16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΗ ψήφος των αποδήμων

Η ψήφος των αποδήμων


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, ψηφίστηκε νόμος από την Βουλή που αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού ως προς την άσκηση του εκλογικού τους καθήκοντος. Βάση του άρθρου 51 παράγραφος 4 του Ελληνικού Συντάγματος για την ψήφιση του νόμου απαιτούταν αυξημένη πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο κυρώθηκε με 288 ψήφους υπέρ, συγκεκριμένα από τους 296 παρόντες βουλευτές, επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι 288 έναντι 7 που καταψήφισαν και 1 που δήλωσε παρών. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση. Το κόμμα ΜεΡΑ25 καταψήφισε, όπως είχε δήλωση εκ των προτέρων, το σύνολο των άρθρων εκτός από ορισμένα. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο ψηφοφόρων β’ κατηγορίας» και «προϊόν κοπτοραπτικής» και δήλωσε πως υποχρεούται να το καταψηφίσει. 

Συγκεντρωτικά οι ψήφοι που έλαβαν τα άρθρα διαμορφώθηκαν ως εξής:  

295 ψήφους υπέρ και 1 παρών (κορύφωση της συναίνεσης) στα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23.

288 ψήφους υπέρ 7 κατά και 1 παρών έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24

288 ψήφους και 8 παρών υπέρ έλαβε το άρθρο 12 

206 ψήφους υπέρ 7 κατά και 83 παρών έλαβε το άρθρο 4, αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν το μόνο άρθρο, που το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών και αφορούσε τον τρόπο εγγραφείς στους εκλογικούς καταλόγους. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις που θα εφαρμοσθούν στις επόμενες εκλογές, συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15.
  • Κάθε κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3 υποψήφιους βουλευτές, Έλληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ο ένας από αυτούς θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις 3 πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου.
  • Οι εκλογείς που ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς όμως να βάζουν σταυρό προτίμησης.  
  • Συγκρότηση Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του πολίτη, που θα είναι και ο εισηγητής επί των απορριπτικών αποφάσεων.
  • Επικαιροποίηση ανά οκτώ χρόνια των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού. 
  • Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τιμήματα, που θα συσταθούν σε προξενεία πρεσβείες ή άλλους κατάλληλους χώρους. Για τη συγκρότηση ενός εκλογικού τμήματος πρέπει να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 40 εκλογείς ανά εκλογικό τμήμα.
  • Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα είναι ισότιμη στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που από τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 στην Ελλάδα και έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση καθώς και Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 επί του τρέχοντος ή του προηγουμένου φορολογικού έτους.
  • Δεν απαιτείται η υποβολή φορολογικής δηλώσεις εφόσον ο εκλογέας είναι κάτω των 30 ετών και συμπεριλαμβάνεται σε δήλωση συγγενή (α΄βαθμού) κατά το τρέχον έτος.
  • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη, η οποία θα λειτουργήσει εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου. 
  • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεις, βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής χώρας και βεβαίωση εκπληρώσεις της στρατιωτικής θητείας για όσο καιρό αυτή διαρκεί.

Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.