20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛίβελος, της 24ης Νοεμβρίου

Λίβελος, της 24ης Νοεμβρίου


Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,

21ος αιώνας

Λυπηρή η είδηση της απόσυρσης της καταπληκτικής διάταξης περί βλασφημίας των Θείων. Δεν πρόλαβε καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ακουστούν περισσότερα επιχειρήματα, να μνημονευτούν ατάκες, να γραφτούν άρθρα κι αναλύσεις, να επανέλθει τέλος πάντων η δημόσια συζήτηση στα καίρια ζητήματα που αφορούν τα κράτη του εικοστού πρώτου αιώνα! Η άμεση αναδίπλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης επετεύχθη. Έως ότου, όμως, οι εκ Θεού απορρέουσες ιδεολογικές εμμονές της συντηρητικής πτέρυγας λάβουν τελική διαταγή έξωσης από τις ευαίσθητες θέσεις του κράτους, από Ινστιτούτα Εκπαιδευτικής Πολιτικής έως υπουργικούς θώκους, οι αναδιπλώσεις περιορίζονται μονάχα στο ξύσιμο της επιφάνειας, μεταθέτοντας την επανεμφάνιση παρόμοιων σκεπτικών και διατάξεων για το προσεχές μέλλον. 

Αριστερόφθονοι

Πέραν αυτών των ήσσονος σημασίας περιστατικών εσωτερικής κατανάλωσης, η διεθνής εικόνα της Ελλάδας συνεχίζει να αναβαθμίζεται σταδιακά, με προσήλωση στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι λογικό, οι επιτυχίες να δημιουργούν φθόνους. Οι επερχόμενες ουρές σοβαρών επενδυτών, έτοιμων να επενδύσουν στη χώρα, η θέρμη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού έργου που επίκειται να διαπεράσει τους Ευρωπαίους, τα σημαντικά ποσά που θα ζεστάνουν την ελληνική οικονομία, οδηγούν μία μερίδα ξένων ενημερωτικών μέσων σε προπαγανδιστικές θέσεις, επιχειρώντας να αποδομήσουν τα καθημερινά success stories. Χαρακτηριστική περίπτωση η γνωστή αριστερόστροφη βρετανική εφημερίδα των Financial Times, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει πως μία εκ των τροποποιήσεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, συντελεί στην αποδέσμευση ποσών άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και επιστροφή τους σε υπό διερεύνηση πρόσωπα για οικονομικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου. «Ο νόμος διανύει την αντίστροφη πορεία συγκριτικά με τη διεθνή πρακτική σε ζητήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διαφθοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Τακτικές

Μένοντας πάντως στις προεκτάσεις του θέματος, η νέα ρύθμιση βρίσκει ήδη ανταπόκριση. Ο κ. Φρουζής, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis (στο ρόλο του θύματος ή του θύτη, θα σας γελάσω), απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής, επιβεβαίωσε πως είχε ήδη δώσει εντολή στο δικηγόρο του για την εκκίνηση της διαδικασίας επιστροφής του δεσμευμένου λογαριασμού του σε ελβετική τράπεζα, βασιζόμενος στην πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Στην επικοινωνιακή πτυχή του ζητήματος και ειδικότερα στον απόηχό του, η κυβέρνηση κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τακτικές. Είτε να αποσύρει τη ρύθμιση λόγω των εγχώριων και κυρίως, διεθνών αντιδράσεων, είτε να την υποβαθμίσει ως γεγονός, με όχημα το δόγμα περί φαντασιοπληξίας της εφημερίδας. Η αιτούμενη –από το Μέγαρο Μαξίμου– ανασκευή του άρθρου επιβεβαιώνει την επιλογή της δεύτερης. Όχι βέβαια πως δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει. Θεωρίες αυθεντίας των ξένων ειδησεογραφικών μέσων έχουν διαψευστεί πολλάκις στο παρελθόν. Μεταξύ μας, η επιλεχθείσα τακτική ήταν και η πιο βολική. Το έθεσε, άλλωστε, σε άρθρο της και η κυβερνητική βουλευτής, Σοφία Βούλτεψη, γνωστή για τις ορθολογικές της διατυπώσεις: «από την αρχή στο πλευρό του Τσίπρα η συγκεκριμένη εφημερίδα…».

