18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα διαρκούς κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα διαρκούς κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λιβύη τον Απρίλιο, εγκρίθηκε το ψήφισμα ζητώντας μόνιμη εκεχειρία. Η ψηφοφορία ζητήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα. Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, ο οποίος τελεί υπό τις διαταγές του Χαλίφα Χαφτάρ και ελέγχει μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Λιβύης, κατέστρεψε τη νότια Τρίπολη, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, η οποία υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ. Το κείμενο για τη Λιβύη συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων διάρκειας τριών εβδομάδων, απεικονίζοντας έτσι τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου. Εν τέλει, το κείμενο εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις». Στο τελικό κείμενο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του Συμβουλίου Ασφαλείας) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη». Η αναφορά αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, καθώς υποστήριζε την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες». Συγκεκριμένα, το ψήφισμα 2510, αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο των αφρικανικών εθνών για τον τερματισμό της βίας, κυρίως της Αφρικανικής Ένωσης και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών. Επιβεβαιώνεται ακόμη, η ανάγκη για μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό, χωρίς προϋποθέσεις. Μέσα στο ψήφισμα εκφράζεται η σοβαρή ανησυχία για τη συμμετοχή τρομοκρατικών ομάδων και η «αυξανόμενη ανάμειξη μισθοφόρων στη Λιβύη». Επισημαίνονται και οι δεσμεύσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας στη διάσκεψη του Βερολίνου να συμμορφωθεί η χώρα με το εμπάργκο των όπλων. Τέλος, το ψήφισμα εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και της ανεπαρκούς παροχής βασικών υπηρεσιών και της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Στη Λιβύη οι μάχες συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης. Το αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι το μοναδικό αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας που λειτουργεί, αν και έχει δεχθεί πολλά πλήγματα ιδιαίτερα από τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, η απαγόρευση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Εθνικός Στρατός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως τουρκική βάση. Ο ίδιος προέτρεψε τον ΟΗΕ να χρησιμοποιεί για τις αποστολές του άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό στη Μισράτα.

H αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) κατηγορεί, από τη μεριά της, τον ελεγχόμενο από τον Χαφτάρ, Εθνικό Στρατό, ότι εμποδίζει τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Η UNSMIL αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει αρνηθεί επτά φορές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι με αυτές τις ενέργειες δεν παρεμποδίζεται μόνον η είσοδος και η έξοδος απεσταλμένων, αλλά και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.