20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΓια πρώτη φορά άρωμα γυναίκας στην Ηρώδου Αττικού

Για πρώτη φορά άρωμα γυναίκας στην Ηρώδου Αττικού


Της Ανδριάνας Γιάτσιου,

Με διάγγελμά του, το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρότασή του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το ρόλο του πρώτου πολίτη της χώρας προτάθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δικαστικός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον Οκτώβριο του 2018. Ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την επιλογή του, ανέφερε πως ήταν μία δύσκολη απόφαση, καθώς ο ΠτΔ, ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους και πρέπει να έχει αίσθηση του καθήκοντος που επιτελεί. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «(ο ΠτΔ πρέπει) να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία, ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας, αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό». Συνέχισε, λέγοντας πως αφήνοντας πίσω την κρίση, ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον και ο πρώτος πολίτης πρέπει να συμβαδίζει με αυτή την πρόοδο. Παίζοντας με τις λέξεις, τόνισε, ναι μεν, ότι η λέξη «πολίτης» είναι γένους αρσενικού, η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, όμως είναι γένους θηλυκού. Μετά από τον πρόλογο αυτό, ανακοίνωσε το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου. Εγκωμίασε την επιλογή του, αναφερόμενος περιληπτικά στις περγαμηνές της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ποιά είναι, λοιπόν, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου;

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956, στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από τη Ξάνθη. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1978. Το 1982 διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το 1988 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995) και δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Επιπλέον, διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Στις 23 Οκτωβρίου 2015 προήχθη στο βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Από το Μάρτιο του 2015 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος». Στις 17 Οκτωβρίου 2018, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προήχθη στο βαθμό του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όντας η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό. Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη μετριοπάθεια, την ευκρισία και την κοινωνική ευαισθησία της υποψήφιας, η οποία έχει εργαστεί για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και κατέστησε σαφές, ότι δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, στις διακρίσεις της ελληνικής κοινωνίας σε βάρος των γυναικών και πως με την επιλογή αυτή, σηματοδοτείται η αλλαγή, ξεκινώντας από την κορυφή και τον πρώτο πολίτη. Ανέφερε, πως η επιλογή αυτή είναι ενωτική, προοδευτική και πληροί τις προϋποθέσεις για να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη σύγχρονη Ελληνίδα. Κάλεσε, επιπλέον, τις πολιτικές δυνάμεις να εξετάσουν την αυτοδημιούργητη υποψήφια, που κατάφερε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, ζητώντας η Βουλή να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς. Τέλος, δήλωσε υπερήφανος για την επιλογή που εισηγήθηκε, ως ένα τολμηρό βήμα προς το αύριο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανακοινώσει τη στάση της, μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, εντός της ημέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού συνδέεται με επικοινωνιακές στοχεύσεις, λόγω της συγκυρίας. Χαρακτηριστικά, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Θετικά είδε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου το Κίνημα Αλλαγής και σήμερα, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, απ’ ότι φαίνεται θα ληφθεί οριστική απόφαση για την υπερψήφισή της. Το ΚΚΕ ήδη εξέδωσε ανακοίνωση ότι δε θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, ενώ Ελληνική Λύση και Μέρα25 θα αποφασίσουν τις προσεχείς ημέρες περί της ψήφισης ή όχι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιάτσιου
Ανδριάνα Γιάτσιου
Γεννημένη το 1997, κατάγεται από τα Γρεβενά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεύθυνση της είναι η Αρχαιολογία, την οποία αγαπά από μικρό παιδί. Έχει άριστη γνώση αγγλικών και μέτρια γνώση γερμανικών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μελετά ιστορία με ιδιαίτερη προτίμηση στη νεότερη και διαβάζει αγγλική λογοτεχνία.