16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Guy Fawkes

In Memoriam: Guy Fawkes


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Guy Fawkes έχει μείνει στην ιστορία για την αποτυχημένη απόπειρά του να ανατινάξει το παλάτι του Westminster. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου του 1605, είχε ως στόχο να καταστρέψει το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να σκοτώσει όλους τους πολιτικούς και την ελίτ της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά. Το εγχείρημα αυτό έμεινε γνωστό ως «η Συνωμοσία της Πυρίτιδας». Η 5η Νοεμβρίου έμεινε στην ιστορία ως Guy Fawkes Day, ενώ το χαρακτηριστικό του πρόσωπο, υιοθετήθηκε ως μάσκα από διάφορες ομάδες, οι οποίες δρουν κατά τους συστήματος, γνωστοί και ως Anonymous.

Ο Guy Fawkes γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1570 στο York του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πρώτα του χρόνια έζησε με τους γονείς του και φοίτησε στο σχολείο του Αγίου Πέτρου. Ο πατέρας του ήταν προτεστάντης και εργάστηκε ως δικηγόρος για το θρησκευτικό δικαστήριο της εκκλησίας. Ωστόσο, το 1579 απεβίωσε και λίγο καιρό αργότερα η μητέρα του Fawkes ξαναπαντρεύτηκε. Ο άνδρας αυτός ήταν καθολικός και έτσι ο Fawkes ήρθε σε επαφή και ασπάστηκε τον καθολικισμό, ο οποίος όμως είχε απαγορευθεί ρητά από την Εκκλησία της Αγγλίας.

Συνήθως η καταστολή γεννά επανάσταση, έτσι και σε αυτή την περίπτωση επαληθεύθηκε το γεγονός αυτό. Οι ένθερμες θρησκευτικές πεποιθήσεις του Fawkes, τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη της Αγγλίας και στην ένταξη του στον ισπανικό στρατό στον πόλεμο κατά της Ολλανδίας. Εκεί, ο Fawkes κέρδισε τη φήμη για το μεγάλο θάρρος και την αποφασιστικότητά του, ενώ παράλληλα απέκτησε εμπειρία στην σχέση του με την εκρηκτική ύλη.

Εάν και ο Fawkes είναι αυτός που έχει μείνει στην ιστορία, ο ηγέτης αυτού του σχεδίου ήταν ο Robert Catesby, γιος ενός διωκόμενου Καθολικού. Το σχέδιο της ανατίναξης του Βρετανικού Κοινοβουλίου θα γινόταν πράξη στις 5 Νοεμβρίου του 1605, ωστόσο κάποιες μέρες πριν, στις 26 Οκτωβρίου, «η Συνωμοσία της Πυρίτιδας» αποφάσισε ότι οι καθολικοί βουλευτές έπρεπε να σωθούν. Έτσι, στάλθηκε ένα μήνυμα σε μορφή επιστολής σε έναν καθολικό βουλευτή για να τον προειδοποιήσει. 

Οι συνωμότες χρησιμοποίησαν ένα υπόγειο κάτω από το Κοινοβούλιο, όπου και τοποθέτησαν 36 βαρέλια μπαρούτι, ικανά να καταστρέψουν τα πάντα σε ακτίνα ενός μιλίου από το Κοινοβούλιο. Το σχέδιο όμως απέτυχε ολοκληρωτικά, καθώς δημοσιοποιήθηκε η επιστολή που προειδοποιούσε τους καθολικούς βουλευτές να μην πάνε στο Κοινοβούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να διεξαγάγουν έρευνες. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου ο Fawkes ανακαλύφθηκε να φυλάει τα εκρηκτικά. Τις επόμενες 4 ημέρες βασανίστηκε και εν τέλει ομολόγησε τα ονόματα των συνεργατών του.

Ο Fawkes, όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, δικάστηκαν στις 31 Ιανουαρίου του 1606, όπου και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού και τεμαχισμού την ίδια μέρα. Αν και η υπόθεση αυτή αφορά τρομοκρατική πλοκή, ο Guy Fawkes, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, παραμένει ο 30ος πιο δημοφιλής, ως ιστορική φυσιογνωμία, από τους Βρετανούς.

~A desperate disease requires a dangerous remedy~

Guy Fawkes


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.