15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήBrexit: με 330 ψήφους υπερψηφίστηκε η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την...

Brexit: με 330 ψήφους υπερψηφίστηκε η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Με 330 βουλευτές να τάσσονται υπέρ και 231 κατά πέρασε η απόφαση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με καταληκτική ημερομηνία αυτή στις 31 Ιανουαρίου, το σχετικό Νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί από τη Βουλή των Λόρδων αλλά και να επικυρωθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στη συμφωνία που κατέληξαν ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον και ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, έκτασης 535 σελίδων, ορίζονται μεταξύ άλλων: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και των Βρετανών που κατοικούν σε Ευρωπαϊκές χώρες, το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, το πλαίσιο του οικονομικού διακανονισμού καθώς και μια μελλοντική απαλλαγή τελωνειακών δασμών ανάμεσα σε Βρυξέλλες-Λονδίνο, δημιουργώντας ένα καθεστώς ελεύθερου εμπορίου.

Μάλιστα, η κυβέρνηση διατήρησε μια αρνητική στάση στις τροπολογίες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση, αντλώντας δύναμη από την αυτοδυναμία που κέρδισε στις εκλογές του περασμένου μήνα. Έτσι, λοιπόν, στο τραπέζι των συζητήσεων κατατέθηκε η αρχική συμφωνία, η οποία εν τέλει έγινε δεκτή.

Η πολλά υποσχόμενη προεκλογική εκστρατεία του Τζόνσον ήθελε, όπως και έγινε, το Brexit να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου χωρίς “αν ή αλλά, ούτε ίσως”. Η Βρετανία είναι έτοιμη να αφήσει στο παρελθόν τα τρεισήμισι χρόνια έντονων πολιτικών διαφωνιών και να διαγράψει μια λαμπρή πορεία με οικονομική άνθηση.

Επιπλέον, αποκλείεται το γεγονός αποχώρησης με τρόπο άτακτο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επισκιάσει την οικονομία της χώρας και να της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό μέτωπο.

«Η διασφάλιση της ψήφισης της νομοθεσίας στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, θέλοντας να περάσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στο λαό και να τον προϊδεάσει θετικά για τα επερχόμενα. Παρά τη συνεχή εναλλαγή των απόψεων σχετικά με το αν θα ήταν ωφέλιμη η αποχώρηση ή όχι, το βρετανικό κοινό ψήφισε και έκρινε την έξοδο αναγκαία, “κουνώντας” άσπρο μαντήλι στην Ευρώπη.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη διαπραγματευτική περίοδο 11 μηνών με την Ε.Ε., αφού όπως τόνισε και  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι “ουσιαστικά αδύνατο” να συμφωνηθούν τα πάντα έως τα τέλη του έτους. Ως το πέρας της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να οριστούν οι  κανόνες και οι όροι που θα διέπουν τις σχέσεις, ιδίως τις εμπορικές, ανάμεσα στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Ανακοίνωση του γραφείου του Τζόνσον αναφέρει πως: “ο πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει τη σημασία που έχει να συμφωνήσουμε σε μια σίγουρη και θετική μελλοντική σχέση ως το τέλος του 2020” στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Η διάθεση των συντηρητικών να εξασφαλίσουν τα μέτρα που επιθυμούν και να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Ε.Ε., προσωρινά, φαντάζει όνειρο. Καθώς, αν και βλέπουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης, η Βρετανία βιάζεται· κάτι που ίσως εξοργίσει τους εκπροσώπους επιτυγχάνοντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