14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟι πειρατές του Μολδάβα: η άνοδος του Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος

Οι πειρατές του Μολδάβα: η άνοδος του Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος


Του Μελέτη Ανανία,

Οι λέξεις “πειρατές” και “πολιτική” δεν είναι λέξεις που ταιριάζουν, αλλά, σε μία συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή χώρα, που, ειρωνικά, δεν έχει διέξοδο στη θάλασσα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται μαζί συχνά. Ο λόγος για την Τσεχική Δημοκρατία, στην οποία παρατηρείται μία πρωτοφανής άνοδος στο “πειρατικό” πολιτικό κίνημα. Τι είναι όμως ένα Πειρατικό κόμμα;

Την πρωτοχρονιά του 2006 στη Σουηδία, ο Ρικ Φαλκβίνγκε παρουσιάζει στον κόσμο το Πειρατικό Κόμμα της Σουηδίας, ως αντίδραση στις αλλαγές του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα του. Στα επόμενα χρόνια, ιδρύονται Πειρατικά κόμματα σε πάνω από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι Πειρατές ασχολούνται συνήθως με ζητήματα, όπως τα κοινωνικά δικαιώματα, η άμεση δημοκρατία, η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Το 2014 δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα, το οποίο αριθμεί 4 Ευρωβουλευτές και ανήκει στην Ομάδα “Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Τσέχικο Πειρατικό Κόμμα ιδρύθηκε το 2009, και συμμετείχε στις εκλογές του 2010, συγκεντρώνοντας μόλις το 0,8% της συνολικής ψήφου. Οι εκλογές του 2017 σήμαναν την είσοδο των Πειρατών στο Κοινοβούλιο, αφότου έλαβαν το 10,79% της ψήφου, κάνοντας τους την τρίτη δύναμη μέχρι και σήμερα. Το 2018, ο Ζντένιεκ Χριμπ, μέλος του Τσεχικού Πειρατικού Κόμματος, έγινε δήμαρχος της Πράγας, κάνοντας την “Πόλη των Εκατό Πύργων” την πρώτη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με δήμαρχο “Πειρατή”. Οι Πειρατές γνώρισαν παρόμοια επιτυχία και στις Ευρωεκλογές, φτάνοντας πάλι στην τρίτη θέση εκλέγοντας τρεις Ευρωβουλευτές.

Οι Τσέχοι Πειρατές υποστηρίζουν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος των Πειρατικών κομμάτων. Η κυβερνητική διαφάνεια, τα μέτρα ενάντια στη διαφθορά και η προστασία της ελευθερίας του λόγου και των προσωπικών δεδομένων είναι από τα βασικότερα. Στο πρόγραμμα του κόμματος εκφράζεται επίσης μία στάση υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Υποστηρίζουν πως η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει, υπό ορισμένες συνθήκες, να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα και να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συμμετέχοντας ενεργά. Η γραφειοκρατία είναι επίσης ένα μείζον ζήτημα, καθώς οι Τσέχοι επιχειρηματίες περνούν κατά μέσο όρο 226 ώρες το χρόνο ασχολούμενοι με τα τυπικά. Οι Πειρατές προτείνουν την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με σκοπό την απλοποίηση τέτοιων διαδικασιών. Δέσμευση του κόμματος επίσης είναι η “Οικολογία χωρίς Ιδεολογία”, που περιλαμβάνει τη στήριξη επιστημονικής έρευνας πάνω σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλύτερη διαχείριση πόρων από τον ίδιο το σχεδιασμό των προϊόντων μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων και στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στις 23 Ιουνίου του 2019, μία από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Τσεχική Δημοκρατία έλαβε μέρος στην Πράγα. Πάνω από 250 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία ενάντια στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις που ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ανάμεσα στα συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν το “Εξαρτάται από εμάς!” και “Αρκετά πια!”. Το δεύτερο σύνθημα μπορεί να δείξει το τι νιώθουν οι Τσέχοι για την τρέχουσα κυβερνηση. Μέσα σε μία εποχή όπου οι Τσέχοι νιώθουν πως δεν μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνησή τους, οι Πειρατές φέρνουν κάτι πρωτόγνωρο στον πολιτικό χώρο. Ήδη ένα σημαντικό ποσοστό έχει δείξει την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς. Όμως, το αν η απόφαση αυτή είναι η σωστή, θα γίνει αντιληπτό όταν έρθει το…πλήρωμα του χρόνου.


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