16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΤελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, casus belli και το στοίχημα της ΕΛ.ΑΣ

Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, casus belli και το στοίχημα της ΕΛ.ΑΣ


Της Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη, 

Ιδιαίτερα ενισχυμένος στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, προθεσμία 15 ημερών έδωσε στους αστυνομικούς για να πραγματοποιήσουν εκκενώσεις κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

Η κυβέρνηση τηρεί το δόγμα «Νόμος και τάξη» το οποίο είχε προμηνύσει και προεκλογικά. Έτσι, η προστασία των πολιτών φαίνεται πως είναι το πρώτο μέλημα της. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως είπε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνοψίζεται στη λέξη «ασφάλεια». Διότι, όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Στις δημοκρατικές χώρες άλλωστε είναι αδύνατη η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα. Οι δύο αυτές έννοιες είναι συνυφασμένες και δεν μπορούν να νοηθούν χωριστά. Πάνε πάντοτε μαζί. 

Έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού περί προθεσμίας εκκένωσης των κτιρίων που έχουν καταληφθεί παράνομα καθώς η λήξη του χρονικού ορίου συμπίπτει με την παραμονή της ημέρας επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήδη οι αντιεξουσιαστές το απόγευμα της Τετάρτης δημιούργησαν ένα έκρυθμο κλίμα και πιάστηκαν στα χέρια με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) καθώς με τη νόμιμη διαδικασία της ψηφοφορίας, οι φοιτητές αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης του ιδρύματος.  

Επιπρόσθετα, με προσωπική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνει στην ανάρτηση φωτογραφία της κατάληψης του ΒΟΞ, στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, στην πλατεία Εξαρχείων.

Η πρόσφατη ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι η ατζέντα δημόσιας τάξης εισέρχεται για τα καλά στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να καταστήσει σαφές στην κοινωνία ότι αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με τρόπο διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε νέα προειδοποίηση πως η εποχή της ανοχής της βίας τελείωσε. Η ανακοίνωση του υπουργού ήρθε ως απάντηση στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακραίας καταστολής» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει και να αναδεικνύει σε μείζον θέμα την αστυνομοκρατία και τα φαινόμενα βίας από μονάδες των σωμάτων ασφαλείας.

Όλα δείχνουν πως στα «Δεκεμβριανά» οδηγούμαστε σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της αστυνομίας και των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την «ρεβάνς», καθώς όλες οι έκνομες προσπάθειές τους την ημέρα του Πολυτεχνείου απετράπησαν από την ελληνική αστυνομία. Μπορεί να επιθυμούν να συγκρουστούν με την αστυνομία με σκοπό τη δημιουργία νέων «επετείων», καθώς πλέον δεν έχουν κάποιο ιδεολογικό σημείο αναφοράς αρκετά ισχυρό για να δικαιολογεί την ύπαρξή τους στο πολιτικό φάσμα ή στις παρυφές του.

Ένα είναι το σίγουρο, πως κυβέρνηση και αστυνομία, οφείλουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική ψυχραιμία έναντι προκλήσεων ακραίου τύπου και στην αποφασιστικότητα δράσης και μαζικής προσαγωγής μπαχαλάκηδων στη δικαιοσύνη, δίχως πια τα ενοχικά σύνδρομα που «ευνουχίζουν» την ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο στοίχημα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομία το κέρδισε την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. Επόμενο; Τα Δεκεμβριανά.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».