14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ...μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η…μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιάννη Μυταυτσή, 

Από τις 7 Ιουλίου η χώρα έχει νέα κυβέρνηση αφήνοντας πίσω τη δραματική τετραετία+ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ). Άξιο σημασίας είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ από 4,60% του 2009 έφτασε στο 36,34% και 35,46% τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 αντίστοιχα. Τι άλλαξε, πως το άλλαξε και γιατί το άλλαξε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αδιαμφισβήτητα έχει γίνει ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου, εφόσον το ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν μπόρεσε να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τετραετή διακυβέρνηση του, καθιστώντας τον δεύτερο νικητή των εκλογών. Το ζήτημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα επικίνδυνα ποσοστά, τα οποία μπορούσαν να τον αφήσουν εκτός βουλής, στην εκλογική νίκη των ευρωεκλογών του 2014 αλλά και στην εκλογική επιτυχία για τα δεδομένα ενός μικρού κόμματος, φέρνοντας το στη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015. Σε μια κυβερνητική τετραετία στην οποία φάνηκε όλη η ανετοιμότητα της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβερνητική θητεία την οποία κέρδισε για να εφαρμόσει προγράμματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, φτάνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν το γκρεμό. Μάλιστα η κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε στη βουλή ένα κλίμα πόλωσης το οποίο απείχε κατά πολύ από τις περιόδους που γνωρίζαμε μέχρι το 2014 και αντέβαινε σε κάθε περίπτωση τα εσκαμμένα, φτάνοντας τη κόντρα σε προσωπικό και όχι πολιτικό επίπεδο. 

Αλλά ας μη ξεχάσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, μέσα από τα συνθήματα βίας, τα επεισόδια στους δρόμους αλλά και οι θέσεις τους, οι οποίες διαπερνούσαν τη πιεσμένη κοινωνία που πίστευε στις ριζικές αλλαγές του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2014 ταυτιζόταν με τον δρόμο και τις πορείες, ενώ πολλές οργανώσεις, οι οποίες στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 βρίσκονταν στους δρόμους, έξω από τη βουλή και τις πρεσβείες. Χαρακτηριστικά είναι τα επεισόδια του 2011, με τους οργανωμένους έξω από τη βουλή, που επιθυμούσαν να καεί, οι διαδηλώσεις έξω από το Σύνταγμα, το ομαδικό μούντζωμα την ώρα που ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο (2011), αλλά και το κίνημα της πλατείας. Η προέλευση τους ήταν προφανής καθώς και το όφελος, το οποίο αποκτούσε το κόμμα, που έδινε το έναυσμα γι’ αυτές τις κινητοποιήσεις. Σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο αλλά και στο δεύτερο μνημόνιο τα επεισόδια δεν σταμάτησαν, καθώς η αντιμνημονιακή πολιτική, ο πανελλαδικός ξεσηκωμός όπου πρωτοστατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικά στελέχη τον οδήγησε στην κυβέρνηση, ψάχνοντας ο Έλληνας ψηφοφόρος ένα διαφορετικό αύριο στην ελληνική κοινωνία.Έτσι, η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε πολύ, Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο Τσίπρας εκμεταλλευόμενος την -τότε- διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά δεν συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών μετά και τη μη ανεύρεση του «μαγικού» αριθμού των 180, έχοντας έντονη την επιθυμία να κυβερνήσει, οδήγησε σε εκλογές τη χώρα, σε μια κρίσιμη οικονομική καμπή. Εκμεταλλευόμενος την εκλογική βάση αλλά και μεγάλο μέρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής των εκλογών, αποδεικνύοντας στην συνέχεια ότι δεν ήταν το διαφορετικό, αλλά το χειρότερο. 

Παρ΄όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επιβίωσε σε μια δυσκολότερη μάχη, τη μάχη της διακυβέρνησης. Μια μάχη στην οποία έφερε το κόσμο ανάποδα καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ του «σκίζω τα μνημόνια με ένα άρθρο», έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ του «ψηφίζω τα μνημόνια». Και πάλι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε δυνατός, έχοντας καταλάβει το χώρο στον οποίο κάποτε ήταν το ΠΑΣΟΚ ηγεμονική δύναμη μη έχοντας ουσιαστικό αντίπαλο, επιβιώνοντας από τη πόλωση μεταξύ αυτού και της ΝΔ και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση των εθνικών εκλογών. 

Το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βασισμένο στον αέρα από επαναστάτες – βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψήφισαν το 1ο και 2ο μνημόνιο για να έχουν «καθαρό το μέτωπο τους απέναντι στα παιδιά τους», όπως έλεγε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για να πάνε όμως στον ΣΥΡΙΖΑ και να τα ψηφίσουν με τα δυο χέρια. Άρα τι είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ένα κόμμα συγκυριακό, το οποίο όπως όμως φάνηκε ότι είχε πρόβλημα να αποχωριστεί τη καρέκλα; Είναι το νέο ΠΑΣΟΚ; Θα έλεγα ότι το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος ο οποίος διακυβέρνησε τη χώρα βασιζόμενος στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χτίζοντας πλέον το μέλλον του.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.