17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΖητήματα φωτιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο 2020

Ζητήματα φωτιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο 2020


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Σχεδόν επτά μήνες μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται γύρω στην περιοχή του 40%. Στην αντίπαλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εσωκομματική του διαμάχη, εν όψει του 3ου επικείμενου συνεδρίου του κόμματος. 

Αξίζουν να σημειωθούν, όμως, τα πρώτα μικρά πλήγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το προσφυγικό συνεχίζει να παραμένει εκτός ελέγχου, κάποιοι άστοχοι διορισμοί οδήγησαν σε παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ήταν φέτος λιγότεροι και οι τελευταίες αστυνομικές επιχειρήσεις προκάλεσαν καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Αρκετοί εκτιμούν ότι τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για την κυβέρνηση, καθώς, σε συνδυασμό με τα παραπάνω και μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να βρει λύση για τέσσερα φλέγοντα ζητήματα μέσα στις αρχές του 2020. Συγκεκριμένα: 

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Όλο αυτό το διάστημα των εορταστικών διακοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Αν και αποφεύγει να μπει σε ονοματολογία, ο πρωθυπουργός θέτει ορισμένα κριτήρια. Πρώτον, ο Κυριακός Μητσοτάκης τονίζει ότι θα ήταν σημαντικό ο ΠτΔ να μην εκλεγεί μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Δεύτερον, προσθέτει ότι θα προτείνει ένα πρόσωπο που «να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου». Τρίτον, χαρακτηρίζει την τελική επιλογή ως βαθιά προσωπική απόφαση και τέταρτον, προσθέτει ότι πιστεύει πως «η εισήγησή του θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Πολύ σημαντική παράμετρος στο πως μπορεί να επιδράσει η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι τα εθνικά θέματα, κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το πρόσωπο του ΠτΔ πρέπει να συμβολίζει «την ενότητα του έθνους». Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ευρύτερη συναίνεση όσον αφορά την εκλογή ΠτΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο ΠτΔ θα μπορούσε να εκλεγεί μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα πάντως το σενάριο επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου δείχνει αποδυναμωμένο.

Ανατολική Μεσόγειος

Ιδιαίτερα «καυτό» ζήτημα αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία. Ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει τους όρους του στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Τουρκία κάνει κατά βούληση γεωτρήσεις σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ και εγκαθιστά drones στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Η Ελλάδα από την πλευρά της απάντησε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) στις 2 Ιανουαρίου για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δείχνουν διάθεση να στείλουν πλοία για να μπλοκάρουν τις τουρκικές κινήσεις. Με βάση αυτή τη στάση των συμμάχων, τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενη αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης ή του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει σε δίλημμα, καθώς από τη μία πρέπει να δείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. Από την άλλη όμως, αν εμφανιστεί ενδοτικός θα έχει πολιτικό πρόβλημα με ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού του ακροατηρίου. 

Περιορισμός διαδηλώσεων

Ταυτόχρονα με τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, η κυβέρνηση φέρνει από τις αρχές του 2020 νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο περιορίζει δραστικά τις διαδηλώσεις. Στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που δυσαρεστούνται από το συχνό κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας. Ένα μέρος της αντιπολίτευσης είναι αντίθετο με αυτή την κίνηση, ιδιαίτερα το ΚΚΕ και οι οργανώσεις της Αριστεράς.

Ο Περισσός με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωσή αναφέρει μεταξύ άλλων, «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νόμο για τις διαδηλώσεις γιατί θα τον καταργήσει ο λαός». Σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί και η επιχείρηση στην κατάληψη στο Κουκάκι. Ο αναρχικός χώρος και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έδειξαν ότι μπορούν να κινητοποιούν αρκετά χιλιάδες νέες  και νέους με τους οποίους το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας. Όλα δείχνουν ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης στους δρόμους της Αθήνας.

Νέο ασφαλιστικό 

Το θέμα του ασφαλιστικού αποτελεί ίσως το πιο φλέγον ζήτημα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να καταθέσει το νέο ασφαλιστικό, με κύρια αλλαγή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, το κατώτατο όριο εισφορών ανεβαίνει στα 210 ευρώ από τα 175 που είναι σήμερα, δηλαδή έχουμε αύξηση του 20%. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντάει ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι μηδενική λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Σαρωτικές δείχνουν να είναι οι αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές που έρχονται από το 2020 με το νέο ασφαλιστικό. Το νέο έτος θα είναι χρονιά παρεμβάσεων και στο μέτωπο των μισθών. Από όλες αυτές τις αλλαγές θα επηρεαστούν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Πρόκειται για πάνω από 3,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους – μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου 800.000 συνταξιούχους που θα δουν σταδιακά μέσα στο 2020 αναπροσαρμογές εισφορών, συντάξεων και μισθών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.