18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΔυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Γ’ Μέρος)

Δυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Γ’ Μέρος)


Της Αιμηλίας Μπέλμπα, 

Η εκτέλεση στο Ντάλας και οι συνωμοσίες

Λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Πάτρικ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που είχε για αρκετά χρόνια σχέσης με την αδερφή της Τζάκι, Λι, κάλεσε την τότε Πρώτη Κυρία για μια κρουαζιέρα μαζί τους στο Αιγαίο, με τη θαλαμηγό του «Χριστίνα». Τέλη Οκτώβρη, η Τζάκι επέστρεψε στην Αμερική και ετοιμαζόταν να συνοδεύσει τον άντρα της στο Τέξας. Το ζευγάρι είχε έρθει πιο κοντά από ποτέ μετά το θάνατο του γιου τους.

Στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου στις 12:30 ο Κένεντι και η Τζάκι βρίσκονταν στο ανοιχτό αυτοκίνητο μαζί με τον κυβερνήτη του Τέξας, Νέλι Κόναλι. ο οποίος είπε στον Κένεντι: “Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορείτε να πείτε, ότι το Ντάλας δεν σας αγαπά”.

 “Όχι, σίγουρα δεν μπορώ να το πω αυτό”, του απάντησε εκείνος. Μόλις ο Κένεντι  ξεκίνησε να χαιρετά το πλήθος, που είχε μαζευτεί για να τους δει, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Σύμφωνα με το 80% των παρευρισκόμενων ήταν συνολικά τρεις. Μια σφαίρα χτύπησε τον Κένεντι στον λαιμό και μια άλλη στο κεφάλι και επίσης, ο Κόνελι χτυπήθηκε, ο οποίος αμέσως φώναξε “Ω, όχι, όχι, όχι θα μας σκοτώσουν όλους”. Η Τζάκι από το βίντεο φαίνεται, πως αρχικά γυρνάει προς τον σύζυγό της, μετά την πρώτη σφαίρα που δέχτηκε και στη συνέχεια μετά τη δεύτερη σφαίρα, που διαλύει μέρος του κεφαλιού του Κένεντι, από το σοκ της σκαρφαλώνει στο καπό του αμαξιού και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια από το κρανίο του άντρα της.

Στη 1 το μεσημέρι και στα 46 του χρόνια ο Κένεντι ανακοινώνεται επίσημα, πως είναι νεκρός. Στις 2:15 ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, υπάλληλος της βιβλιοθήκης του Ντάλας, συνελήφθη για τον φόνο του Κένεντι και δυο μέρες αργότερα δολοφονήθηκε σε live μετάδοση στην τηλεόραση, όταν καθώς τον έβγαζαν από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, για να τον μεταφέρουν σε μια άλλη φυλακή ο Τζακ Ρούμπι, επιχειρηματίας της νύχτας, τον πυροβόλησε. Αυτή ήταν η πρώτη δολοφονία, που προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.

Οι συνωμοσίες για την δολοφονία του Κένεντι και τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Τα έγγραφα για την υπόθεση ακόμα δεν έχουν δοθεί όλα στη δημοσιότητα και ας έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια.

Πρώτο ερώτημα ήταν, γιατί έγινε η επίσκεψη στο Ντάλας και μάλιστα με τον Κένεντι να είναι σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο, αν και το FBI είχε πληροφόρηση, πως κάτι θα συμβεί; Γιατί ενώ ο Όσβαλντ ήταν στο μικροσκόπιο της CIA και μάλιστα, μερικές εβδομάδες πριν τη δολοφονία είχε συναντηθεί στο Μεξικό με τον Βαλέρι Κοστίκοφ, που θεωρούνταν η κεφαλή της KGB στον τομέα των εκτελέσεων, κανείς δεν φρόντισε να τον παρατηρεί από πιο κοντά;

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω την υπόθεση υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που δεν κολλάνε. Γιατροί και νοσοκόμοι, που είδαν το πτώμα του Κένεντι στο Ντάλας και μετά στη Ουάσινγκτον πέφτουν σε αντιφάσεις. Το πτώμα φέρεται, πως έφυγε από το Ντάλας τυλιγμένο σε ένα σεντόνι, το κρανίο είχε μια μικρή ζημιά και το φέρετρο ήταν μεταλλικό. Αλλά φτάνοντας στη Ουάσινγκτον για τη νεκροψία, το φέρετρο έγινε ξύλινο, από το κρανίο έλειπε όλος ο εγκέφαλος και το πτώμα βρισκόταν σε σακούλα.

