Χρυσοχοίδη. Πράγματι, φαίνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα και στοχεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει ορισμένα σφάλματα.

Το λαθρεμπόριο, η διακίνηση παράνομων ουσιών, οι ληστείες και οι καταλήψεις κτιρίων είναι μερικά από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν την σημερινή ελληνική κοινωνία και χρήζουν άμεσης και δυναμικής αντιμετώπισης. Πολλές φορές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων φωτογραφίζοντάς την ως άντρο παραβατικότητας και μυθοποιώντας την. Όμως οι Ελληνικές Αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να εξετάσουν τη συνολική εικόνα και όχι μόνο μεμονωμένες περιοχές, ώστε να επιστρέψει η επιζητούμενη κανονικότητα και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Βεβαίως, η δυναμική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα πρέπει να γίνεται μέσα σε νόμιμο πλαίσιο και πάντοτε με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία. Πρόσφατα, πολλοί έκαναν λόγο για υπέρμετρη αστυνομική βία και κατάχρηση εξουσίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ βρήκαν την ευκαιρία να καυτηριάσουν την κυβερνητική πολιτική και να καταδικάσουν το αστυνομικό σώμα με απαξιωτικές καταγγελίες, χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη (όπως συνέβη στην περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ). Προς αποφυγή, ωστόσο κάθε επανάληψης τέτοιων γεγονότων είχαμε την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με αναδιαμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, την επαναφορά των διακριτικών σημάτων των αστυνομικών, τη δυνατότητα του Συνηγόρου του Πολίτη να δρα αυτεπαγγέλτως και την τοποθέτηση καμερών στους αστυνομικούς για καταγραφή κάθε επιχειρησιακής αποστολής.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και του εγκλήματος συνιστά αδιαμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και αποφασιστικά. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαβιούν με ασφάλεια, μια ασφάλεια που θα παρέχεται από το κράτος και τους κρατικούς φορείς.


Ανδρέας Άγγελος Σκόνδρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.