14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΟικολογικά σπίτια

Οικολογικά σπίτια


Της Σαμπίν Καμχή, 

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και η κατασκευαστική βιομηχανία ευθύνεται για μέχρι και το 40% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και μεμονωμένα άτομα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την οικοδόμηση οικολογικών σπιτιών πολύ πιο σοβαρά. Χάρη στην αυξημένη ζήτηση, έχει αναπτυχθεί μια νέα οικολογική οικοδομική βιομηχανία και μια σειρά τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο φιλικών προς το περιβάλλον κατασκευαστικών υλικών και μεθόδων. Από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες, έως φωτισμό υψηλής απόδοσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονώσεις, υαλοπίνακες, συντήρηση δεξαμενών νερού, υδραυλικές εγκαταστάσεις, ανακύκλωση, αλλά και πολλών ακόμα.

Πολλά από τα παραδείγματα οικολογικών σπιτιών που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά υποδείγματα «πράσινης» αρχιτεκτονικής, τα οποία διακρίνονται για τον φουτουριστικό τους σχεδιασμό. Όσο για τις τιμές τους, αυτές ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το Vertical Forest (ή Κάθετο Δάσος) στο Μιλάνο, έργο του Stefano Boeli, περιλαμβάνει περισσότερα από 900 φυτά και δέντρα που κανονικά θα καταλάμβαναν 10,000 τετραγωνικά μέτρα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο, απορροφώντας σκόνη και διοξείδιο του άνθρακα, και προστατεύοντας από τη ρύπανση του Μιλάνου, η οποία σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων στην Ιταλία. Οι πύργοι θα προστατεύσουν επίσης από θόρυβο και θερμότητα τους ενοίκους τους.

Η Officina Roma (το σπίτι των σκουπιδιών) κατασκευάστηκε μέσα σε μια βδομάδα από 24 μαθητές γυμνασίου από όλη την Ιταλία. Μια κουζίνα που χτίστηκε από παλιές φιάλες, υπνοδωμάτια με τείχους από μεταχειρισμένες πόρτες αυτοκινήτων, και παλιά βαρέλια πετρελαίου για μέρος της οροφής.

Το zeroHouse είναι ένα μικρό, προκατασκευασμένο σπίτι που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να συναρμολογηθεί γρήγορα. Παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια μέσα από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, επεξεργάζεται και μετατρέπει τα απορρίμματα σε κομπόστ, συλλέγει και αποθηκεύει όμβρια ύδατα και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Η τιμή πώλησης του ανέρχεται στα 260,000 ευρώ.

Το συγκρότημα διαμερισμάτων Sierra Bonita κατασκευάστηκε στο West Hollywood της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως οικολογικό κτίριο, αλλά ταυτόχρονα παρέχει οικονομικά προσιτή στέγαση για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία. Η πενταώροφη πολυκατοικία διαθέτει ηλιακή ενέργεια, οικολογική θέρμανση και ένα κήπο μπαμπού που βρίσκεται μέσα σε μια εσωτερική αυλή. Η Sierra Bonita θερμαίνει το νερό της με ηλιακή ενέργεια και το δροσίζει με τον εσωτερικό κήπο μπαμπού. Αυτά τα στοιχεία μειώνουν επίσης τα ενοίκια, κάτι πολύ σημαντικό για τους ενοικιαστές που ζουν με περιορισμένα εισοδήματα.

Τέλος, το Studio Grande σχεδίασε το Hof Residence στην Ισλανδία το 2007. Οι τεράστιοι τσιμεντένιοι τοίχοι αποθηκεύουν θερμότητα, προστατεύοντας έτσι το σπίτι από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το σπίτι τροφοδοτείται μέσω υδροηλεκτρικής και γεωθερμικής ενέργειας. Το γεωθερμικό νερό χρησιμοποιείται για τη θέρμανση δαπέδου, τα θερμαντικά σώματα καθώς και για όλες τις οικιακές χρήσεις. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ελαχιστοποιείται και τα μεγάλα παράθυρα μεγιστοποιούν το φυσικό φωτισμό, προσφέροντας παράλληλα εκπληκτική θέα στα κοντινά βουνά.Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν το να γίνεσαι οικολογικά υπεύθυνος με ενοχλητικές και ακριβές αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές φτηνές και εύκολες ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε σχετικά με το σπίτι σας για να μειώσετε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.