Πηγή εικόνας:
menshouse.gr

Μια δεύτερη εκτέλεση και η εποχή Ωνάση

Η δολοφονία του Τζακ Κένεντι ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την οικογένεια και ο αδερφός του Ρόμπερτ ή Μπομπ όπως τον φώναζαν οι δικοί του άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι είχε δέκα παιδιά και σύντομα θα είχε 11, είχε αναλάβει να είναι κοντά στην Τζάκι και τα ανίψια του. «Η κυρία “ακουμπούσε” πάνω του», έγραψε στο βιβλίο της «Jackie’s Girl» η βοηθός της Τζάκι, Κάθι ΜακΚίον. Ο Ρόμπερτ έβλεπε συχνά τα ανίψια του και έτρωγαν όλοι μαζί. Η παρουσία του ήταν τόσο σημαντική εκείνη την περίοδο, ώστε όταν η Τζάκι σε μια από τις πιο μαύρες μέρες της σκέφτονταν να αυτοκτονήσει, είχε ζητήσει από εκείνον και τη γυναίκα του, Έθελ, να υιοθετήσουν τα παιδιά της. Μετά το θάνατο του Κένεντι η Τζάκι ήθελε ο κόσμος να θυμάται τον άντρα της με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Life μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του συζύγου της, χαρακτήρισε την εποχή Κένεντι στον Λευκό Οίκο χρησιμοποιώντας έναν στίχο από το μιούζικαλ “Κάμελοτ”.

“Μην αφήσεις να ξεχαστεί, πως κάποτε, υπήρχε ένα μέρος, που για μια μικρή λαμπερή στιγμή, ήταν γνωστό ως Κάμελοτ”. Ο μύθος του Κάμελοτ συντρόφευσε τους Αμερικανούς τα επόμενα χρόνια. Ο δημοσιογράφος, Πιτ Χάμιλ, είχε στείλει ένα γράμμα στον Ρόμπερτ Κένεντι, για να τον πείσει να διεκδικήσει την προεδρία στο οποίο έγραψε, πως φτωχοί άνθρωποι έχουν φωτογραφίες του αδερφού του στους τοίχους τους και πως ο Ρόμπερτ είχε υποχρέωση να μείνει ειλικρινής σε ότι ήταν αυτό, που έκανε τους ανθρώπους να βάζουν αυτές τις φωτογραφίες στους τοίχους τους.

Πέντε χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του Τζον και ο θάνατος χτύπησε ξανά την πόρτα της οικογένειας Κένεντι. Στις 5 Ιουνίου του 1968 και ενώ μερικούς μήνες πριν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, όπως αναμενόταν από εκείνον, ο Ρόμπερτ Κένεντι εκτελέστηκε, όπως ο αδερφός του. Μετά από μια εκλογική νίκη βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες και αποφάσισε, αν και μέλος της ασφάλειας του του είπε να μην το κάνει, να πάει από την αίθουσα δεξιώσεων στην αίθουσα Τύπου μέσω της κουζίνας, γιατί θα ήταν πιο κοντά. Εκεί ο Σιρχάν Σιρχάν τον πυροβόλησε τρεις φορές. Παρά τη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Ρόμπερτ ήταν ζωντανός για τις επόμενες 26 ώρες με μηχανική υποστήριξη. Η γυναίκα του Έθελ, που ήταν τριών μηνών έγκυος στο 11ο παιδί τους δεν είχε το κουράγιο να υπογράψει, για να του κλείσουν τα μηχανήματα και τελικά η Τζάκι ήταν εκείνη, που το έκανε.

“Μισώ αυτή τη χώρα”, λέγεται πως είπε η Τζάκι μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ, “Θέλω να φύγω. Αν σκοτώνουν τους Κένεντι, τα παιδιά μου είναι στόχοι”. Και με την επιθυμία πάνω από όλα να προστατέψει τα παιδιά της, η Τζάκι παντρεύτηκε στον Σκορπιό τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου τον Αριστοτέλη Ωνάση. Οι δυο τους, σύμφωνα και με την αδερφή της Λι, αλλά και με άλλες μαρτυρίες ήταν πιο πολύ φίλοι παρά εραστές. Οι «κακές γλώσσες» θέλουν, πως ο Ωνάσης, τον οποίο ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν συμπαθούσε καθόλου, παντρεύτηκε την Τζάκι, για να μην υπάρχει περίπτωση η αμερικανική δικαιοσύνη να μπλεχτεί στις δουλειές του.