25%

Μικρή παύση από το ανθρώπινο είδος, για να επικεντρωθούμε σε κάποιο αρκετά πιο έξυπνο. Η πληροφορία που τη μία μέρα διαψευδόταν και την άλλη επιβεβαιωνόταν, ήταν εν τέλει αληθινή. Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο επί της οδού Δεριγνύ (κατάληψη «Βανκούβερ»), το οίκημα σφραγίστηκε με τρία εγκλωβισμένα γατάκια στο εσωτερικό του. Έπειτα από σχετική κινητοποίηση φιλοζωικών οργανώσεων κι εντολή της εισαγγελίας Πρωτοδικών, πραγματοποιήθηκαν δύο διανοίξεις του κτιρίου, αρχικά στις 9 και μετέπειτα στις 18 Νοεμβρίου, όπου και απεγκλωβίστηκαν τα τρία γατάκια. Χωρίς την επιμονή των δεκάδων εθελοντών, καθώς και των αντίστοιχων οργανώσεων, η έλλειψη τροφής και νερού δεν άφηνε καμία ελπίδα για αίσιο τέλος. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ευρύτερο πλαίσιο, οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, από το δεμένο -πίσω από εν κινήσει αυτοκίνητο- σκυλί στην Κρήτη, έως το περιστατικό με τη γάτα στη Φολέγανδρο, δεν έχουν απαραιτήτως πληθύνει. Η κοινωνία είναι εκείνη που ωριμάζει, απορρίπτει και –σε συνδυασμό με τα Μέσα– αναδεικνύει εντονότερα τις πρακτικές αυτές.

Οι αφανείς εθελοντές είναι από μόνοι τους μία ελπίδα, τη στιγμή μάλιστα που η στήριξη από το κράτος είναι απειροελάχιστη. Οι μισοί Δήμοι της χώρας δεν διαθέτουν ακόμη καταφύγιο αδέσποτων ζώων, ενώ ταυτόχρονα ο Υπουργός Εσωτερικών, προ δύο εβδομάδων, αποφάσισε την περικοπή κατά 25% του –ήδη μικρού– κονδυλιού προς τους Δήμους για την κατασκευή κι επισκευή τέτοιων εγκαταστάσεων.

Διάβρωση

Σ’ ένα γενικότερο σχόλιο περί Πολυτεχνείου, διαφαίνεται πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αναδύεται χρόνο με το χρόνο αποτελεί, αφενός η αποκρυστάλλωση του αυθεντικού μηνύματος της εξέγερσης στο ευρύτερο πλαίσιο του αντιδικτατορικού αγώνα και αφετέρου η επιτυχής αντιμετώπιση των δύο διαβρωτικών του τάσεων. Η πρώτη, προωθεί την ισοπεδωτική απομυθοποίηση των τότε φοιτητών και επιπροσθέτως, την συνολικότερη αποδόμηση των γεγονότων και των συνθηκών μέσα από τα οποία δόθηκε ο αντιδικτατορικός αγώνας. Η δεύτερη, αφορά τους καπήλους, καθώς και την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της εξέγερσης με όρους του σήμερα και εμφανώς βολικούς για ενδεχόμενη σταδιακή ταμπελοποίηση και κομματικό σφετερισμό. Οι τάσεις οφείλουν να ηττηθούν. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους εκείνους που τότε αγωνίστηκαν και σε όσους σήμερα τιμούν την ιστορία του, καταθέτοντας παράλληλα το δικό τους «ευχαριστώ» στους τότε φοιτητές που, εκτός των άλλων, έπραξαν το συνταγματικό τους καθήκον, εναρμονιζόμενοι με το τελευταίο άρθρο του ελληνικού Συντάγματος και αντιστεκόμενοι «με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».  

Διάπλαση

Οι εκδηλώσεις λατρείας και εθνικού οργασμού για την αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά είναι χαριτωμένες, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο υπό την προϋπόθεση πως δεν αποπροσανατολίζουν από το ουσιώδες. Εξηγούμαι. Όπως το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του ‘89 αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για ουσιαστική κρατική μέριμνα και συνεπώς, άνθιση του αθλήματος στη χώρα, έτσι και τώρα, η επιτυχία αυτή χρειάζεται να εργαλειοποιηθεί με τους ίδιους όρους. Η δόμηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάδειξης κι ενίσχυσης του αθλήματος και παράλληλα, ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αυτό να καταστεί πιο προσιτό και οικονομικά βιώσιμο για την ελληνική οικογένεια, είναι απαραίτητα συστατικά ούτως ώστε να διαπλαστούν οι Τσιτσιπάδες του μέλλοντος. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε πράγματι θα μιλάμε για επιτυχία. Και μάλιστα συλλογική. 

Sponsored post

Η παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου: PASOK edition», μία πρωτοποριακή εκδοχή του γνωστού θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλερ, παρουσιάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο του διήμερου Φεστιβάλ του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής. Παραθέτω το Δελτίο Τύπου· «στο ρόλο του Ουίλλυ Λόμαν, η νεοφερμένη Φώφη Γεννηματά, βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά της έχει μειωθεί και η προσφορά της στο σύστημα που την εργοδοτεί δεν κρίνεται συμφέρουσα. Παλεύει, ωστόσο, να πείσει όσους την αμφισβητούν και κυρίως, τον εαυτό της, πως οι ιδέες της δεν ήταν λανθασμένες και ότι, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί. Μέχρι τη στιγμή της τελικής και οριστικής διάψευσης…». 


Αλέξανδρος Ραπακούσιος

Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.