15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογία5G: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι κολοσσοί

5G: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι κολοσσοί


Της Χρύσας Χατζηβασιλείου, 

Απίστευτος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών αλλά και μεταξύ χωρών για τα δίκτυα 5G που σε λίγα χρόνια θα αντικαταστήσουν τα δίκτυα 3G και 4G. Πόσο θα αλλάξουν τον κόσμο της τεχνολογίας; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία; Πόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ταχύτητες; Τι παιχνίδια παίζονται κάτω από το τραπέζι; Ποια είναι τα συμφέροντα; Υπάρχει ασφάλεια;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται, κάποια ίσως απαντηθούν εκ του αποτελέσματος αλλά κάποια άλλα είναι σε θέση ο κόσμος της τεχνολογίας να τα γνωρίζει από τώρα.

Οι ταχύτητες του 5G προβλέπεται ότι θα είναι 600 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές. Από το 2018 οι Αυστραλοί πραγματοποίησαν μία προσομοίωση επίθεσης με όλα τα μέσα της τεχνολογίας που διέθεταν, έτσι ώστε να αντιληφθούν σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξει καταστροφή δεδομένων, υποκλοπή αλλά και ευρύτερο χάος λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, παροχής νερού εξαιτίας της διακοπής του διαδικτύου. Τρομοκρατήθηκαν από το αποτέλεσμα, καθώς μια τέτοια καταστροφή είναι εφικτή από χάκερς είτε εσωτερικούς είτε από οποιαδήποτε άλλη ξένη και εχθρική δύναμη. Άλλωστε η Εσθονία το 2007, μία από τις πιο πρωτοπόρες χώρες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση δέχτηκε διαδικτυακή επίθεση, με αποτέλεσμα την κατάρρευση ολόκληρης της χώρας. Ένας κυβερνοπόλεμος εναντίον της Εσθονίας αλλά μάλλον πρόκειται περισσότερο για έναν οργανωμένο διαδικτυακό χουλιγκανισμό. Πλέον οι Η/Υ και το διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως όπλα.

Ο Τράμπ τον περασμένο Μάιο υπέγραψε την απαγόρευση χρήσης υλικού κατασκευής Huawei στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας για λόγους εθνικής ασφαλείας και το Υπουργείο Εμπορίου έθεσε όρια για την προμήθεια υλικού από αμερικανικές εταιρείες προς την Κίνα. Πράγματι ο φόβος του Τραμπ ήταν η ασφάλεια των δικτύων ή ήταν το πρόσχημα για να προσπαθήσει να μειώσει την τρομακτική ανέλιξη της Huawei που ανταγωνίζεται με μεγάλη σφοδρότητα την Apple και την Samsung; H Huawei είχε τζίρο 100 δισεκατομμυρίων το έτος 2018 και οι Αμερικάνοι έμειναν πίσω στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, πιο πίσω και από τους Σουηδούς και τους Φιλανδούς οι οποίοι προμηθεύουν με εξαρτήματα την νέα τεχνολογική υποδομή. Έτσι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ακόμα και σε μικρές χώρες να μην αγοράζουν προϊόντα της Huawei για το 5G.

Εκτός από τον κίνδυνο της ασφάλειας δεδομένων γεννάται και ο κίνδυνος παράλυσης των πάντων σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα, αφού όλα τα αντικείμενα θα συνδέονται με το διαδίκτυο και θα χρειάζεται αδιάκοπη λειτουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Οι περισσότεροι επιστήμονες μας καθησυχάζουν για τα επίπεδα ακτινοβολίας από τα δίκτυα 5G, υποστηρίζοντας ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των δικτύων 5G δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει καρκίνο, όπως αποδεδειγμένα προκύπτει από επιστημονικές μελέτες η σύνδεση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την εν λόγω ασθένεια. Το ερώτημα είναι ότι αν ξέρουν πως υπάρχει επιβλαβής επίπτωση στην υγεία, οι κολοσσοί θα επέτρεπαν την διάδοσή της και την διακοπή της ανελικτικής τους πορείας; Και ο φόβος των επιπτώσεων στην υγεία δεν ξεκινάει μόνο με το 5G αλλά και με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες. Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος, κατόπιν πολυετούς χρήσης της τεχνολογίας… Ας ελπίσουμε ότι θα αποδειχθούν πως είναι μόνο κακεντρεχείς φήμες!


Χρύσα Χατζηβασιλείου

Σπούδασε Νομική του ΔΠΘ. Είναι ασκούμενη δικηγόρος και παράλληλα φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Πληροφορική» στο ΠΑ.ΜΑΚ., το οποίο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Είναι μέλος στην ELSA Komotini  συμμετέχοντας σε summer schools, σεμινάρια και institutional visits σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα σε Βρυξέλλες και Χάγη. Επιπλέον, είναι εθελόντρια στην ΜΚΟ Ένωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.