Ενδεικτικό του πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο γάμος είναι, πως εκείνη τη μέρα ο γιος της Τζάκι και του Τζακ Κένεντι, Τζον, ρώτησε τι συμβαίνει και ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος, του είπε: “Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα”. Τα παιδιά του Ωνάση. ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, φέρεται πως δεν συμπαθούσαν καθόλου την Τζάκι και πίστευαν, ότι παντρεύτηκε τον πατέρα τους για τα λεφτά, ενώ ο Ωνάσης σύμφωνα με τις ελάχιστες αναφορές, που υπάρχουν για την σχέση του με παιδιά του Κένεντι, την Καρολίνα και τον Τζον Τζούνιορ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας καλός πατριός. Όταν ήταν και οι τέσσερις μαζί περνούσε χρόνο με τα παιδιά, τους αγόραζε δώρα, τους πήγαινε για παγωτό, τους ρωτούσε για το σχολείο τους και άκουγε χωρίς διαμαρτυρία ώρες ολόκληρες τον Τζον να μιλάει για τον πατέρα του ή άκουγαν δίσκους με τις ομιλίες τους. Η Τζάκι με τον Ωνάση φαινόταν πιο χαρούμενη και ο τύπος πλέον ασχολούνταν μαζί της για τις στιλιστικές της επιλογές. Όμως, ο θάνατος πάλι πλησίασε κοντά την Τζάκι.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1973 το αεροπλάνο του μοναχογιού του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου έπεσε λίγο μετά την απογείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Την επόμενη μέρα ο Αλέξανδρος στα 25 του αφήνει την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ. Από τη στεναχώρια του ο Ωνάσης θα σβήσει δύο χρόνια αργότερα και έτσι, η Τζάκι θα μείνει ξανά χήρα. Αν δεν πέθαινε ο Ωνάσης βέβαια ήταν σχεδόν βέβαιο, πως θα έπαιρναν διαζύγιο, μιας και περνούσαν όλο και πιο πολύ χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον τα τελευταία χρόνια.

Πηγή εικόνας: pressdemocrat.com

Θάνατοι, δυστυχήματα και δολοφονίες

Ο Τεντ Κένεντι ο μοναδικός επιζών γιος της οικογένειας μετά το 1968 είχε την βαριά ευθύνη να είναι μια πατρική φιγούρα όχι μόνο για τα παιδιά του, αλλά και για τα 13 ανίψια του. Εκείνος και η Τζάκι ήρθαν αρκετά κοντά κατά την διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών και θεωρείται, πως ήταν ερωτευμένος μαζί της. Ο Τεντ μπορεί να έζησε ως τα 77, αλλά και η δική του ζωή είχε αρκετές τραγωδίες. Το 1964 ο Τέντ είχε ανασυρθεί με πολλά χτυπήματα από τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου και έμεινε μήνες στο νοσοκομείο. Το 1969 ο Τεντ ήταν στο νησί Chappaquiddick για ένα πάρτι, το οποίο διοργανώθηκε προς τιμήν των γυναικών, που είχαν δουλέψει στην προεδρική καμπάνια του Ρόμπερτ. Ο Τεντ έφυγε από το πάρτι με την 28χρονη, Μάρι Τζο Καπίσνα, και έχασε τον έλεγχο του οχήματος, που επέβαιναν, όταν διέσχιζαν μια γέφυρα πάνω από μια λίμνη. Το αυτοκίνητο βρέθηκε αναποδογυρισμένο μέσα στα νερά. Εκείνος απεγκλωβίστηκε από το όχημα και είπε, πως βούτηξε επτά με οκτώ φορές, για να βρει την κοπέλα, όμως δεν τα κατάφερε και εν τέλη βγήκε από τη λίμνη και έφυγε. Το περιστατικό βέβαια το ανέφερε μετά από 10 ώρες στις Αρχές, το επόμενο πρωί δηλαδή, όταν η Μαρί Τζο είχε βρεθεί πνιγμένη μέσα στο αυτοκίνητο. Ο Τεντ Κένεντι για αυτό τιμωρήθηκε με δυο μήνες φυλάκιση υπό αναστολή. Το 1973 ο 12χρονος γιος του Κένεντι, Έντουαρντ, διαγνώστηκε με καρκίνο στα οστά και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το πόδι. Παράλληλα, η γυναίκα του Τζοάν είχε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και ο ίδιος σοβαρό εθισμό στο να την απατά αρκετά συχνά, μένοντας έτσι τουλάχιστον πιστός στο DNA της οικογένειας.

