18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΟι νέες αντικαπνιστικές ρυθμίσεις

Οι νέες αντικαπνιστικές ρυθμίσεις


Της Χρυσοβαλάντου Κουτσούλη,

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4633/2019 για τη Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ των διατάξεων του νόμου αυτού περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, σε μια προσπάθεια του νομοθέτη με αυτόν τον τρόπο να θέσει τέλος σε αρκετές συνήθειες των Ελλήνων.

Στις διατάξεις του εν λόγω νόμου περιλαμβάνεται και η απαγόρευση καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, τόσο ιδιωτικής όσο και δημοσίας χρήσεως, εφόσον επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την παράβαση της διάταξης αυτής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500€ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και ανέρχεται έτσι στο ποσό των 3.000€, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσεως. Παράλληλα, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 1 μήνα για κάθε παράβαση, ακόμα και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επέβαινε στο αμάξι. Η αρμοδιότητα διαπίστωσης της παράβασης και επιβολής του σχετικού προστίμου ανήκει στα αστυνομικά όργανα.

Πλέον, το κάπνισμα αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Σε αυτούς, φυσικά, περιλαμβάνονται τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, απαγορεύεται το κάπνισμα «σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης». Μεταξύ άλλων, καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων (έως ½ του συνολικού εμβαδού) σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο άνω των 300 τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για καταστήματα, όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200€ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.

Η απαγόρευση καπνίσματος ισχύει και για τους κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, για κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα παιδότοποι και παιδικές χαρές. Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε ως μέτρο προστασίας των ανηλίκων από το κάπνισμα και τις επιβλαβείς συνέπειές του, ώστε να αποφευχθεί και η προβολή τέτοιων προτύπων. Κάθε παράβαση της ανωτέρω διατάξεως επιφέρει την επιβολή προστίμου ύψους 200€ για τους παρανόμως καπνίζοντες και 500€ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι επήλθε τετραπλασιασμός του προστίμου για τους καπνίζοντες, ενώ για τους υπεύθυνους των χώρων αυτών το πρόστιμο διατηρήθηκε σταθερό.

Με τον νόμο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή του χρόνου έναρξης ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας καπνού μάσησης. Πλέον, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά καπνού μάσησης αναβάλλεται μέχρι τις 30-3-2020. Η ανάγκη να παραταθεί για έξι μήνες η έναρξη ισχύος της απαγόρευσης  κυκλοφορίας καπνού μάσησης, του καπνού που λαμβάνεται από τη μύτη και των υποκατάστατων καπνού, κρίνεται αναγκαία, καθότι το καθεστώς εφαρμογής της διάταξης βρίσκεται στο στάδιο της σχετικής επεξεργασίας από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υγείας (DG HEALTH) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τις νέες ρυθμίσεις προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές, που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, ήτοι χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ήδη, μάλιστα, σε ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα προέβησαν τη βδομάδα αυτή οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από τον σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Παράλληλα, μέσα στον Νοέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία και ο τετραψήφιος αριθμός «1142» –ή αλλιώς η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας»– που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και μια… θεραπευτική παρέμβαση διακοπής του καπνίσματος. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές θα δέχονται κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, καταγράφοντας καταγγελίες, ενώ θα προσφέρουν πληροφόρηση και υποστήριξη σε εκείνους τους καπνιστές, οι οποίοι επιθυμούν να ελευθερωθούν από τον εθισμό τους στη νικοτίνη. Άρα, αναμένουμε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου…


ΠΗΓΕΣ
  • Νόμος 4633/2019 και η αιτιολογική του έκθεση
  • Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη

Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.