16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΑγαπημένα soundtracks (Β’ Μέρος)

Αγαπημένα soundtracks (Β’ Μέρος)


Του Θεοφάνη Τζεβελέκου,

To παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια της Α’ Ενότητας με αγαπημένα soundtracks ταινιών, σειρών και video games που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα. Η αναζήτηση συνεχίζεται καθώς οι αγαπημένες μελωδίες που μας έχουν εντυπωθεί για τα καλά στο μυαλό φαντάζουν ανεξάντλητες. Αρχίζουμε λοιπόν το δεύτερο μέρος του ταξιδιού μας με την παρακάτω λίστα: 

  • Aaliyah – Try Again (2000) 

Το παραπάνω κομμάτι περιλαμβάνεται στη συλλογή με τα soundtracks της ταινίας Romeo Must Die (= Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει) με πρωταγωνιστή τον επιτυχημένο Κινέζο ηθοποιό Jet Li. Η ταινία συγκαταλέγεται στην κατηγορία αστυνομικής δράσης με έντονο τον χαρακτήρα των πολεμικών τεχνών και αποτελεί ένα κλασσικό δείγμα σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου. 

Με την κυκλοφορία του R’n’B κομματιού Try Again, η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Αμερικανίδα Aaliyah απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, τεράστια αναγνωρισιμότητα και αρκετά μουσικά βραβεία. Ξεχωρίζω το συγκεκριμένο κομμάτι καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ωραία μουσικά δείγματα της R’n’B σκηνής των ‘00s. Η παραγωγή του κομματιού ανήκει στον διάσημο Αμερικανό μουσικό παραγωγό Timbaland. Αποτελεί τραγικό γεγονός, πως η Aaliyah έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία μόλις 22 ετών. 

  • Joy Division – She’s Lost Control (1979) 

Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί ένα από τα soundtracks της βιογραφικής ταινίας του 2002 με τίτλο «24 Hour Party People» που πραγματεύεται την ανάδυση της μουσικής σκηνής του Manchester της Αγγλίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Δεινοί εκπρόσωποι αυτής της σκηνής υπήρξαν πολύ επιτυχημένα συγκροτήματα όπως οι Joy Division, οι New Order και οι Happy Mondays. Μουσική στέγη για όλα αυτά τα groups υπήρξε η Factory Records που εδρεύει και αυτή στην πόλη του Manchester και παρουσιάζεται επίσης στην ταινία.

Οι Joy Division αποτελούν αγαπημένο μου συγκρότημα και υπήρξαν η αφορμή να εισαχθώ ως ακροατής στην μουσική σκηνή του post punk που ξεπήδησε στα late ‘70s. Ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν άκουσα πρώτη φορά το debut LP τους «Unknown Pleasures» του 1979, όπου ανήκει και το She’s Lost Control. Κυριολεκτικά μαγεύτηκα. Ένας δίσκος ορόσημο που σας προτρέπω να ακούσετε.

  • Ray Parker Jr – Ghostbusters (1984) 

Φτάνοντας στην τρίτη θέση της λίστας, συναντάμε το πολύ γνωστό και επιτυχημένο pop κομμάτι Ghostbusters του Ray Parker Jr το οποίο αποτελεί το επίσημο soundtrack της ομώνυμης ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Ghostbusters» του 1984.

Κατατάσσω το εν λόγω μουσικό θέμα στα αγαπημένα μου καθώς με γυρίζει πολύ πίσω χρονικά, σε παιδικές εποχές VHS βιντεοκασέτας (χαχα). Επιπλέον ντύνει μουσικά μια ταινία, που ανήκει στην αγαπημένη μου κατηγορία ταινιών, αυτή της επιστημονικής φαντασίας με διάχυτο τον φουτουρισμό της δεκαετίας του ’80.

  • The Immortals – Techno Syndrome -Mortal Kombat- (1994)

Προσγειωνόμαστε στο 1994 και στην κόσμο των video games, κάνει θραύση το παιχνίδι πολεμικών τεχνών Mortal Kombat (=Θανάσιμη Μάχη). Το εν λόγω video game θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για να κυκλοφορήσει ακόμα και ταινία την επόμενη χρονιά, το 1995. 

Την ίδια χρόνια το 1994, κυκλοφόρησε και ένα πολύ επιτυχημένο μουσικό θέμα του παιχνιδιού σε techno/dance ύφος από το μουσικό δίδυμο των Immortals με τίτλο Techno Syndrome (Mortal Kombat). Επέλεξα το εν λόγω μουσικό θέμα ως αγαπημένο καθώς αποτελεί και αυτό παιδική – εφηβική ανάμνηση ενώ παράλληλα όποτε το ακούω, λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο τονωτικά για την διάθεση μου. 

  • Eminem – Lose Yourself (2002)

Το 2002 κυκλοφόρησε η ταινία «8 Mile», η οποία πραγματευόταν την προσπάθεια ενός λευκού Αμερικανού rapper να αναδειχθεί και να ξεκινήσει την πολυπόθητη μουσική καριέρα που ονειρεύεται στον χώρο της hip hop, ο οποίος κυριαρχείται κατά κύριο λόγο από Αφροαμερικανούς. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο ίδιος ο Eminem, του οποίου το κομμάτι Lose Yourself  είναι και το βασικό μουσικό θέμα. 

Ξεχωρίζω το εν λόγω κομμάτι, καθώς υπήρξε ένα από τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ξένης μουσικής που με έκαναν να «κολλήσω» με τη hip hop μουσική και να ασχοληθώ και ο ίδιος μετέπειτα με το είδος. 

  • DJ Shadow – Six Days -Remix- (2002)

To 2006 κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της πολύ εμπορικής σειράς ταινιών αυτοκινητιστικής δράσης, με τίτλο «The Fast and the Furious: Tokyo Drift». Ένα από τα πολλά κομμάτια που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της ταινίας είναι και το Six Days (Remix) του Αμερικανού DJ/μουσικού παραγωγού DJ Shadow που κυκλοφόρησε επίσημα για πρώτη φορά το 2002

O DJ Shadow αποτελεί αγαπημένος μου καλλιτέχνης και μουσική επιρροή. Ήδη από την δεκαετία του ’90 έχει προσφέρει πολλά στην ανάδειξη της σκηνής της trip hop/πειραματικής ηλεκτρονικής hip hop. To εν λόγω soundtrack μού θυμίζει την εποχή που ο ίδιος ως έφηβος, δεν είχα αποκτήσει ακόμα προσωπικό Η/Υ με σύνδεση στο Διαδίκτυο και συνήθως ανέθετα σε κάποιον φίλο ή γνωστό να μου γράψει σε κάποιο CD τραγούδια.


Θεοφάνης Τζεβελέκος

Γεννήθηκε στο Μαρούσι, Αττικής το 1993 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει απασχοληθεί στον Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής καταγράφοντας και αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ). Τρέφει ακόρεστη αγάπη για την τέχνη και ιδιαίτερα για τη μουσική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.