Το 1991 το όνομα του Τεντ και της οικογένειας Κένεντι μπλέχτηκε πάλι σε ένα έγκλημα, όταν ο ανιψιός της οικογένειας Γουίλιαμ Κένεντι Σμιθ κατηγορήθηκε για βιασμό. Ο Τεντ ήταν μαζί του την ημέρα του περιστατικού και κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη. Ο Γουίλιαμ αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά πολλές γυναίκες είχαν κατηγορήσει τον Σμιθ για σεξουαλικές επιθέσεις στο παρελθόν.

Δύο ακόμα εγκλήματα με θύματα γυναίκες, όμως, έχουν συμβεί κοντά στην οικογένεια Κένεντι.Το 1975 ο ανιψιός της χήρας του Ρόμπερτ, Έθελ, ο Μάικλ Σκάκελ, καταδικάστηκε για τον φόνο μιας 15χρονης κοπέλας, της Μάρθα Μόξλει, που βρέθηκε νεκρή στην αυλή της με τραύματα από ένα μπαστούνι του γκολφ. Ένας μάρτυρας είπε, πως ο Μάικλ είχε πει: “Θα την γλιτώσω για τον φόνο. Είμαι ένας Κένεντι”.

Αρκετά προβλήματα αντιμετώπισαν και τα παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντι στην πορεία τους. Η Έθελ φαίνεται, πως είχε ένα μόνο κοινό στοιχείο με την πεθερά της Ρόουζ στο μεγάλωμα των παιδιών της. Ήταν και οι δυο αυστηρές, αλλά με άλλον τρόπο. Η Ρόουζ περίμενε από τα παιδιά της μια τέλεια συμπεριφορά στο τραπέζι, να είναι πάντα διαβασμένα και ενημερωμένα για όποιο θέμα τους είχε ανατεθεί και να έχουν το τέλειο βάρος, ενώ από την άλλη, η Έθελ ήταν απλά αυστηρή, για να ξεσπάσει τα νεύρα της. Πολλές αναφορές από φίλους των πολλών παιδιών της κάνουν λόγο για μια γυναίκα, που ξεσπούσε τα νεύρα της με κάθε ευκαιρία πάνω σε αυτά, δεν ασχολούνταν πολύ μαζί τους και έκανε πολύ κακή οικονομική διαχείριση ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά.

To 1984 o γιος της Ντέιβιντ Κένεντι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ ο αδερφός του, Τζόζεφ Π. Κένεντι ΙΙ το 1973 είχε αφήσει παράλυτη την τότε κοπέλα του πρώτου, Παμ Κελέι. Για αυτό το έγκλημα επίσης δεν τιμωρήθηκε ποτέ αν και έφταιγε. Βέβαια, η οικογένεια Κένεντι κάλυπτε για αρκετά χρόνια τα ιατρικά έξοδα της κοπέλας. Την πρωτοχρονιά του 1997 ο γιος της οικογένειας, Μάικλ Κένεντι, πέθανε στα 39 του σε δυστύχημα, που είχε καθώς έκανε σκι. Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ επίσης βρέθηκε κοντά στο θάνατο από υπερβολική δόση στα 29 του το 1983 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, στην αποβίβαση της οποίας συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών. Η δεύτερη γυναίκα του Ρόμπερτ, Μαίρι Κάθλιν Ρίτσαρντσον κρεμάστηκε το 2012 δύο χρόνια μετά το διαζύγιο τους. Τον Αύγουστο του 2019 η εγγονή του Ρόμπερτ και της Έθελ Κένεντι και κόρη της κόρης τους Κόρντι, Σίρσε, πέθανε στα 22 της από υπερβολική δόση και μετά από χρόνια κατάθλιψη στο σπίτι της οικογένειας Κένεντι στη Μασαχουσέτη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμιλία Μπέλπμα
Αιμιλία Μπέλπμα
Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.